AcasăPoliticaDiplomația americană și discursul războiului, niciodată al păcii

Diplomația americană și discursul războiului, niciodată al păcii

Diplomația americană livrează lumii, de la căderea Zidului Berlinului încoace, un discurs al războiului, niciodată al păcii și care are ajunge să aibă drept rezultat (nu neapărat obiectiv) răspândirea violenței și a haosului în întreaga lume. Până și presa mainstream de peste Ocean a început să publice opinii care indică deraierea politicii externe a Casei Albe, semn că lumea s-a săturat de „Ucraina”, „Taiwan”, „ISIS” și alte marote, sub care se ascund, de fapt, interesele unui grup avid de putere, bani și influență.

Trita Parsi, de la Institutul Quincy, arată într-un excelent editorial publicat de New York Times, cum China a fost capabilă să medieze și să rezolve într-un timp record conflictul adânc înrădăcinat dintre Iran și Arabia Saudită, totul în contrapartidă cu SUA, care de mai bine de 10 ani trece Orientul Mijlociu prin foc și sabie.

Pentru a înțelege mai bine de ce America se comportă astfel trebuie să ne întoarcem în 1998, când fostul secretar de stat Madeleine Albright folosea termenul „națiune indispensabilă” pentru a descrie rolul SUA în lumea post- Războiul Rece. Întrebată de ce vrea să bombardeze Irakul, Albright a răspuns: „Dacă trebuie să folosim forța, este pentru că suntem America; suntem națiunea indispensabilă! Stăm în picioare și vedem mai departe decât alte țări în viitor și vedem aici (n.r. – în Irak) pericolul pentru noi toți. Știu că bărbații și femeile americane în uniformă sunt întotdeauna pregătiți să se sacrifice pentru libertate, democrație și modul de viață american”.

Ulterior, vorbind cu generalul Colin Powell, l-a luat la rost pe fostul șef al Pentagonului: „La ce folosește să ai această armată superbă despre care ne vorbești dacă nu o putem folosi?”. Powell avea să scrie în memoriile sale – „Am crezut că voi avea un anevrism, în acel moment”. Mai târziu, el avea să-i numească pe acești neoconi „niște nebuni nenorociți”, dar asta nu l-a împiedicat să citească, în Consiliul de Securitate al ONU din februarie 2003, minciunile cu privire la armele chimice deținute de Saddam Hussein, justificând o a doua invazie în Irak.

De 25 de ani, toate administrațiile perindate pe la Casa Albă au cedat în fața acestor „nebuni nenorociți” despre care vorbea Colin Powell. Retorica lor, una a războiului, este azi standard în spectrul politic american și, iată, conduce Statele Unite în conflicte pe tot globul. În același timp, ei împart lumea – SUA sunt de partea binelui, iar cealalți întruchipează, automat, răul ce trebuie exterminat. Diplomația predată la Washington exclude, din start, orice șansă ca SUA să joace rolul unui mediator imparțial sau credibil.

După un an de mini-război în Ucraina, Xi Jinping a arătat lumii că, dacă se vrea, se poate obține și pacea. Între Iran și Arabia Saudită, de pildă. De fapt, tocmai politica sa de neutralitate i-a permis Chinei să medieze acordul de pace pe axa Teheran – Riad. La fel se mișcă și Turcia și Brazilia. Ultima țară, membru al grupului BRICS, chiar a propus formarea unui „Club al păcii”, care să așeze la aceeași masă Rusia și Ucraina.

Dar neutralitatea a devenit anatemă pentru factorii de decizie din SUA. Amenințarea lui George W. Bush – „Sunteți fie cu noi, fie împotriva noastră!” – este piatra de temelie a politicii externe americane din secolul 21. Iar publicul răspunde la această disonanță cognitivă dintre cum i se prezintă lumea și cum arată lucrurile, în realitate, printr-o indiferență dureroasă față de ce-i „la alții”. Zgomotul îndepărtat al bombelor, deși în mare parte americane, nu este problema americanului de rând.

Prin transformarea știrilor tv într-o sursă de făcut bani, o cameră de ecou orientată spre profit și populată cu pseudoexperți, niște habarniști care par să știe chiar mai puțin despre lume decât restul dintre noi, mass-media corporatistă a validat și a sporit ignoranța cetățeanului. Clișeele sunt aceleași pe care America le tot rumegă de câțiva ani – „ducem un război pentru libertate, democrație, modul de viață american”, „stand tall”, „omenirea e în pericol”, „noi suntem SUA”, „bărbați și femei americani în uniformă” și, mai presus de toate, „trebuie să folosim forța”.

Diplomația american din prezent este o diplomație orientată spre război și nu are pe orbită pacea. Principalele priorități ale Departamentului de stat sunt să intimideze alte țări în a se alătura coalițiilor de război conduse de SUA și să cumpere arme americane (România, cel mai bun exemplu), să aplice sancțiuni coercitive, să manipuleze alte națiuni producând războaie proxy (vezi Ucraina, vezi Taiwan) și să paseze toate apelurile pentru pace către forurile internaționale, unde și acolo astfel de inițiative sfârșesc prin a fi blocate sau, mai rău, nebăgate în seamă!

Rezultatul este unul singur – răspândirea violenței și a haosului în lume. Politicile Unchiului Sam reflectă interesele unui grup restrâns, niște comercianți ai morții care profită de război.

author avatar
Nicholas Cezar Redactor
1.388 afisari

41 COMENTARII

      • Cred ca tactu e beat in fiecare seara ca doamna ma ta nu te a Av ort at, ca cat gros X. Isi blestema zilele in care te a con ceput

        • măh jigodie, de câte ori trebuie să-ți spun că ești un analfabet funcțional ?
          nu mai posta, în piz da mă-tii de retardat !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

          • Schimba placa ba ga mi a-și pu la toata in ma ta de Pir țar idiot, fmm de zd re anta, jeg uman, ca in afara de asta cu analfabet nu stii altceva. Bai zd re ntoi, inteleg ca vrei sa iti dau pu la in gura, dar nu dau la mu ie la tramvaie ba ga mi a-și pu la in ma ta

          • Garoiule mă văd nevoit să intervin si să-ți dau cu pw la în cap ,pt că ,chiar ești un imbecil ,postează in mă-ta dar civilizat ,te,n gât de corturar ordinar înjuri de mamă pt că omul nu îmbrățișează doctrina ta bolnava și satanica

          • bagă chestia aia mică de-i spui „pu lă” mă-tii, în gură !!!!
            țig ancă proastă cum e, va râde.

          • ha ha ha
            ” mă văd nevoit să intervin ” ????
            ha ha ha
            băh vită proastă ,să intervii în gura mă-tii de țig ancă !
            după stil și ortografie n-ai mai mult de 8 clase, și postezi de pe o chinezărie de xiaomi ,furat din obor.

          • Nu mai posta nici tu garoiule infect ,te bag în pisda mă-ti cu observațiile tale de imbecil,ești penibil ,repeți aceiași placă de kakat

          • numele tău e „iau mue” !!!!
            folosește-l , în piz da mă-tii de retardat !!!!!!!!

            Răspundeți

        • dsak nu poți citi „stil și ortografie „…..
          ….mă văd nevoit să te bag în piz da mă-tii !

        • ” să expeimi ” ???
          greu cu scrisul, așa e ?
          marș în piz da mă-tii înapoi pe tik-tok, de unde ai venit.
          nu trebuie să scrii, stai cu râtul în telefon.

  1. Conform „Global Research”, de la înființarea la 4 iulie 1776, când Statele Unite ale Americii și-au declarat independența, din 247 de ani de existență, 225 de ani S.U.A. s-au aflat în război. In aproape două secole și jumătate, doar 22 de ani de pace. Concluzia este evidentă, trecutul, prezentul și viitorul Statelor Unie ale Americii au ca dominantă starea de război.
    Începând din 1776, toți președinții americani, fără excepție, sunt considerați ca fiind „președinți de război”. SUA nu au avut o perioadă de pace mai mare de șase ani , în intervalul 1935-1940.

  2. Da’ dece Esuatul tot pompeaza de ani buni zeci de miliarde de Dolari in conturile samsarilor americani de armament ? O fi din cauza sepcutei ? Este cunoscut faptul ca samsarii americani ofera ” oficial „,la fel de oficial cum in Americsa se practica „lobyul „,adica traficul de influenta,si ” comisionul” in valoare de 5–10 % din valoarea comenzii,atunci cand se plateste anticipat. Asa e Esuatuleee ? Asa vorbeste lumea peste tot,chiar in direct la TV. Ce sa intelegem noi,platitorii de taxa si impozite,ca de fapt ” comisionul „,in Romania se traduce ca ” parandarat ” ? E corect ? Avem dreptul sa intrebam ?

  3. Este absolut normal ca amerika să se comporte ca în articol. Amerika nu are motive să dorească pacea în Ukrania. Raportat la războiul din Ukrania, ieropenii suportă consecințele nefaste ale războiului ajungând la sapă de lemn datorită penuriei energetice create la ordinul uașintonului iar firmele amerikane de armament și sua culeg roadele războiului prin creșterea vânzărilor de armament și gaze de șist, gaze pe care nu le voia nimeni pentru că poluează foarte mult și nu sunt eficiente energetic.

    • @Wolf: un rezumat perfect al situatiei. Ce nu inteleg eu este cum de toate administratiile din restul tarilor implicate nu vad ca situatia curenta este clar in dezavantajul lor.

      • Din cauză că sunt numite acolo tocmai pentru faptul că nu văd sau sunt foarte obediente când li se poruncește să se facă că nu văd. Ele nu sunt decât niște executanți fideli. Una din condițiile intrării oricărui stat în NATO este predarea întregii baze de date a serviciilor secrete. Odată predată, pentru cel care o deține acele servicii încetează să mai fie secrete. Practic sunt doar o armată ascunsă aflată la dispoziția lui. Oare cui din NATO se predă această bază de date? Ghici ciupercă ce e. O țară fără propriile servicii secrete secrete nu mai este o țară ci o colonie.

  4. America este o țara condusă de multinaționale ce sunt branșate la banii publici. Americanii sunt taxați ca aceste multinaționale sa câștige sume imense

  5. Bai ziaristi, voi sunteti ziaristi, astia de la maculatura pe care o chemati National? Nu va este jena si rusine cand aprobati comentarele de maidanez, ultra vulgare ale acetei dejectii care se cheama „X” ? Voi ,prin acest comportament, duceti la oprobiu, scarba, derizoriu si decadere universitatea , profesorii care v-au eliberat diploma de licenta si drept de practica in aceasta meserie. Sa va fie rusine. Mai aveti putin si transformati acest ziar in maculatura pornocrafica.

  6. Cred că Rusia aia nazistă ar plină de hitleriști în frunte cu Vladimir Bullying ar trebui să moară în iad cu toții

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger