AcasăPoliticaDiversiunea „Portocală”

Diversiunea „Portocală”

La ora aceasta, fostul procuror Mircea Negulescu de la DNA Ploiești încă este reținut. Judecarea lui la Înalta Curte de Casație și Justiție se va face după ora 15,00 și se poate întinde ore bune. Așa că este prematur să faci predicții cu privire la situația lui. Benefeciază în continuare de prezumția de nevinovăție, chiar dacă este reținut. Completul de astăzi va stabili doar dacă va fi liber sau, în următoarele 30 de zile, se va afla în stare de arest preventiv, de arest la domiciliu ori control judiciar. Faptele pentru care a fost trimis în judecată au nevoie de ani mulți până ce ultima instanță își va spune cuvântul. Într-atât de mulți încât să ne poată rezerva surprize nebănuite.

Laura Codruța Kovesi e liniștită Știe ea de ce

Surprize s-ar putea produce și astăzi, căci „măreția legii constă în interpretarea ei”. L-am citat pe Augustin Zegrean, fostul președinte al Curții Constituționale. Nu ar fi exclus să vedem cum „interpretarea” în cauză va duce la eliminarea unor capete de acuzare, în dosar rămânând doar cele pentru care nu se impune măsura arestării preventive. În  opinia multora, acesta va fi exact momentul în care cazul „Portocală” va intra în panoplia diversiunilor.

Subiect bun la orice

Coincidență sau nu, dosarul a căzut la țanc. Pe fondul unei nemulțumiri generale care vizează activitatea Guvernului Orban, era nevoie de ceva care să distragă atenția și să mute centrul de greutate al dialogurilor politice sau publice tăioase. Este modalitatea prin care se încearcă îndepărtarea preocupărilor legate de „legea carantinării și izolării”, discutată până a ajuns, de fapt, subiect de negociere între PSD și PNL.

Victor Ponta la un pas să și fi rupt gâtul pe o făcătură

Cine are răbdarea să o citească și puterea de a o înțelege va constata că schimbarea unor sintagme și cuvinte nu înseamnă, neapărat, că va fi mai bine. Este doar nuanțarea unor termeni care, în timp, va da naștere altor interpretări. Altfel spus, stilul PSD de a se suci pe după cuvinte exact cât, peste o vreme, să-și dea seama ori că legea nu e bună, ori că au votat ceva ce nu au înțeles. Apoi, de ce nu s-ar miza pe subiectul „Portocală” ca temă principală de discuții la protestele din Piața Victoriei, poate mai uită lumea de ce a venit acolo?

Iohannis era mulțumit

Cele 31 de capete de acuzare împotriva lui Mircea Negulescu atârnă greu și acoperă o plajă largă de infracțiuni. Alta este însă fața nevăzută a aisbergului, despre care nimeni nu discută. „Portocală” nu a săvârșit faptele de capul lui. În spatele lui se întrevăd nume grele care fie i-au încurajat acțiunile, fie i le-au aprobat. Sunt de notorietate deplasările lui la București și întâlnirile profesionale cu Laura Codruța Kovesi. La vremea respectivă, când nu avea niciun temei să se teamă pentru libertatea lui, „Portocală” nu se abținea din a face paradă de victoriile lui în fața acesteia, care îi aprecia stilul de lucru. Altminteri, pentru care motiv „doamna K”, după cum îi spunea, să-l fi numit, alături de ceilalți, echipa de elită a DNA? Pentru dosare cu fapte mărunte?

Sebastian Ghiță a dispărut exact când a trebuit Ce coincidență

Nici vorbă. La DNA Ploiești se declanșase cruciada împotriva personalităților politice ale căror capete Codruța Kovesi le voia atârnate la cingătoarea ei. Pe de altă parte, este greu de crezut că serviciile secrete nu l-au informat pe Klaus Iohannis despre acțiunile lui Negulescu. Nu se poate nici ca anchetele de presă să nu fi ajuns la urechile lui, anchete în care se dezvăluiau nu atât faptele imputate învinuiților, cât felul lui „Portocală” de a interoga cu pistolul pe masă sau de a obține declarații false sub șantaj sau sub amenințare. Reacția lui Iohannis? Era mulțumit de activitatea DNA și, implicit, de Codruța Kovesi.

Un cartof prea fierbinte

Victor Ponta a fost încurcat în dosarul care-l viza pe Sebastian Ghiță și pe fostul premier englez Tony Blair. Cât de departe s-ar fi mers? Avea Negulescu puterea de a se întinde până aici fără ajutorul serviciilor secrete? Să presupunem că ar fi extins ancheta până la Tony Blair, ce ar fi urmat? Ajunși aici, toți sunt loviți de amnezie. E prea delicat subiecul ca să-și mai aducă aminte ceva? Problema este nu ce a făcut Negulescu „Portocală”. Per total, sunt ticăloșii care au marcat viața, sănătatea și destinul unor oameni.

Tony Blair un vânat prea mare pentru măruntul Negulescu

Problema este ce atitudine va adopta fostul procuror. Va avea curajul să deschidă gura, demantelând tot sistemul din care a făcut parte sau va uita subit numele celor care, într-un fel i-au fost complici și care, acum, îi pot face viața un calvar, căci n-o să moară mâine? Dacă nu ar fi o diversiune, multor generali și judecători le-ar tremura pantalonii, alături de complici cărora nu li se știu fețele. Or, până acum, nu se aude nimic despre asta. Și nici nu se va auzi, pentru că Negulescu este un cartof prea fierbinte.

author avatar
Valentin Boeru
3.925 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger