AcasăPoliticaDupă ce l-a cobzărit pe Putin, Germania joacă pe muzica Slava Ucraina

După ce l-a cobzărit pe Putin, Germania joacă pe muzica Slava Ucraina

Coaliția de guvernare a cancelarului Olaf Scholz a fost de acord să dubleze ajutorul militar german pentru Kiev anul viitor, până la 8 miliarde de euro

Ani în șir, Angela Merkel i-a întins covorul roșu lui Putin: gazul rusesc la discount a fost o binecuvântare pentru companiile nemțești, chiar dacă Vladimir Vladimirovici înfiera „decadentul” Ocident și pregătea un ditamai război la  granițele Uniunii Europene. Dacă nu intervenea derajul cu Ucraina, Germania își continua nestingherită afacerile win-win cu maica Rusia.

Dar politica seamănă cu  cea mai veche meserie din lume: coaliția de guvernare a cancelarului Olaf Scholz a fost de acord să dubleze ajutorul militar german pentru Kiev anul viitor, până la frumușica sumă de  8 miliarde de euro.

Dacă va fi aprobată de parlamentul de la Berlin, unde partidele aliate lui Scholz dețin majoritatea, această creștere ar ridica cheltuielile de apărare ale Germaniei dincolo de obiectivul de 2% din produsul intern brut promis de toți membrii NATO.

Parlamentarii social-democraților lui Scholz, ai Partidului Liber-Democraților și ai Partidului Verzilor tocmai au convenit asupra acestei creșteri în cadrul negocierilor asupra propunerii de buget federal pentru 2024, potrivit surselor Bloomberg. Însuși Scholz se tot declară gata să o rupă cu Moscova, pentru a-și concentra obiectivele politice către cererile de arme din partea unui Volodimir Zelenski din ce în ce mai panicat.

Cu toate acestea, dansul pe muzica Slava Ucraina reprezintă un efort considerabil pentru Germania: o extindere semnificativă a capacităților militare chiar și după ce un fond special pentru cheltuielile de apărare va fi epuizat.

Germania, considerată “omul bolnav al Europei” datorită declinului economic,  este cel mai mare susținător militar al Ucrainei în regiune și al doilea la nivel global după SUA.

Comisia pentru buget a Bundestagului, sau camera inferioară a parlamentului, este așteptată să aprobe săptămâna viitoare suma suplimentară de 4 miliarde de euro, care ar crește cheltuielile germane pentru apărare la 2,1% din PIB în 2024.

Germania a direcționat peste 17 miliarde de euro sub formă de ajutor militar către Ucraina, conform datelor monitorizate de Institutul Kiel pentru Economie Mondială. Mai ales tancuri Leopard 2, vehicule blindate pentru infanterie Marder, sisteme antirachetă Iris-T și Patriot, tunuri antiaeriene Gepard și lansatoare de rachete multiple.

Scholz a anunțat fondul de 100 de miliarde de euro la trei zile după ce Rusia a invadat Ucraina în februarie 2022, iar două treimi din acesta ar trebui să fie alocate până la sfârșitul acestui an. Slava!

Planurile de achiziții germane includ avioanele de luptă F-35 ale Lockheed Martin, sistemul de apărare aeriană Arrow al Israelului și elicopterele Chinook de transport greu ale Boeing.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
552 afisari

2 COMENTARII

  1. Daca Rusia va ataca Europa, Germania va fi prima in vizorul, ei ca prima putere industriala. Si o va ataca cu tot arsenalul ei, inclusiv nuclear. Si ori Germania va fi distrusa si atunci Rusia se va intinde pana la Atlantic, ori Rusia va dispare. Sa ne fereasca Dumnezeu.

  2. germania a luat-o pe un drum gresit si va iesi din joc…pe mîna americanilor care vor o germanie vasala politic si economic…

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger