AcasăPoliticaDecizie istorică a Senatului României. Ce se va întâmpla în ziua votului

Decizie istorică a Senatului României. Ce se va întâmpla în ziua votului

Pentru prima oară în ultimii 30 de ani, senatorii au luat o decizie mult așteptată de românii din țară și din diaspora.

Miercuri, în Senatul României a fost aprobat un proiect de lege, prin care se modifică ora de votare. Astfel, potrivit actului oficial, alegătorii care se află în faţa secţiei de vot sau aşteaptă la rând vor putea vota până la ora 23.59.

Modificările sunt valabile pentru alegerile parlamentare.

O altă modificare importantă adopată de Senat se referă la numărul de susținători, care s-a redus pentru depunerea candidaturilor.

Proiectul de lege a fost adoptat cu 123 de voturi „pentru” şi 3 „împotrivă”.

„Legile făcute pe repede înainte nu sunt o soluție bună. Am văzut în trecut și cred că e și cazul pentru acest proiect. Pe de altă parte, aici vorbim despre urgență. Guvernul, AEP au așteptat până în ultimul moment să vină cu acele modificări absolut necesare. (…) Legea include și modificări în modificări în organizarea AEP care nu-și aveau locul aici, dar cel mai mare regret pe care-l avem este că nu a fost inclusă o prevedere esențială privind votul în diaspora, referitor la durata acesteia: două zile sunt necesare în condițiile pandemiei”, spune senatorul USR Radu Mihail.

Printre cei care au fost împotriva votării proiectului a fost și Adrian Țuțuianu care a spus că se schimbă „regula în timpul jocului”.

„În primul rând avem de-a face cu un ghiveci legislativ, cu modificări care privesc funcționarea AEP. În al doilea rând, se schimbă regula în timpul jocului. Avem alegeri peste trei luni și noi modificăm substanțial legislația electorală. În al treilea rând, un lucru care arată că distinșii mei foști colegi din PSD se războiesc cu ProRomânia privește modificarea definiției partidului parlamentar”, afirmă Țuțuianu.

Se modifică definiția partidului parlamentar

De asemenea, proiectul, începând de miercuri, modifică definiția partidului parlamentar.

„În sensul prezentei legi, prin partide politice parlamentare se înţelege partidele politice şi organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităților naţionale care, la ultimele alegeri pentru Senat şi Camera Deputaţilor, au întrunit, individual sau într-o alianţă, pragul electoral şi au obţinut mandate de deputat sau de senator. Alianţele politice şi alianţele electorale care au în componenţă cel puţin un partid politic parlamentar sunt asimilate partidelor politice parlamentare”, se arată în proiect.

La alegerile parlamentare din anul 2020, membrii birourilor electorale, personalul tehnic auxiliar, persoanele acreditate, delegaţii acreditaţi, operatorii de calculator, personalul de pază şi alegătorii vor primi, în mod gratuit, materiale de protecţie sanitară.

Trebuie menționat, că materialele de protecţie sanitară sunt asigurate de Ministerul Sănătăţii, iar transportul şi distribuirea acestora este asigurată prin grija Ministerului Afacerilor Interne a instituţiilor prefectului, cu sprijinul primarilor.

Pentru ca actul normativ să devină lege va trebui să fie aprobat de Camera Deputaților.

author avatar
Eli Dan Davidescu
376 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger