AcasăPoliticaDestul cu circul! Europa înarmează Ucraina de frica rușilor și pentru propriile...

Destul cu circul! Europa înarmează Ucraina de frica rușilor și pentru propriile interese

UE și SUA nu pocnesc din călcâie la comanda lui Volodimir Zelenski doar de dragul valorilor democrației. Occidentul și-a dat seama că trebuie să intre într-un conflict prelungit cu Rusia lui Putin – și trebuie să păstreze pe tabla de șah a geopoliticii pionul Ucraina.

În consecință, suma totală a sprijinului militar acordat Ucrainei de către țările UE  se ridică la 14,3 miliarde de euro, potrivit Institutului Kiel. Alte 41 de miliarde de euro au fost furnizate sub formă de asistență financiară și umanitară.

Bani și arme vor mai veni, Europa nu are de ales decât să pompeze ajutor Kievului, deoarece nici Vladimir Putin nu are drum de întors: știe că o înfrîngere pe frontul ucrainean ar însemna debarcarea sa de la Kremlin și sfârșitul ambițiilor imperialiste ale Rusiei.

Beligeranții se întrec în declarații pompoase și avertismente. Zelenski promite să recupereze peninsula Crimeea, anexată de Rusia în 2014. Dmitri Medvedev, fost președinte al Federației Ruse –  și actual propagandist la Kremlin –  spune că livrările de armament occidental către Ucraina vor conduce la o castrofă nucleară mondială.

Într-un război care nu dă semne de sfârșit, oficialii europeni lasă deoparte retorica apocaliptică și observă realitatea: UE s-a angajat în cea mai dură confruntare cu rușii de la sfârșitul căderii Cortinei de Fier. O înfrângere în fața lui Putin este de neconceput, deoarece ar însemna un continent redus la o gubernie rusească –dincolo de Ucraina.

Atât Rusia, cât și Ucraina cred că pot câștiga mai mult teritoriu – plănuiesc ofensive în primăvară –  și nu manifestă nicio dorință pentru discuții de pace iminente.

Provocarea pentru UE  nu mai este cât timp va trebui să susține trupele lui Zelenski, ci cum va reuși să reziste pentru a nu se destrăma. Testarea unității europene vine din frica de colosul rusesc. Pe cine mai interesează „reconstrucția Ucrainei”? Să nu cumva să fie năruirea Europei.

În același timp, oficialii europeni au avertizat că industria de apărare a continentului este „sub presiune”, fabricile de armament lucrând la maximum pentru a face față cerințelor războiului. În ianuarie, Rusia a tras de patru ori mai multe proiectile de artilerie pe zi decât Ucraina.

Deși sondajele naționale sugerează că societățile europene rămân favorabile susținerii Ucrainei, guvernele mai au o frică: acest sprijin va veni cu un preț din ce în ce mai mare pentru contribuabili.

Indiferent de modul în care curg banii, înarmarea Ucrainei pune UE într-o situație dramatică: implicarea în primul război de cucerire de pe continentul european din 1945 încoace, într-o țară care se învecinează cu patru state membre. Nu va trebui să facă nicio greșeală: de rezultatul acestui conflict va depinde viitorul europenilor.

author avatar
Radu Jacotă
561 afisari

6 COMENTARII

  1. Rusia nu a intentionat niciodata sa atace vreun stat NATO sau UE. Daca nu era lovitura de stat din 2014, Ucraina avea si acum Crimeea si Donbas. Nu mai prosti lumea, bai, Jacota!

  2. Lasă naziștii prostanule!!!
    Jidanimii sunt păpușiarii șefi care sunt în spatele tuturor, inclusiv a naziștilor tăi.
    Extraordinar! decând cu democrația asta tot prostu’ opinează…
    Când o să înțeleagă goimii cu ce au de-a face?
    Nu mă aștept ca legumele care văd alb-negru să înțeleagă ceva din ceea ce spun.

  3. EUROPA A FOST CONDUSA !, cu Ursula ,cu Scholtz ,cu Macron ,cu Thimerman ,cu Borrelli Europa n-are viitor se va sparge cat de curand.
    Aceptul acestor zisi conducator de a subordona UE -Americii ,acesti indivizi au pus UE in pozitia de VASAL al Americii ,au facut din Europa PROSTUL CARE PLATESTE OALELE SPARTE DE AMERICANI !.
    Rusia livra Europei gaze,petrol ieftin ,iar economia Germaniei duduia !,ce-au adus americanii ? -RAZBOIUL SI ODATA CU EL :criza energetica !, GNL la preturi de 400%,inflatie de pana la 15-16%,caderea EURO !,somaj ,REFUGIATI !!!,cheltuieli de inarmare ,plata trupelor straine ,ajutoare pentru Ucraina ,insumate = saracie pe toata linia si nesiguranta.
    Cine sa scoata Europa din rahat ?, o adunatura de hahalere si mafioti ce s-au cocotat in erarhiile UE !.

  4. ,,De când și-au câștigat independența în 1776, Statele Unite au căutat constant expansiunea prin forță: au măcelărit indieni, au invadat Canada, au purtat un război împotriva Mexicului, au instigat războiul americano-spaniol și au anexat Hawaii. După cel de-al Doilea Război Mondial, războaiele provocate sau declanșate de Statele Unite au inclus Războiul din Coreea, Războiul din Vietnam, Războiul din Golf, Războiul din Kosovo, Războiul din Afganistan, Războiul din Irak, Războiul Libian și Războiul Sirian, abuzând hegemonia sa militară pentru a deschide calea obiectivelor expansioniste. În ultimii ani, bugetul militar anual mediu al SUA a depășit 700 de miliarde de dolari SUA, reprezentând 40% din totalul mondial, mai mult decât cele 15 țări din spatele lui la un loc. Statele Unite au aproximativ 800 de baze militare de peste mări, cu 173.000 de militari dislocați în 159 de țări.
    În timpul războiului din Coreea, războiului din Vietnam, războiului din Golf, războiului din Kosovo, războiului din Afganistan și războiului din Irak, Statele Unite au folosit cantități masive de arme chimice și biologice, precum și bombe cu dispersie, bombe cu aer combustibil, bombe cu grafit și bombe cu uraniu sărăcit, provocând pagube enorme instalațiilor civile, nenumărate victime civile și poluare durabilă a mediului.
    Statele Unite au stabilit, de asemenea, hegemonie instituțională în sectorul economic și financiar internațional, manipulând sistemele de vot ponderate, regulile și aranjamentele organizațiilor internaționale… costă doar aproximativ 17 cenți pentru a produce o bancnotă de 100 de dolari, dar alte țări au trebuit să pună 100 de dolari. dolar de bunuri reale pentru a obține unul.
    În timpul pandemiei de COVID-19, Statele Unite au abuzat de hegemonia sa financiară globală și au injectat trilioane de dolari pe piața globală, lăsând alte țări, în special economiile emergente, să plătească prețul.
    Sancțiunile SUA împotriva entităților străine au crescut cu 933% din 2000 până în 2021.
    O sursă NSA spune: „SUA au folosit 1,14 trilioane de dolari în active rusești confiscate ca garanție pentru a împrumuta de 1000 de ori și au împrumutat 1,300 de trilioane de dolari de la Banca Rezervei Federale Elvețiene. Elvețienii au fost asigurați de către Sistemul Rezervei Federale, care a ordonat să împrumute acești bani, care la rândul lor a fost ordonat de administrația Biden să facă acest lucru… Ei confiscă active și se împrumută împotriva acelor active pentru a menține corporația americană… și războaiele sale… să meargă”.
    „Țările occidentale se confruntă cu întrebări existențiale… și se confruntă cu o nevoie urgentă de a reface resursele esențiale pierdute în fața liniei anti-Rusia”, a comentat viceministrul de externe Mihail Bogdanov. . . Serviciile de informații poloneze raportează că unitățile militare din Ucraina „primesc cartușe și muniții improprii pentru utilizare. Mai mult de jumătate dintre ele sunt acoperite cu coroziune.”

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger