Cauta

După ce au anulat alegerile, judecătorii CCR au fost decorați de Iohannis

sursa foto: Facebook/Klaus Iohannis

La aproape două luni de la decizia CCR privind anularea alegerilor prezidențiale, Klaus Iohannis a semnat, luni, 10 februarie, un decret de decorare a președintelui Curții Constituționale și a doi judecători ai acestui for.

Mai precis, de la Cotroceni s-a anunțat, în dimineața acestei prime zile a săptămânii, într-un scurt comunicat, faptul că președintele Klaus Iohannis a semnat luni, 10 februarie, decretul de decorare a președintelui Curții Constituționale a României, Marian Enache, precum și a Liviei-Doina Stanciu și a lui Varga Attila, ambii judecători la CCR.

„În semn de înaltă apreciere pentru competența și înaltul profesionalism”

„Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat luni, 10 februarie 2025, decretul de decorare a domnului Enache Marian, Președinte al Curții Constituționale a României, a doamnei Stanciu Livia-Doina și a domnului Varga Attila, judecători la Curtea Constituțională a României.

Astfel, în semn de înaltă apreciere pentru competența și înaltul profesionalism dovedite în domeniul justiției constituționale, pentru activitatea de garantare a supremației Constituției, a valorilor sale și a parcursului democratic al statului român, Președintele Klaus Iohannis a conferit Ordinul Național „Steaua României” în grad de Cavaler domnului Enache Marian, judecător, Președinte al Curții Constituționale a României, doamnei Stanciu Livia-Doina, judecător, Curtea Constituțională a României, și domnului Varga Attila, judecător, Curtea Constituțională a României”, se precizează în comunicatul postat pe site-ul Administrației Prezidențiale.

În urmă cu exact o săptămână, mai precis luni, 3 februarie, aflat la Bruxelles, Klaus Iohannis fusese întrebat de presă, înaintea participării la reuniunea informală a Consiliului European, în legătură cu raportul Comisiei de la Veneția cu privire la anularea alegerilor în România.

„Recent, Comisia de la Veneția a publicat raportul privind anularea alegerilor în România de către Curtea Constituțională și remarcă faptul că această măsură trebuie luată doar în condiții extraordinare. Și mai remarcă faptul că nu ar trebui ca o decizie a unei curţi constituționale să fie luată exclusiv bazat pe informații clasificate. Dumneavoastră credeți că au fost destule informații pentru a fi anulate aceste alegeri? Şi ce le-ați transmite oamenilor care se simt nedreptățiți de faptul că au fost anulate alegerile, pentru că au existat proteste pe această temă” – a întrebat un jurnalist.

„Da. Acum, este foarte important să vedem cum s-a ajuns aici, și s-a ajuns aici pentru că, în Constituția României, Curtea Constituțională este cea care validează sau invalidează alegerile prezidențiale. Pe de altă parte, aud, așa voci, în publicul nostru cum că trebuie să vină cineva să explice ce s-a întâmplat. Or, ce s-a întâmplat scrie foarte clar în motivația care a fost publicată de Curtea Constituțională, după decizie. Deci acolo putem să citim de ce a luat Curtea această decizie.

Comisia de la Veneția a analizat toate aceste chestiuni și, după părerea mea, a venit cu un document care face, în esență, câteva propuneri cum ar trebui poate să fie altfel tratate chestiunile, dacă cumva, personal sper să nu se repete situația, dacă cumva vreodată se ajunge în ceva similar. Eu cred că acum este rolul Parlamentului să preia acest document de la Comisia de la Veneția, să vadă unde se pot și unde sunt oportune anumite modificări legislative”, a răspuns Iohannis.

Decizia CCR din 6 decembrie 2024

În 6 decembrie anul trecut, CCR a decis anularea întregul proces electoral cu privire la alegerea președintelui României.

„În ședința din data de 6 decembrie 2024, Curtea Constituțională, în vederea asigurării corectitudinii și legalității procesului electoral, și-a exercitat atribuția prevăzută de art.146 lit.f) din Constituție și, cu unanimitate de voturi, a hotărât următoarele:

1. În temeiul art.146 lit.f) din Constituție, anulează întregul proces electoral cu privire la alegerea Președintelui României, desfășurat în baza Hotărârii Guvernului nr.756/2024 privind stabilirea datei alegerilor pentru Preşedintele României din anul 2024 și a Hotărârii Guvernului nr.1061/2024 privind aprobarea Programului calendaristic pentru realizarea acţiunilor necesare pentru alegerea Preşedintelui României în anul 2024.

2. Procesul electoral pentru alegerea Președintelui României va fi reluat în integralitate, Guvernul urmând să stabilească o nouă dată pentru alegerea Preşedintelui României, precum și un nou program calendaristic pentru realizarea acţiunilor necesare.

3. Prezenta hotărâre este definitivă și general obligatorie, se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi se aduce la cunoştinţă publică.

Argumentele reținute în motivarea soluției pronunțate de Plenul Curții Constituționale vor fi prezentate în cuprinsul hotărârii, care se va publica în Monitorul Oficial al României, Partea I”, s-a transmis, la acea dată, prin intermediul unui comunicat.

Ultimele stiri

  • Încă vicepremier? Dragoș Anastasiu a recunoscut că a plătit ani de zile „taxă de protecție” la ANAF
  • Seceta lovește crunt! Două râuri din Arad au secat complet. Primar: „Este totul uscat/ Fermierii foloseau apa la creșterea animalelor, iar acum…”
  • VIDEO. Cumplit! Șapte copii au murit, după ce o școală s-a prăbușit, în India. Bilanțul răniților
  • A semnat! Nicuşor Dan, undă verde pentru primul pachet de măsuri fiscale. Ce spune despre pachetul 2/„Nu sunt chestiuni care să fie dramatice”
  • „Casa Iubirii” sau rușinea televizată care ne face de râs în fiecare seară
  • Bianca-Maria Oană, elevă la Colegiul „Sfântul Sava” și cel mai tânăr paramedic SMURD din România: „Să fii medic înseamnă să lupți pentru viață în fiecare zi” – povestea tinerei selectate în campania „100 de tineri pentru dezvoltarea României”
  • Vremea se schimbă simțitor, după valul de caniculă: Urmează o săptămână cu ploi și temperaturi mai scăzute/Prognoza ANM pentru luna august
  • Val de reacții internaționale după ce Macron a anunțat că Franța va recunoaște statul palestinian. Ce spun SUA și Israel
  • Doi români care se întorceau din Grecia, reținuți în Bulgaria pentru tentativă de mituire a unor polițiști de frontieră
  • Caricatura Zilei
  • Exit mobile version