AcasăPoliticaDominic Fritz trăieşte ŞOCUL cel mare în România: a fost ales primar,...

Dominic Fritz trăieşte ŞOCUL cel mare în România: a fost ales primar, dar nu e primar. Iată de ce!

Dominic FritzDominic Fritz a câştigat alegerile pentru Primăria Timişoareo cu 52,66% (49.191 de sufragii). Totuşi, cel care este de origne neamţ, nu-şi poate intra încă în drepturi. De ce? Deoarece candidatura lui a fost contestată.

Dominic Fritz a câştigat alegerile pentru Primăria Timişoarei cu 52,66% (49.191 de sufragii). Totuşi, cel care este de origne neamţ, nu-şi poate intra încă în drepturi. De ce? Deoarece candidatura lui a fost contestată.

Validarea primarului ales al Timişoarei, Dominic Fritz, susţinut de Alianţa USR PLUS, a fost atacată la Tribunalul Timiş de către trei persoane, astfel că învestitura sa în funcţia de edil, programată pentru marţi, va fi amânată.

Dosarul 25174/325/2020 a fost înregistrat la instanţa judeţeană de judecată joi, la Secţia I Civilă, având ca obiect „validare primar”, în stadiul procesual de apel, arată, vineri, site-ul Tribunalului Timiş.

Părţile apelante sunt fostul DJ de la Radio Timişoara Călin Narcis Petrescu, un cadru didactic al Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului din Timişoara Monica Hărmănescu şi Adrian Popescu, candidat ALDE la funcţia de primar al Timişoarei în alegerile locale din septembrie, conform Agerpres.

Daca Instanţa de judecată va aplica articolul 148 din Tratatul de aderare a Romaniei la Uniunea European, care stipuleaza că “prevederile tratatelor constitutive ale Uniunii Europene, precum si celelalte reglementari comunitare cu caracter obligatoriu, au prioritate fata de dispozitiile contrare din legile interne, cu respectarea prevederilor actului de aderare”, este posibil ca Dominic Fritz sa piarda mandatul de primar.

Potrivit Directivei 94/80/CE a Consiliului Uniunii Europene, dreptul de a alege si de a fi ales la alegerile locale pentru cetatenii Uniunii care au resedinta intr-un stat membru a carui cetatenie nu o detin, cetatenii din alte tari ale UE pot fi alesi doar in functia de consilieri, nu si in cea de primar sau prefect.

Ce se precizează în documentul european?

În ţările UE, in care peste 20% din electorat provine din alte state, ţara gazda v-ar putea oferi dreptul de vot la alegerile municipale doar dupa ce ati dovedit ca ati locuit acolo pe o perioada mai lunga. În prezent, în această situaţie se afla doar Luxemburg„, se mentioneaza in documentul legislativ european.

Dominic Fritz nu are domiciliul în Timişoara, ci doar un apartament achiziţionat in urma cu trei ani, în cartierul Iosefin, iar perioadele sale de sedere în oraşul de pe Bega au fost secventiale, de scurtă durată, pentru acţiuni de voluntariat punctuale şi, de Crăciun, pentru concerte ale corului de gospel înfiinţat în urbea de pe Bega şi pe care-l dirija.

Iată ţările în care o persoană poate fi aleasă pe postul de consilier local, dar nu şi pe cel de primar, care este rezervat persoanelor cu cetătenia ţării respective: Belgia, Bulgaria, Cipru, Franţa, Grecia, Italia, Lituania, Polonia, România, Slovenia.

Tribunalul nu a stabilit, încă, termen de judecată pentru această speţă.

author avatar
Andrei Ștefan
1.832 afisari

1 COMENTARIU

  1. Pai daca chiar Directiva in cauza precizeaza negru pe alb ca pot fi alesi consilieri, NU PRIMARI ?! Stie BND-ul ! Parsiv si pervers acest al treilea razboi mondial, economico-financiar care se desfasoara in toata ,,splendoarea” sa de ani buni de zile, iar romanasii nostri dorm pe ei.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

Veşti bune pentru românii care desfăşoară aceste activităţi profesionale. Ocupaţia lor se va calcula la vechimea în câmpul muncii

Conform unei propuneri legislative recent înregistrată la Senat, pentru care inițiatorii cer adoptarea în procedură de urgență, se prevede egalizarea tratamentului dintre contractul de...

Emmanuel Macron, la un pas să ducă NATO în conflict direct cu Rusia. Preşedintele Franţei a vorbit din nou despre un eventual război

Emmanuel Macron a vorbit despre un eventual război într-un videoclip de campanie electorală. Președintele Franței susține campania pentru alegerile europene a lui Valérie Hayer,...
proger