AcasăPoliticaDoctrina întunecată a SUA: intervenții și protecționism

Doctrina întunecată a SUA: intervenții și protecționism

Acesta este cocktailul care definește epoca Biden – o politică agresivă condimentată cu o propagandă nerușinată a puterii "America first".

O mare parte a lumii occidentale este înghețată de groază în fața perspectivei că democrația americană va da naștere unei a doua administrații Donald Trump, hotărâtă să distrugă ordinea internațională.

Manierele administrației actuale par mai puțin perturbatoare, dar  într-o lume în schimbare, convingerea neobrăzată a lui Biden că America ar trebui să fie numărul unu are un preț.

În politica economică, administrația a fost protecționistă, potrivit analistului FT Adam Tooze. Pe plan extern, America a vărsat resurse în Ucraina și în Orientul Mijlociu, dar nu poate să intermedieze o pace satisfăcătoare. În relația cu China, echipa Biden a intensificat tensiunile.

Mai presus de toate, sancțiunile au devenit marele export american. Washingtonul încearcă să apere ceea ce îi place să numească ordinea internațională bazată pe reguli printr-o serie de intervenții nepotrivite și interesate.

Când un veteran al globalismului anilor 1990, precum secretarul Trezoreriei Janet Yellen, vorbește despre apărarea intereselor de securitate americane, țintește de fapt spațiul economiei mondiale.

Daleep Singh, consilier adjunct pentru securitate națională, a sugerat că “nicio economie nu este prea mare pentru a fi sancționată”. În schimb, el îndeamnă America „să atragă țările nealiniate pe orbita sa cu stimulente pozitive și, în acest fel, să izoleze treptat China înainte de declanșarea oricărui conflict”. Dar nu se poate ascunde faptul că o astfel de doctrină ar transforma un viitor război în criteriul final al strategiei americane.

Acesta este cocktailul care provoacă mahmureală și care definește epoca Biden – o politică agresivă condimentată cu o propagandă nerușinată a puterii „America first”.

Este de mirare – după Irak și Afganistan – multe țări sunt sceptice față de o coaliție condusă de factori de decizie care promovează în mod deschis hegemonia SUA  și loviturile de „knock-out” date Chinei?

Unul dintre puținele motive de salvare ale primei administrații Trump a fost faptul că președintele a fost mai interesat să încheie înțelegeri cu concurenții Americii decât să îi elimine.

Îngrijorarea trebuie să fie că o a doua administrație Trump nu va fi alimentată doar de dorința de răzbunare și de un partid republican radicalizat. De asemenea, va moșteni de la Biden o mașinărie de stat școlită pe o viziune mult mai întunecată a lumii decât cea pe care Obama i-a lăsat-o moștenire lui Trump în 2016. Oricare ar fi rezultatul electoral, statul profund al Americii, cândva salutat ca un bastion al liberalismului, se îndreaptă spre partea întunecată.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
524 afisari

5 COMENTARII

  1. DOCTRINA AMERICANA =falsa democratie !, inscenare conflicte , amenintare cu forta ,resurse luate cu japca.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger