AcasăPoliticaDrone „killer” și oferte de miliarde de dolari: Turcia își sporește influența...

Drone „killer” și oferte de miliarde de dolari: Turcia își sporește influența globală

Faimoasa și puternica dronă Bayraktar TB-2, care și-a câștigat reputație și pe frontul din Ucraina, este produsă de compania de apărare Baykar Makina, cu sediul la Istanbul – al cărei director de tehnologie se întâmplă să fie ginerele președintelui turc Recep Tayyip Erdogan.

Dronele nu sunt singurele care ridică statutul Turciei drept jucător important în industria globală de apărare. Numărul mare de contracte internaționale arată o creștere rapidă a cererii, investiții majore în cercetare  și o sursă tot mai mare de influență pentru relațiile externe ale țării.

În 2022, Turcia a atins un nivel record de 4,4 miliarde de dolari în ceea ce privește exporturile de arme – o cifră mai mare decât bugetele anuale de apărare ale unor țări europene. Cifra de afaceri pentru întreaga industrie de apărare a depășit 10 miliarde de dolari.

Câștigurile provenite din exporturi au crescut cu 42% între 2020 și 2021, iar contractele externe reprezintă până la 90% din veniturile unor companii turcești – precum Baykar. Turcia găzduiește aproximativ 2.000 de companii din acest sector!

Transformarea își are rădăcinile la începutul anilor 2000, când Ankara a conturat o strategie pentru a construi un sector de apărare modern și auto-susținut și pentru a încuraja investițiile interne. Proiectul lui Erdogan continuă să înregistreze investiții de stat puternice în firmele locale și dă roade pe măsură ce vânzările de arme susțin influența Turciei în străinătate.

La IDEX, cel mai mare târg de arme din Orientul Mijlociu, desfășurat în februarie la Abu Dhabi, prezența Turciei a fost imposibil de ratat: blindate, drone, echipament tactic și rachete ghidate cu laser.Și a doua cea mai mare armată din NATO după Statele Unite, joacă un echilibru atent între Ucraina și Rusia.

“Deși războiul a creat o cerere uriașă, nu toate firmele de apărare ale Turciei furnizează arme Ucrainei”, a declarat pentru CNBC președintele consiliului de administrație al Assan Group, Emin Oner.

Cele care o fac, precum Pavo Group, își dublează capacitatea de producție pentru a asigura și cererea NATO. Alper Oziblen, președintele companiei, a precizat că toți producătorii de armament din Turcia au comenzi rezervate pentru cel puțin cinci ani.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
364 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger