AcasăPoliticaDecodificarea strategiilor în conflictul din Orientul Mijlociu

Decodificarea strategiilor în conflictul din Orientul Mijlociu

Obiectivele Hamas și Israel întrețin un război sângeros

Deși atât Israelul, cât și palestinienii au dreptul legitim de a trăi, de a avea o patrie, de a se guverna și de a se apăra, lipsa de acomodare a acestor drepturi în cadrul granițelor dintre Israel, Cisiordania și Fâșia Gaza a fost problematică și a dus la vărsare de sânge timp de mai multe decenii.

Soluția celor două state nu a reușit din cauza revendicărilor concurente asupra Ierusalimului, care este crucial pentru creștini, evrei și palestinieni.

Strategia Hamas

Hamas este desemnată ca grup terorist de SUA, Canada, UE, Japonia și Israel, dar controlează Gaza (după retragerea israeliană din 2005) și are o aripă militară.

În 2006, Hamas a câștigat ultimele alegeri legislative palestiniene și a început să administreze Gaza. Pretinde că reprezintă cauza palestiniană, dar acțiunile sale barbare din 7 octombrie au adus și mai multă suferință populației din Gaza. Hamas nu recunoaște Israelul ca stat legitim și contestă Autoritatea Palestiniană.

Hamas știa că forțele israeliene au un avantaj asimetric în ceea ce privește puterea de luptă și capacitățile militare; prin urmare, a fost ales un atac terorist surpriză pentru a lovi Israelul și a întrerupe angajamentul arabo-israelian.

Scopul a fost ca Israelul să fie provocat dincolo de limite și să răspundă în mod disproporționat, provocând pierderi grele palestinienilor nevinovați din Gaza, ceea ce ar atrage o reacție favorabilă în sprijinul lor din partea țărilor arabe și a celor mai radicale organizații islamice.

Obiectivul operațional al Hamas a fost acela de a obține cât mai mulți ostatici din partea Israelului, care pot fi folosiți ca monedă de schimb sau scut uman pentru a negocia cu un adversar mult mai puternic.

Strategia Israelului

Prima prioritate a Israelului a fost să evacueze militanții Hamas de pe teritoriul său, ceea ce susține că a reușit. Continuă atacurile de blocaj în Fâșia Gaza pentru a înmuia pozițiile grupării teroriste și pentru a configura câmpul de luptă pentru ofensiva terestră.

Retorica israeliană de a distruge Hamas este o constrângere politică internă pentru Benjamin Netanyahu, dar Hamas își are liderii în afara distanței de lovire, iar lupte grele au loc în cele mai dens populate zone.

Dacă SUA nu au reușit să elimine Al-Qaeda în două decenii, este posibil ca eliminarea Hamas să nu fie la fel de ușoară, așa cum se anunță. Ideea de a muta populația civilă din nordul Fâșiei Gaza în sud, pentru a curăța enclava pe segmente, este umbrită de posibilitatea ca și Hamas să fuzioneze și să se mute, împreună cu ostaticii, cu populația civilă.

Forțele israeliene hotărât să declanșeze o ofensivă terestră și par pregătite să accepte criticile pentru daunele colaterale. Dar strategia ignoră  ignoră faptul că numărul excesiv de victime civile poate constitui un motiv adecvat pentru dezvoltarea următoarei generații de teroriști Hamas, chiar dacă cea actuală este înfrântă.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
241 afisari

1 COMENTARIU

  1. Daca palestinienii i-au ales, nu-si merita soarta? Fiecare natie isi are conducatorii pe care ii merita; ca si noi de altfel.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger