Potrivit Ursulei von der Leyen, profiturile neașteptate din activele înghețate ale Rusiei ar trebui folosite pentru a sprijini Ucraina prin cumpărarea de arme. Numai că de la “ar trebui” la “se poate” e cale lungă.
„Este timpul să începem o conversație despre utilizarea profiturilor excepționale ale activelor rusești înghețate pentru a achiziționa în comun echipamente militare pentru Ucraina”, a declarat miercuri președintele Comisiei Europene într-un discurs adresat legislatorilor UE.
Este prima dată când UE a legat utilizarea activelor suverane rusești înghețate de o potențială achiziție de arme și vine pe fondul fricțiunilor tot mai mari între aliații occidentali cu privire la modul în care trebuie să sprijine Ucraina.
Marți a izbucnit o ceartă franco-germană după ce președintele Emmanuel Macron a sugerat că nu ar putea fi exclusă desfășurarea de trupe occidentale în Ucraina. Discuțiile privind un fond al UE folosit pentru a rambursa guvernele care furnizează arme Ucrainei sunt, de asemenea, blocate din cauza dezacordurilor privind regulile care guvernează facilitatea.
În paralel, țările UE au încercat să strângă 1,5 miliarde de euro pentru a cumpăra arme de fabricație străină pentru Ucraina, în cadrul unui plan de rezervă condus de Republica Cehă.
SUA a făcut presiuni asupra aliaților săi din G7 pentru a confisca aproximativ 300 de miliarde de euro din activele suverane rusești înghețate, dintre care majoritatea sunt deținute în Belgia de casa de compensare Euroclear – și le reinvestește. Ar putea genera 3 miliarde de euro pe an, în funcție de ratele dobânzilor.
Însă țările UE rămân îngrijorate pe bună dreptate de riscul unor măsuri de retorsiune din partea Moscovei. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a avertizat că Rusia are o listă de active occidentale, aproape la fel de mare ca și fondurile rusești înghețate în Occident, care pot fi confiscate ca represalii.
Putin a semnat deja un decret în decembrie prin care a confiscat activele rusești ale mai multor companii europene, inclusiv cele ale Carlsberg și Danone.
În acest context, îndemmul doamnei Ursula pare un balon de săpun. Nu numai că țări precum Franța, Germania și Italia sunt prudente în a confisca activele ruse, ci este nevoie de unanimitate din partea celor 27 de state membre ale UE pentru a decide cu privire la utilizarea acestor profituri de pe urma lor.
Nu în ultimul rând, șefa CE contrazice dreptul international: Uniunea Europeană nu se poate folosi de banii rușilor și nu are legislație în acest scop pentru a spijini Ucraina, deoarece nu este în război cu Rusia.
Activele băncilor centrale sunt protejate în temeiul dreptului internațional; acțiunile care pun la îndoială acest principiu ar avea implicații profunde asupra sistemului financiar. Mai mult, ar afecta ordinea internațională și ar submina încrederea pe care țările o arată atunci când plasează rezerve la alte națiuni.Rămâne cum am stabilit: doamna Ursula bate câmpii!
Babeta fascista a ramas fara nicio tzigla pe casa.
HOAȚA EUROPEI…CRIMINALA NENOROCITA! LA PUȘCARIE CU TOATA FAMILIA EI!
Ion cu nume de sluga, este normal sa fie confiscati banii erusesti pt. apararea Ukrainei dar tu cum esti un idiot pricepi greu. Mai pune mana pe o carte ca altfel ramai prostul satului.
Nici gand sa plece ! Mai vrea un mandat si cu siguranța il va avea.
Dispret si ura fata de oameni. Actiuni si masuri nepotrivite, in interesul unora, nepotrivite, necinstite, pagubitoare, care au adus numai saracie in Europa. Acum vrea sa jefuiasca tarile dupa metoda vaccinurilor cumparand arme si toate in folosul expansiunii in est . Sa plece invartindu-se.
buna teoria practica e mai grea
Poate o intreaba Codruta de sanatate, vad ca doamna Ursula zice ca e la taraba, negociaza direct, incalcand normele UE.
Tampiti comentatori, chiar nu aveti alte preocupari. Ceva pregatire scolara aveti ?
Mai multa decat tine, sigur!..
…dupa ce comentariu si cuvinte „alese” ai…..