AcasăPoliticaDin America în Europa: ascensiunea dreptei pro-ruse

Din America în Europa: ascensiunea dreptei pro-ruse

Liderii europeni ar trebui să continue să îl încurajeze pe Donald Trump să sprijine Ucraina, dar ar trebui să fie realiști și să recunoască faptul că adevărata problemă va fi probabil cât de departe va merge SUA

Liderii europeni ar trebui să continue să îl încurajeze pe Donald Trump să sprijine Ucraina, dar ar trebui să fie realiști și să recunoască faptul că adevărata problemă va fi probabil cât de departe va merge SUA pentru a-i obstrucționa pe ucraineni și a-i ajuta pe ruși.

Pentru aceia dintre noi care au crescut în timpul Războiului Rece, era de la sine înțeles că SUA în ansamblu – și dreapta americană în special – se opuneau expansionismului rusesc, scrie analistul David Gauke. Republicanii credeau că popoarele din Europa de Est aveau dreptul la libertate și democrație. „Domnule Gorbaciov, dărâmați zidul acela”, după cum a spus Ronald Reagan.

Zelenski, lipsit de respect

Chiar și în era post-sovietică, candidatul republican la președinție, Mitt Romney, a fost cel care a avertizat în 2012 că Rusia era „fără îndoială, inamicul nostru geopolitic numărul unu”. Acum, un președinte republican face o criză de nervi dacă președintele rus este criticat public în Biroul Oval. În schimb, președintele Volodimir Zelenski este văzut ca lipsit de respect.

Simpatiile pro-ruse ale lui Trump sunt larg răspândite în cadrul partidului său. Una dintre cele mai importante vedete media ale dreptei, Tucker Carlson, a călătorit la Moscova anul trecut pentru a-l intervieva (atât de blând) pe Putin și pentru a se entuziasma în legătură cu minunile țării.

Elon Musk a trecut de la acordarea unui sprijin neprețuit Ucrainei prin rețeaua sa de sateliți Starlink la reproducerea propagandei Moscovei. Iar JD Vance, profită de fiecare ocazie pentru a-și manifesta ostilitatea față de Uniunea Europeană. 

Izolaționismul are o istorie lungă și dezonorantă în SUA, chiar dacă a fost abandonat după cel de-al Doilea Război Mondial. Eșecurile în Irak și Afganistan, precum și perioadele economice relativ slabe de după criza financiară din 2008, l-au readus în actualitate.

Dar un izolaționist nu susține partide din alte țări, așa cum au făcut Musk (în mod explicit) și Vance (implicit) cu AfD din Germania. Nu dă lecții  altor țări cu privire la valorile lor, cum ar fi libertatea de exprimare, așa cum a făcut Vance la Conferința de Securitate de la München și, din nou, când a discutat cu  premierul britanic Keir Starmer în Biroul Oval.

Putin, un lider care se îndreptă spre victorie

Când vine vorba de Rusia conservatoare din punct de vedere social, unde dacă spui ceva greșit te paște închisoarea,  Vance nu spune nimic. În contextul hiperpartinic al politicii americane, pe baza ideii că dușmanul dușmanului meu este prietenul meu, Rusia devine un aliat.

Dreapta autoritară a SUA îl vede pe Putin ca pe un lider  puternic care se îndreaptă spre victorie. Puterea este corectă.

Această admirație pentru Putin nu este limitată la America, ci se extinde la  partidele populiste de dreapta din Europa – precum AfD și Partidul Libertății din Austria.

Era inevitabil să se ajungă aici: naționalismul a apărut ca o reacție împotriva progresiștilor, tehnocraților,  ecologiștilor și altor politicieni de teapa lor. Iar Rusia a găsit momentul potrivit să spargă unitatea Occidentului.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
267 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger