În ultima săptămână, Donald Trump a anunțat că va furniza Ucrainei arme suplimentare, inclusiv sisteme de apărare antiaeriană Patriot; a semnalat deschiderea sa față de impunerea unor sancțiuni mult mai dure împotriva Moscovei; și l-a criticat dur pe Vladimir Putin deoarece nu a cedat în negocierile pentru a pune capăt războiului pe care l-a început acum trei ani.
Trump a devenit din ce în ce mai nemulțumit de intransigența Rusiei privind o posibilă încetare a focului, relatează Financial Times.
„Suntem cel mai aproape de noi măsuri financiare sau de noi presiuni exercitate asupra lui Putin”, a precizat Kristine Berzina, managing director la Fondul Marshall German din SUA.
„Dar asta nu înseamnă că Statele Unite vor deveni brusc un mare aliat și susținător al Ucrainei, sau mai mult decât au fost până acum”, subliniază Max Bergmann, analistla Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale, un think-tank din Washington.
Volodimir Zelenski pare optimist: „Am primit semnale politice la cel mai înalt nivel – semnale bune, în special din partea SUA și a prietenilor noștri europeni”.
Deși retorica lui Trump a trezit unele speranțe în Europa, doi oficiali de rang înalt implicați în negocierile cu Washingtonul privind apărarea și securitatea au declarat că există puține dovezi tangibile ale unei poziții americane mai pro-Kiev.
Într-adevăr, aliații occidentali ai Ucrainei încă presupun că Trump este predispus să îl vadă pe Putin drept principalul său partener în orice înțelegere, iar pe Zelenski principalul obstacol în calea unui acord de pace viabil.
În plus, sistemele și rachetele Patriot nu vor schimba capacitatea forțelor ucrainene de a riposta împotriva Rusiei și nici nu vor remodela dinamica generală a războiului.
În opinia lui Rachel Rizzo, senior fellow la Centrul pentru Europa al Atlantic Council, anunțul lui Trump este probabil mai degrabă un factor al frustrării sale față de Putin, decât afecțiunea pentru Zelenski sau ajutorul pentru Ucraina.”
De fapt, Zelenski se confruntă cu o administrație sceptică față de sprijinirea Kievului – atât din partea oficialilor care afirmă că SUA ar trebui să se concentreze mai mult pe Asia decât pe Europa, cât și din partea celor care se opun intervenționismului militar.