AcasăPoliticaDeclinul puterii occidentale: noul ciclu geopolitic nu va fi comandat de SUA...

Declinul puterii occidentale: noul ciclu geopolitic nu va fi comandat de SUA și UE

Americanii și aliații lor își pierd influența în noua ordine mondială

Cartea lui Immanuel Wallerstein, “The Decline of American Power”, oferă perspective de luat în seamnă. Autorul insistă asupra coroziunii ideologice a puterii americane de-a lungul timpului, adică capacitatea Americii de a fi un exemplu de urmat de către așa-numita „lume liberă” și, în al doilea rând, începutul căderii ciclului sistemic al acumulării, dominat în prezent de SUA. Acestea sunt câteva dintre schimbările relevante în curs de desfășurare în scenariul relațiilor internaționale.

Lumea geopolitică și economică de astăzi nu mai este cea de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, nici măcar cea moștenită de la sfârșitul Războiului Rece. Teoria că secolul XXI va continua să fie determinat de SUA și Europa și-a pierdut complet sensul.

Stabilitatea Chinei – o economie în mare parte capitalistă, investitor global și susținător al proiectului său geopolitic, alături de revenirea Rusiei în ultimii ani, demonstrează că SUA și Uniunea Europeană („Occidentul”) nu mai controlează economia și ideologia mondială.

Punctul de cotitură

Invazia Ucrainei  a marcat un punct de cotitură semnificativ în acest nou ciclu geopolitic de putere care se conturează. Nu doar invazia rusă în sine, ci și eșecul Occidentului de a izola în mod eficient Rusia a demonstrat o schimbare fundamentală. Influența scăzută a SUA și a UE în ceea ce privește înrolarea altor națiuni pentru a urma strategia de sancțiuni împotriva Moscovei a demonstrat că este nevoie de mai mult decât o simplă retorică despre încălcările teritoriale din Ucraina.

Foreign Affairs analizează cauzele reticenței Sudului Global de a se alinia la adoptarea pozițiilor occidentale împotriva Rusiei. Este un bun ghid pentru a înțelege ce s-ar putea întâmpla în relațiile internaționale și viitorul acestora.

Apariția BRICS, ca o unitate de țări cu o proiecție globală semnificativă din punct de vedere economic, și mai târziu crearea Noii Bănci de Dezvoltare, au oferit un organism eficient în democratizarea accesului la credit în afara centrului tradițional creat în perioada postbelică, precum Fondul Monetar Internațional (FMI) sau Banca Mondială.

Acesta este un detaliu important pentru această nouă configurație geopolitică și economică, chiar și cu divergențele evidente între membrii fondatori. Foarte posibila ascensiune a BRICS la BRICS Plus demonstrează că ceva se află în afara modelului tradițional pe care l-am cunoscut până acum.

Cliff Kupchan, președintele Eurasia Group, subliniază că „6 state oscilante vor decide viitorul geopoliticii”, iar noua dinamică geopolitică se schimbă pentru noi actori precum Brazilia, India, Indonezia, Arabia Saudită, Africa de Sud și Turcia. Sunt națiuni care nu au susținut sancțiunile promovate de UE și SUA împotriva Moscovei și au căutat să își stabilească propriile linii de acțiune pe baza intereselor lor economice și geopolitice.

Pionii în jocurile Washingtonului

În lucrarea lui Samuel Charp –  „An Unwinnable War: Washington Needs an Endgame in Ukraine” –  argumentul propus este că prelungirea unui război în care Rusia poate nici măcar nu va câștiga, dar este puțin probabil să fie învinsă, servește doar intereselor Occidentului, inclusiv posibilitatea de a crește pericolele de escaladare militară și chiar nucleară. Analiștii de la Modern Diplomacy o spun direct: europenii și ucrainenii sunt simpli pioni în jocurile Washingtonului.

Pe baza scenariului actual, lumea intră într-o nouă fază. Această nouă fază nu va fi comandată de SUA și UE. Aici se află cea mai mare problemă a europenilor și nord-americanilor: recunoașterea faptului că ciclul lor de putere se apropie de sfârșit și faptul că nu acceptă acest lucru într-un mod coerent.

Menținerea acelorași linii de acțiune din Războiul Rece, adică crearea sistematică de „dușmani comuniști” pentru a atrage aliați și menținerea unei linii beligerante în politica externă este un defect grav care nu va schimba rezultatul final: declinul geopolitic și economic al SUA ca putere dominantă și al Europei ca regiune geopolitică majoră.

Pe de altă parte, UE nu a realizat încă că linia dictată de SUA și urmată orbește de Bruxelles va cauza și mai multe probleme pentru bloc. Pierderea de influență a axei euro-atlantice este ireversibilă într-un nou ciclu geopolitic global.

author avatar
Radu Jacotă Redactor