AcasăPoliticaDispare influența SUA? Statele Unite au interdicție la finanțarea campaniilor electorale în...

Dispare influența SUA? Statele Unite au interdicție la finanțarea campaniilor electorale în UE

În mobilizarea pentru viitoarele alegeri europarlamentare, Comisia Europeană a emis o Recomandare pentru statele membre privind măsurile de evitare a influențelor din afara UE. Cea mai importantă dintre acestea este interzicerea donațiilor și a susținerilor financiare a partidelor naționale și europene din partea țărilor terțe, printre care se numără și SUA. Deși în aparență s-ar referi la Federația Rusă, în fapt, influențele majore vin din zona americană.

Comisia Europeană a lovit, în mod voit sau nu, chiar în interesele americanilor în UE, interzicând statelor membre să mai accepte vreo donație sau vreun sprijin financiar pentru partidele politice și europene din afara Uniunii Europene.

Recomandarea 2829, emisă la jumătatea acestei luni, prevede măsuri care trebuie luate de țările UE pentru desfășurarea alegerilor pentru Parlamentul European. Printre acestea se numără interzicerea efectuării de donații către partidele politice naționale, fundațiile politice, candidații politici, organizațiile responsabile cu organizarea campaniilor și, după caz, mișcările politice, atunci când astfel de donații provin din țări terțe și de la alte entități cu sediul în țări terțe sau de la resortisanți ai țărilor terțe care nu au drept de vot la alegerile pentru Parlamentul European sau la alegerile naționale.

Astfel de donații, susține Comisia Europeană, ar putea să influențeze în mod necuvenit procesele democratice din Uniune și să fie un vector de ingerință din partea țărilor terțe. Totodată, ele ar putea afecta corectitudinea sau integritatea concurenței politice, ar putea conduce la denaturări ale procesului electoral, ar putea denatura condițiile de concurență echitabile prin încălcarea normelor privind plafoanele de venituri și de cheltuieli, ar putea facilita corupția sau ar putea reprezenta o amenințare la adresa ordinii publice naționale.

Dispar și împrumuturile

Pentru a preveni ingerințele străine, statele membre ar trebui să identifice și să elimine eventualele lacune din legislația lor și din alte măsuri normative legate de donațiile efectuate de țări terțe pentru partidele politice, fundațiile politice, candidații politici și organizațiile de campanile, se arată în Recomandare.

De asemenea, statele membre ar trebui să combată în mod eficace eludarea normelor relevante, inclusiv prin luarea în considerare a interzicerii donațiilor efectuate în numele unei alte persoane. Potrivit Recomandării, prin „donații” ar trebui să se înțeleagă orice ofertă de numerar, orice ofertă în natură, furnizarea oricăror bunuri, servicii sau lucrări sub valoarea de piață și/sau orice altă tranzacție care constituie un avantaj economic pentru entitatea în cauză (inclusiv împrumuturi), cu excepția activităților politice obișnuite desfășurate pe bază de voluntariat de către persoane fizice.

”În conformitate cu Orientările Comisiei de la Veneția, pot fi avute în vedere și alte limitări, mai ales nivelul maxim al fiecărei contribuții, interzicerea contribuțiilor din partea întreprinderilor cu caracter industrial sau comercial ori din partea organizațiilor religioase sau controlul prealabil, de către organele publice specializate în chestiuni electorale, al contribuțiilor din partea membrilor partidelor care doresc să candideze la alegeri”, se precizează în Recomandarea Comisiei Europene.

Campanii comune cu partidele europene

Pentru a spori și mai mult transparența legăturii dintre partidele politice naționale și partidele politice europene și grupurile politice din Parlamentul European, partidele politice naționale ar trebui să poată să își anunțe afilierea sau procesul lor de afiliere la un partid politic european înainte de începerea campaniei și sunt încurajate să facă acest lucru, susține Comisia Europeană. În același timp, în Recomandare se cere sprijinirea organizării de evenimente comune cu partidele politice europene și naționale, prin campanii electorale transfrontaliere.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.