AcasăPoliticaDedesubturile afacerii ”Ajutor umanitar pentru Moldova”

Dedesubturile afacerii ”Ajutor umanitar pentru Moldova”

Pe cine a ”ajutat”, de fapt, ajutorul umanitar pentru Moldova?

În 6 mai, premierul Orban anunța cu mare tam-tam alocarea a 16,5 milioane de lei din Fondul de rezervă al Guvernului pentru echipamente de protecție și produse sanitare oferite, ca ajutor umanitar, Republicii Moldova. În fapt, echipamentele erau de proastă calitate, iar prețurile, atât de umflate de adaosurile companiei Ministerului Sănătății, încât niciun spital din România nu mai voia să le cumpere. 

Cine a câștigat de pe urma mega-afacerilor cu măști și echipamentele de protecție vândute la suprapreț de compania Ministerului Sănătății, Unifarm, nu vom afla, probabil, niciodată. Sau, cel puțin, nu vom afla până când instituțiile statului ”de drept” nu își vor face datoria de a investiga unele dintre cele mai mari tunuri date în țara noastră. Afacerea ”ajutor umanitar pentru Moldova” duhnește atât de tare, încât până și Curtea de Conturi s-a arătat indignată în raportul său, care, în treacăt fie spus, pare să rămână doar o operă de sertar, atâta vreme cât DNA a intrat în adormire de la instalarea Guvernului liberal. Ajutorul oferit cetățenilor din Republica Moldova a constat în 500.000 de măști de protecție de tip FFP2, 25.000 de combinezoane, 5.000 de viziere, 5.000 ochelari de protecție, 200.000 de mănuși, 2.800 cutii de medicamente, 10 izolete cu presiune negativă pentru transportul pe targă și aproximativ 80 000 l alcool sanitar, toate achiziționate de Ministerul Sănătății. Ce a constatat Curtea de Conturi în cazul acestor achiziții? Nereguli și ilegalități pe toată linia.

Măștile de la Giurgiu au ajuns în Moldova

Celebra achiziție de măști de protecție de la o firmă din Giurgiu, cu un singur angajat și alt obiect de activitate, începe să capete sens. Potrivit raportului Curții de Conturi, Ministerul Sănătății a achiziționat de la CN Unifarm SA în baza Contractului de furnizare nr. 70/06.05.2020, măști de tip FFP2 KN95. ”Ceea ce se reține este faptul că Ministerul nu a monitorizat derularea contractului de achiziție pentru ajutorul umanitar către Republica Moldova, astfel că CN Unifarm SA, entitate aflată sub autoritatea acestuia a achiziționat la prețuri supraestimate de la un furnizor intern care nu avea calitatea de producător, deși compania deținea toate autorizațiile necesare în vederea realizării achizițiilor direct de la producători externi prin importul acestora. De asemenea, s-a constatat faptul că CN Unifarm SA a procedat la vânzarea măștilor în cauză către Ministerul Sănătății cu un adaos comercial superior, respectiv de 71%, comparativ cu adaosul comercial mediu de 12,90% practicat de către companie la comercializarea către alți clienți a produselor specifice combaterii pandemiei cu coronavirus în perioada 15.03-15.05.2020 și cu adaosul de 9,17% practicat de CN Unifarm SA la comercializarea produselor măști FFP2 KN 95 către alți beneficiari, ceea ce a condus la achiziția unor produse la prețuri superioare și la angajamente suplimentare în valoare de 2.875 mii lei”, se arată în raportul Curții de Conturi.

Dezastru în acte

Au scăpat de măștile cumpărate de la firma din Giurgiu

Documentele legate de ajutorul umanitar sunt pline de nereguli și erori grave. Astfel, au fost depistate nereguli în ceea ce privește desfășurarea cronologică a operațiunilor: documente emise/operațiuni efectuate înainte de semnarea și vizarea contractului pentru control financiar preventiv propriu, și respectiv, înainte de vizarea pentru control financiar preventiv propriu a propunerilor de angajare a unei cheltuieli în limita creditelor de angajament și a angajamentului bugetar individual. Totodată, inspectorii Curții de Conturi au constatat diferențe în ceea ce privește componentele/prețul unitar al componentelor sistemului de izolare și transport al personalului contaminat cu agenți biologici, înscris în factură și, respective, în oferta tehnică și financiară parte a contractului, precum și informații tehnice oferite de furnizor care nu sunt constante, referitoare la durata de exploatare a sistemului de izolare și transport al personalului contaminat cu agenți biologici.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
541 afisari

1 COMENTARIU

  1. Guvernul dezastru, incapabili sa conduca si sa adminstreze o tara, pandemia e liberala, ea afecteaza intreaga tara, psd -ul e doar paertidul pe care dau vina sa-si acopere incompetenta

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger