Demers dupa demers in cazul „Microsoft 2”, in prima zi in care s-a decis extinderea anchetei, in baza unor probe noi. Cel mai recent in vizeaza pe Eugen Bejinariu, deputatul PSD sucevean in cazul caruia anchetatorii anticoruptie vorbesc de suspiciuni de abuz in serviciu, in dosarul al carui prejudiciu a fost estimat la peste 66 de milioane de dolari.
Pe langa faptul ca au decis demararea actiunii penale in cazul a doi fosti sefi din cadrul Microsoft Romania, dar si a afaceristului Claudiu Florica, cei trei fiind plasati sub control judiciar, pentru complicitate la abuz in serviciu, in forma continuata, procurorii au facut formalitatile necesare obtinerii unui aviz din directia Parlamentului.
Si anume, sefa DNA a transmis Parchetului General o cerere vizandu-l pe Eugen Bejinariu, actualmente deputat, dar fost ministru pentru coordonarea Secretariatului General al Guvernului in perioada 2003-2004. Suspiciunea ce planeaza in cazul actualului ales al neamului este de abuz in serviciu, in forma continuata, in perioada in care a detinut functia ministeriala.
Din cate au anuntat procurorii, in cursul dupa-amiezii de luni, cererea care va ajunge sa fie supusa votului plenului Camerei Deputatilor va fi insotita de nu mai putin de 28 de volume cu copii ale dosarului de urmarire penala.
Iata, mai exact, cum isi motiveaza procurorii cererea in cazul lui Bejinariu:
„In calitate de ministru pentru coordonarea Secretariatului General al Guvernului, cu incalcarea dispozitiilor privind achizitiile publice, Bejinariu Eugen a exercitat urmatoarele activitati:
– a initiat si a sustinut proiectele a doua hotarari de guvern (nr. 1473/11.12.2003 si nr. 470/01.04.2004), prin care s-a aprobat incheierea intre Guvernul Romaniei si Fujitsu Siemens Computers GmbH, a unui contract comercial de inchiriere de licente referitor la produsele Microsoft, invocandu-se, in mod nereal, calitatea Fujitsu Siemens Computers de unic distribuitor pentru aceste produse, in scopul de a favoriza aceasta firma prin evitarea organizarii unei licitatii publice,
– a initiat si sustinut proiectul Hotararii de Guvern nr.1778/21.10.2004, prin care s-a aprobat extinderea contractului comercial de inchiriere de licente incheiat la data de 15.04.2004 intre Guvernul Romaniei si Fujitsu Siemens Computers GmbH si pentru produsele educationale Microsoft, fara a exista un necesar fundamentat,
– a semnat contractul comercial de inchiriere licente Microsoft din data de 15.04.2004 si actul aditional la acesta, cunoscand ca nu era justificata achizitia din sursa unica.
In aceasta modalitate in care s-a cauzat, pe de o parte – un prejudiciu in valoare totala de 66.965.343 USD repercutat in dauna statutului, iar pe de alta parte – un folos patrimonial necuvenit, in acelasi cuantum, in favoarea Fujitsu Siemens Computers GmbH”.