AcasăPoliticaDesprinderea de Rusia? UE, în foame de acorduri comerciale globale

Desprinderea de Rusia? UE, în foame de acorduri comerciale globale

Valdis Dombrovskis, comisarul european pentru comerț, a promis să accelereze eforturile pentru a impulsiona rețeaua de acorduri comerciale a Uniunii, în timp ce Bruxelles a răspuns la apelurile statelor membre de a consolida lanțurile de aprovizionare globale, de a se desprinde de Rusia și de a aprofunda legăturile cu aliații cheie.

Dombrovskis a declarat că presiunile geopolitice „ne schimbă perspectiva asupra politicii comerciale”, adăugând că își intensifică activitatea în vederea încheierii de acorduri cu „parteneri care gândesc la fel”, în încercarea de a consolida rezistența economică a UE.

„Putem folosi rețeaua noastră de acorduri de liber schimb (ALS) pentru a face față provocărilor geopolitice actuale, pentru a ne diversifica, departe de aprovizionarea Rusiei, pentru a consolida rezistența lanțurilor de aprovizionare.Dacă dorim să ne reducem dependența de materiile prime de la unii furnizori, trebuie să ne lărgim baza.”

Deocamdată, obiectivele par modeste: un acord privind materii prime cu Chile înainte de sfârșitul anului și unul cu Australia în prima jumătate a lui 2023, pe lângă eforturile de a ratifica acordurile cu Mexic și Noua Zeelandă și de a continua discuțiile cu omologi precum India și Indonezia.

Comisarul, un vicepreședinte executiv al UE, încearcă să revigoreze agenda de liber schimb a blocului comunitar, în timp ce marile economii au ridicat bariere și au încercat să protejeze industriile naționale.

Franța tocmai și-a încheiat președinția semestrială a UE, dar Parisul a tras de timp în ceea ce privește acordurile comerciale, încercând în același timp să întărească apărarea comercială și să consolideze așa-numita autonomie strategică a Uniunii.

Aproximativ 15 state membre, printre care Germania, Italia și Spania, i-au scris lui Dombrovskis luna trecută, plângându-se că procesul UE privind negocierea, semnarea și ratificarea acordurilor comerciale durează prea mult și că Bruxelles-ul trebuie „să profite de ferestrele de oportunitate atunci când se deschid, altfel o vor face alții”.

Acordurile comerciale ale UE acoperă doar o treime din comerțul său extern, se arată în scrisoare.  „Trebuie să facem mai mult decât atât, având în vedere că 85% din creșterea viitoare a economiei lumii va avea loc în afara blocului”.

În răspunsul său, consultat de Financial Times, Dombrovskis a fost de acord că accelerarea demersurilor pentru încheierea de acorduri comerciale ar spori „credibilitatea UE ca partener comercial serios”, precizând că blocul trebuie să găsească modalități de a accelera propriile proceduri pentru intrarea în vigoare a noilor acorduri.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
217 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger