AcasăPoliticaDecuplarea de China, o escrocherie americană?

Decuplarea de China, o escrocherie americană?

Încetinirea comerțului mondial, orientarea spre protecționism și cererile tot mai mari din Occident, și în special din SUA, de decuplare de China remodelează economia globală.

Deocamdată, nu este clar cât de departe va merge această decuplare. Nu este clar nici cât de departe va merge intervenționismul orientat spre interior. Dar nu există nicio îndoială că acesta este un punct de cotitură semnificativ, cu rezultate imprevizibile și, după toate probabilitățile, dăunătoare.

După cum arată un document important publicat recent de Institutul Peterson pentru Economie Internațională și preluat de Financial Times, ostilitatea față de comerț a SUA riscă să anuleze nouă decenii de politici de mare succes.

Încă de la dezastrul protecționist de la începutul anilor 1930, politica americană a fost orientată spre crearea unui sistem comercial deschis și guvernat de reguli. Aceste politici au creat o economie mondială mai prosperă, care a devenit fundamentul succesului economic (și, prin urmare, politic) occidental în războiul rece.

Astăzi, însă, Donald Trump și Joe Biden, care nu sunt de acord în aproape toate privințele, sunt amândoi de acord că strategia a fost o greșeală – o păcăleală pentru muncitorii americani. SUA adoptă, de asemenea, o politică industrială agresivă, susținută de subvenții generoase. În spatele acestei politici consolidate se află conflictul marilor puteri cu China – un concurent egal cu acestea. Intrăm într-adevăr într-o lume nouă.

Pentru a justifica decuplarea de China, americanii folosesc „reshoring” sau „friendshoring” a lanțurilor de aprovizionare, politicile comerciale și industriale intervenționiste și protecționiste.

Dar aceste noi politici nu se adresează doar Chinei. „Buy America” vizează atât prietenii, cât și dușmanii. Schimbarea de strategie a  puterii hegemonice mondiale ridică întrebări serioase.

În primul rând, vor funcționa pretențiile SUA în termenii lor? Autosuficiența este un obiectiv prostesc, subvenționarea competitivă este un joc cu sumă negativă, iar politizarea comerțului va duce cu siguranță la rezultate inutile.

Nu în ultimul rând, atunci când își decid politicile, SUA trebuie să înțeleagă că oferă un exemplu pe care îl vor urma și alții. Intervenționiștii din străinătate se vor simți legitimați, ceea ce va face ca economia mondială să fie mai puțin deschisă.

În al doilea rând, care va fi impactul acestei schimbări? Unii analiști avertizează că toate țările, atât cele bogate, cât și cele sărace, vor ajunge într-o zi să regrete că s-au întors spre interior.

În sprijinul acestei afirmații, un nou raport al  Băncii Mondiale subliniază faptul că perspectivele pe termen lung ale creșterii economice mondiale se deteriorează. Unul dintre motive este încetinirea comerțului mondial de la criza financiară mondială din 2007-2009, agravată de șocurile post-Covid și de creșterea protecționismului.

În plus, o lume mai protecționistă va avea o elasticitate mai mică a ofertei și, prin urmare, o tendință mai mare către șocuri inflaționiste.

 

 

 

author avatar
Radu Jacotă Redactor
643 afisari

2 COMENTARII

  1. schema e simpla:
    -intai sua e trasa de pe ventilator
    prin „decuplare”
    si apoi re-animata cu exccedent chinezesc.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger