AcasăPoliticaDomnu’ Zuckerman, v-a explodat democrația?

Domnu’ Zuckerman, v-a explodat democrația?

Evenimentele sunt încă fierbinți, în pofida grabei cu care SUA încearcă să le șteargă urmele. Marea democrație americană a dat în clocot până a sărit capacul de pe oală. A bubuit de s-a auzit în toată lumea. Și s-a mai și văzut.

Doar pe domnu’ Zuckerman nu l-am văzut. N-a mai venit să ne povestească despre visul american. Despre cea mai veche democrație din lume, deși SUA au o istorie de vreo 200 de ani doar. N-a mai ieșit să ne educe în spiritul libertății americane și să ne țină prelegeri despre statul de drept și respectarea legii. Am văzut cum, în schimb, americanii se cățărau pe zidurile Congresului pentru a impune punctul lor de vedere. Nu toți, că sunt prea mulți, ci numai cei care erau antrenați pentru asta. Nu se știe cine erau, unii spun că ar fi fost de-ai lui Trump, dar aici povestea se împute. Ce să caute să facă tărăboi tocmai când senatorii lui se pregăteau să respingă voturile din Congres, care îl scoteau perdant?

Domnu’ Zuckerman, nu vreau să vă simțiți jignit, dar democrația americană cu care ne-ați împuiat creierii, și nu sunteți singurul, mie mi se pare că abia acum și-a dat jos desuurile. E ca în filmele de la Hollywood, în care soția vine prea repede de la muncă și își găsește soțul tăvălindu-se cu sârg în așternuturile conjugale împreună cu amanta. Sau cu cine vrea el. Iar la întrebările nervoase ale consoartei are un răspuns genial: iubito, nu e adevărat ce vezi, dar îți pot explica!

Sincer să fiu, nu văd ce ați putea explica românilor, de exemplu. Că nu era adevărat ce vedeam, împreună cu toată planeta? Că încălcarea legii face parte din democrația americană? Că pătrunderea cu forța în sediul Congresului, cel mai înalt for legislativ american, e prevăzută în anexele constituției ca libertate de mișcare? Și ce bine se mișcau, să juri că erau de-ai casei! Că oricine poate arunca președintele peste gard când nu îi mai place de el? Dacă în România s-ar întâmpla ceva similar, cred că ați sări în sus și v-ați sufoca de furie. Acum am văzut cum funcționează democrația americană. Fie ce-o fi, numai investițiile noastre să fie apărate. E vorba de bani, căci democrația asta pe care ne-o predați ceva mai tare decât o făceau comuniștii la socialism științific, e pe bani. Bani grei de tot. În rest, e după cum vă spuneam. Nu e adevărat ce vezi, dar pot să-ți explic, iubito!

author avatar
Valentin Boeru
2.674 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger