Când „Hillbilly Elegy” a fost publicată în 2016, cartea lui J.D. Vance a fost citită ca o cheie pentru înțelegerea Americii care îl alesese pe Donald Trump. Acum, candidatul republican l-a desemnat pe autor să-i fie vicepreședinte, iar bestseller-ul său este din nou în centrul atenției.
Imediat ce Trump și-a anunțat decizia luni, „Hillbilly Elegy” a urcat pe primul loc în topul vânzărilor pe Amazon în Statele Unite. Editura a lansat retipăriri, chiar dacă cartea s-a vândut deja în trei milioane de exemplare în toate formatele de la lansarea sa, potrivit New York Times.
Pe parcursul a aproximativ 200 de pagini, J.D. Vance își povestește copilăria în clasa muncitoare albă și dezindustrializarea unei Americi rurale care s-a simțit uitată timp de decenii, notează AFP. Cartea arată, de asemenea, în fundal, răsturnarea de situație a electoratului istoric democrat, devenit pro-Trump.
Este și o relatare personală a ascensiunii sociale a unui copil născut în sărăcie care a reușit să intre la Facultatea de Drept Yale, chintesența elitei tradiționale americane. Când a apărut cartea, el era doar un finanțist necunoscut în vârstă de 31 de ani, angajat în Silicon Valley.
La patru zile după cutremurul alegerii lui Donald Trump în noiembrie 2016, NYT enumeră șase cărți „pentru a ajuta la înțelegerea victoriei” magnatului imobiliar. Printre acestea, cartea lui J.D. Vance, „o analiză sociologică subtilă și plină de compasiune a marii sărăcii albe care a ajutat la ascensiunea lui Donald Trump”, a spus criticul său.
Stigmatul hillbilly
J.D. Vance a crescut în Middletown, un oraș siderurgic din Ohio care, scrie el, a pierdut locuri de muncă și speranțe „de când mă știu”. Bunicii săi, care l-au crescut cu adevărat, mai degrabă decât mama sa dependentă de droguri, au venit din Appalachia, o regiune carboniferă asociată cu sărăcia, unde locuitorii au fost porecliți “hillbilly” – un termen controversat care ar defini rezistența împotriva modernizării, înapoierea socială și violența.
Din acest motiv, JD Vance a folosit porecla ca titlu al cărții sale, ca și cum ar vrea să întoarcă stigmatul pe dos. Cu toate acestea, unii analiști, mai degrabă progresiști, l-au acuzat pe autor că îi reduce pe cei din Appalachia la cele mai rele clișee ale clasei muncitoare rurale. Pentru ei, acești oameni nu sunt responsabili pentru declinul lor, ci victime ale sistemului care i-a lăsat în mizerie.