AcasăPoliticaDin Europa de Est până în Asia Centrală. Revine haosul colapsului Rusiei...

Din Europa de Est până în Asia Centrală. Revine haosul colapsului Rusiei Sovietice!

Kremlinul vrea să se întoarcă la epoca în care Rusia își domina vecinii din Eurasia. În schimb, îi îndepărtează.

Când Vladimir Putin a lansat invazia în Ucraina, el spera să readucă zilele de glorie ale Uniunii Sovietice din anii 1950, când aceasta se afla la apogeul puterii sale. Dar, comentează Politico,  a reușit să inaugureze un haos la o scară nemaiîntâlnită de la prăbușirea URSS în 1991.

Peste tot în marginile zdrențuite ale sferei de influență a Rusiei, din Europa de Est până în Caucaz și Asia Centrală, foste părți ale fostului vast imperiu al Moscovei sunt în plină rebeliune sau sunt lăsate să se descurce singure în timp ce Kremlinul se concentrează pe războiul său din ce în ce mai catastrofal.

Pe măsură ce își pierde influența în rândul foștilor săi supuși, izbucnesc noi conflicte, se creează alianțe și se deschid vechi falii.

Armenia și Azerbaidjan

Marți, Azerbaidjanul a început să bombardeze orașe și sate din interiorul Armeniei, în ceea ce marchează cea mai gravă escaladare în Caucazul de Sud de când cele două foste republici sovietice au purtat un război sângeros în urmă cu doi ani în regiunea disputată Nagorno-Karabah.

Baku a înlocuit în mod constant legăturile sale post-sovietice cu Moscova cu relații mai strânse cu Turcia, care îi furnizează echipamente militare avansate și îi antrenează trupele.

Georgia

Steagul ucrainean albastru și galben este imposibil de ratat în Tbilisi, atârnând în birouri și  chiar în fața clădirilor guvernamentale. Pe străzi se văd graffiti obscene la adresa lui Putin, în timp ce proprietarul unui bar la modă le cere rușilor aflați în vizită să semneze declarații de condamnare a agresiunii ruse în Ucraina înainte de a le permite accesul.

Aproximativ o cincime din teritoriul Georgiei este ocupat de trupele rusești și de reprezentanții lor în regiunile separatiste Abhazia și Osetia de Sud.

După ce a pierdut un război împotriva Moscovei și a statelor sale clientelare nerecunoscute în 2008, Georgia a ieșit de mult timp din orbita politică a Rusiei.

Kazahstan

În ianuarie, trupele rusești au aterizat în Kazahstan, o misiune de „menținere a păcii” a Organizației Tratatului de Securitate și Cooperare Transatlantică (OTSC), însărcinată cu înăbușirea protestelor în masă care amenințau să răstoarne guvernul. Dar Kremlinul nu a  câștigat un aliat de încredere.

Apărând pe scenă alături de președintele kazah Kasîm-Jomart Tokaev la Forumul economic de la Sankt Petersburg din iunie, Putin a primit o respingere neașteptată după ce a anunțat că războiul din Ucraina a fost necesar pentru a proteja cele două administrații proxy susținute de Moscova în Donbas. Kazahstanul, a replicat Tokaev, nu recunoaște „teritorii cvasi-statale” precum Luhansk și Donețk.

Kazahstanul aderă în mod oficial la sancțiunile occidentale împotriva Rusiei, iar relațiile cu Putin par doar să se înrăutățească.

Republica Moldova

Moldovenii nu au putut să se scuture de influența Moscovei. Regiunea separatistă Transnistria este susținută de militari ruși. Dar Maia Sandu dorește ca aceștia să plece și sprijină ferm Ucraina.Atât Republica Moldova, cât și Ucraina au primit în iunie statutul de țară candidată la aderarea la UE.

Tadjikistan și Kârgâzstan

Miercuri, gărzile de frontieră din cele două țări au făcut schimb de focuri de armă în cadrul unor confruntări care ar fi provocat moartea a două persoane.

Frontiera lungă și sinuoasă pe care o împart este slab delimitată, iar ambele țări se acuză reciproc de declanșarea schimbului de focuri. Pe vremea URSS, granița era lipsită de importanță, dar în ultimii ani Tadjikistanul și Kârgâzstanul s-au apropiat în mod repetat de pragul războiului.

Imperiile se ridică și cad

Summitul Organizației de Cooperare de la Shanghai, desfășurat în Uzbekistan, a arătat amploarea schimbării de putere.

Putin s-a întâlnit la Samarkand cu președintele chinez Xi Jinping și a recunoscut ulterior că omologul său avea „întrebări” și „îngrijorări” cu privire la războiul din Ucraina.

Xi a emis o declarație formulată cu grijă: „În fața unei lumi în schimbare, a unor vremuri în schimbare și a unor schimbări istorice, China este dispusă să colaboreze cu Rusia pentru a demonstra responsabilitățile marilor puteri pentru a insufla stabilitate și energie pozitivă într-o lume haotică.”Departe de parteneriatul „fără limite” pe care cei doi l-au anunțat chiar înainte de invazia Rusiei în Ucraina.

Xi a mai spus că China va „sprijini în mod hotărât Kazahstanul în apărarea independenței, suveranității și integrității sale teritoriale”.

Este clar că există un nou jucător puternic în regiune.

 

author avatar
National
680 afisari

9 COMENTARII

  1. Presa romana face propaganda pedofililor ,poponarilor si drogatilor NATO ,se pisa Rusia pe voi si pe putregaiul criminal NATO ,God bless Russia and President Putin

    • Degeaba,pe criminalii de la Kremlin ii așteaptă judecată și apoi ștreangul in piața publică.Asta este o metafora de fapt un mare scuipat al lumii civilizate

      • Care lume civilizata? Cea in care normalitatea e pusă la colt si condusă de minoritate? Care democrație? Inteleg ca iti place sa iti umbli prin trusa de scule sau mai rau sa umbli prin fundul curților, la copii. Dar pentru noi esti decat un nemernic si o oaie spălată pe creier

        • Folosesc pseudonimul „Stefan cel mare” ca sa pacalesc romanii , io sunt din gasca lui Suvorov .

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger