Cauta

Decizie bombă a Comisiei Europene. Finanțează războiul din Ucraina până în 2025

Comisia Europeană pompează, din nou, bani în Ucraina

Propunerea Comisiei Europene s-a materializat într-un Regulament European, astfel că achiziția și fabricarea de muniție pentru Ucraina se va face până la jumătatea anului 2025. Cu alte cuvinte, războiul din Ucraina va fi finanțat de țările UE cel puțin până în 2025, cu posibilitatea de prelungire a perioadei. Pe lângă suma de un miliard de euro pusă la dispoziție pentru ca statele UE să cumpere muniție pentru Ucraina, Comisia Europeană a mai plusat cu încă 500 milioane de euro, pentru accelerarea producției de obuze și rachete.

În timp de fermierii români, dar și cei din europeni au obținut sume batjocoritoare care nu le acoperă nici 10% din pierderile provocate de importurile de cereale din Ucraina, Comisia Europeană anunță sume uriașe pentru finanțarea războiului din Ucraina. Astfel, pe lângă împrumuturile lunare de miliarde de euro pentru Ucraina, bani care nu vor putea fi returnați niciodată, UE mai scoate din buget 1,5 miliarde de euro pentru achiziția și fabricarea de muniție tot pentru Ucraina. După ce a alocat în aprilie un miliard de euro pentru achiziția de muniție, Comisia Europeană a decis să mai pună la bătaie încă 500 de milioane de euro, în scopul accelerării producției de muniție din statele UE, evident, pentru aprovizionarea Ucrainei.

”Capacitatea de producție actuală și lanțurile valorice și de aprovizionare existente nu permit livrarea sigură și în timp util a produselor din domeniul apărării necesare pentru a răspunde nevoilor statelor membre în materie de securitate și pentru sprijinirea în continuare a nevoilor Ucrainei, generând tensiuni pe piața produselor relevante din domeniul apărării, inclusiv un risc de efect de excludere. Prin urmare, este necesară intervenția suplimentară la nivelul Uniunii”, se arată în Regulamentul European privind sprijinirea producției de muniții. Actul normativ stabilește un set de măsuri și un buget care vizează consolidarea urgentă a capacității de reacție a Bazei industriale și tehnologice de apărare europeană (EDTIB) și a capacității acesteia de a asigura disponibilitatea și furnizarea în timp util a muniției sol-sol și a muniției de artilerie, precum și a rachetelor.

Se trece la recondiționarea muniției expirate

Finanțarea europeană va sprijini acțiunile care contribuie la disponibilitatea și furnizarea în timp util a muniției, cum ar fi activitățile de coordonare și interrelaționare în cadrul industriei de profil, accesul la finanțare pentru întreprinderile implicate în producția de produse relevante din domeniul apărării, rezervarea capacităților, procesul industrial de recondiționare a produselor expirate, extinderea, optimizarea, modernizarea, îmbunătățirea sau reorientarea capacităților de producție existente sau crearea de noi capacități de producție în domeniul respectiv, precum și formarea personalului. Totodată, destinatarul ar trebui să urmărească să se asigure că acțiunea finanțată în cadrul instrumentului va permite livrarea produselor rezultate către Ucraina. ”Regulamentul se aplică până pe 30 iunie 2025, iar Comisia Europeană poate lua în considerare posibilitatea de a prelungi perioada de aplicare a setului de măsuri prevăzut și alocarea bugetului suplimentar corespunzător”, se precizează în Regulamentul european.

Banii, exclusiv pentru rachete și obuze

Din cele 500 de milioane de euro se vor finanța până la 35 % din costurile eligibile totale pentru fabricarea de rachete și obuze și până la 40 % din costurile eligibile pentru capacitățile de producție a componentelor și materiilor prime, în măsura în care acestea sunt destinate sau utilizate în întregime pentru producția rachete și obuze. În cazul îmbunătățirii accesului la finanțare al operatorilor economici relevanți activi în producția sau punerea la dispoziție a rachetelor și obuzelor, prin compensarea oricăror costuri suplimentare generate în mod specific de sectorul industriei apărării, finanțarea europeană va fi de 100%. Potrivit Regulamentului European, consolidarea industrială constă, în special, în inițierea și accelerarea adaptării industriei la schimbările structurale rapide impuse de criza de aprovizionare care afectează produsele relevante din domeniul apărării care sunt necesare pentru reconstituirea rapidă a stocurilor de muniții și rachete ale statelor membre și ale Ucrainei.

Ultimele stiri

  • Alege ce citești
  • ROMÂNIA, împinsă să intre în RĂZBOI cu RUSIA!
  • ȘOC la Barcelona: Gallardo în locul lui Xavi!
  • Rapidiștii beau Guinness
  • Laboratoarele acreditate RENAR analizează siguranța combustibililor și a calității apei
  • Panică totală în sistemul energetic. Burduja o dă înainte cu regenerabilele
  • Farmaciile, scăpate de sub control. Numărul uriaș al acestora face imposibilă supravegherea
  • „Mogadiscio pe Mediterana”. Nimeni nu conduce Gaza
  • Garanții de împrumut pentru Ucraina. Occidentalii visează „profituri excepționale” din activele înghețate ale Rusiei
  • Consecințele isteriei climatice: protecționismul va bântui industria energiei regenerabile
  • Exit mobile version