AcasăPoliticaDistrugeți Hamas și apoi ce? Niciun scenariu postbelic sigur pentru Fâșia Gaza

Distrugeți Hamas și apoi ce? Niciun scenariu postbelic sigur pentru Fâșia Gaza

Israelul și-a fixat obiectivul de a distruge mișcarea islamistă, dar viitorul Fâșiei Gaza se scufundă în ceață

Israelul și-a fixat obiectivul de a distruge mișcarea islamistă Hamas, dar viitorul Fâșiei Gaza se scufundă în ceață.

„Un singur lucru este clar, Gaza nu va mai fi guvernată de Hamas când acest război se va termina”, a declarat pentru AFP purtătorul de cuvânt al guvernului israelian, Eylon Levy, în timp ce armata își intensifica pregătirile pentru o ofensivă terestră.

În toate scenariile privind continuarea conflictului, Israelul a anunțat un singur obiectiv pentru răspunsul său la atacurile din 7 octombrie: anihilarea Hamas.

Această grupare palestiniană a preluat puterea în Gaza în 2007, la doi ani după retragerea israeliană din teritoriu și în urma unei lupte cu Fatah, partidul președintelui Autorității Palestiniene (AP), Mahmoud Abbas.

Micul teritoriu de 362 km pătrați, cu o populație de 2,4 milioane de locuitori, este supus de atunci unei blocade israeliene terestre, maritime și aeriene.

Israelul, care controlează de facto frontierele Gaza, este considerat de comunitatea internațională ca fiind responsabil pentru nevoile de bază ale teritoriului, cum ar fi cele alimentare.

Sub bombardamentele israeliene neîncetate din ultimele trei săptămâni, care au ucis peste 4.600 de persoane, populația din Gaza, din care aproximativ 80% au deja statutul de refugiat, se teme că va trebui să părăsească enclava la sfârșitul acestui război, eventual în Egipt, și să trăiască o nouă „Nakba” (catastrofă) precum exodul din 1948.

Israelul nu a precizat ce se va întâmpla în Gaza dacă obiectivele sale de război vor fi atinse. În 16 ani, guvernul israelian nu a avut niciodată în vedere răsturnarea categorică a Hamas, în ciuda războaielor anterioare din Fâșie.

Singura certitudine este că Israelul nu a evocat nici măcar o dată posibilitatea unei noi ocupații militare, cu atât mai puțin civile, a teritoriului. Și nimeni nu vede Israelul însuși asumându-și responsabilitatea, povara financiară și pericolul unui control direct asupra a 2,4 milioane de palestinieni.

Dimpotrivă, scopul final al Israelului este de a „pune capăt responsabilității pentru soarta Fâșiei Gaza și de a stabili o nouă realitate de securitate pentru cetățenii Israelului” și pentru „regiune”, a precizat ministrul Apărării Yoav Gallant, în cadrul unui briefing de securitate în Parlament.

Israelul ar dori să „predea cheile” Fâșiei Gaza unei terțe părți, care ar putea fi Egiptul, fără a avea garanția că oficialii din Cairo vor accepta acest scenariu amânat de zeci de ani, potrivit unei surse din cadrul Ministerului de Externe. Niciun guvern arab sau musulman nu a venit cu propuneri în acest stadiu.

O altă opțiune susținută de liderul opoziției israeliene, Yair Lapid, ar fi revenirea la administrația din Gaza a Autorității Palestiniene, cu care Israelul cooperează pentru a gestiona Cisiordania ocupată.

„Dar există puține speranțe că AP, care este deja profund nepopulară, ar putea reveni în Gaza în urma unei invazii israeliene și să nu fie tratată ca un inamic”, afirmă experții Crisis Group într-o notă.

Americanii, inevitabili

Ar putea fi luată în discuție și varianta unei tutele internaționale mixte, o echipă hibridă. „Opțiunea favorită a israelienilor și americanilor ar fi o structură internațională cu Autoritatea Palestiniană și, de exemplu, fonduri saudite, cu asistență americană sau europeană în ceea ce privește administrarea Gaza”, susține analistul Eitan Shamir, director al Centrului Begin-Sadat pentru studii strategice.

Dar, în opinia sa, „ceea ce se va întâmpla în Gaza va fi în principal ceea ce vor decide americanii”.

După masacrele din 7 octombrie, în care peste 200 de persoane au fost de asemenea răpite de Hamas, Washingtonul și-a reafirmat sprijinul neclintit pentru Israel și a promis un ajutor militar de aproape 15 miliarde de dolari.

Dar Joe Biden nu are niciun plan declarat pentru Gaza după o eventuală invazie și cere Israelului să se gândească cu atenție la ceea ce va urma.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
284 afisari

6 COMENTARII

  1. „Niciun guvern arab sau musulman nu a venit cu propuneri în acest stadiu”. Toata lumea – din gura doar- moare de grija palestinienilor, dar fratii intru credinta nu-i vor. De ce oare?

  2. ….se va face pace cand va fi eradicat islamismul extremist care vad ca are adepti (prin educatie , in primul rand) si la a 3 a generatie chiar si in Europa.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger