AcasăPoliticaDe Ziua Lecturii, află ce cărți citesc politicienii români. Cine a dat...

De Ziua Lecturii, află ce cărți citesc politicienii români. Cine a dat cele mai neașteptate răspunsuri

De Ziua Lecturii, află ce cărți citesc politicienii români. Cine a dat cele mai neașteptate răspunsuriDe Ziua Lecturii, află ce cărți citesc politicienii români. Cine a dat cele mai neașteptate răspunsuri (sursa foto: rfi.ro)

Se încearcă să se atragă atenția, pe cât de mult posibil, asupra importanței cititului, mai ales al cărților în format clasic, tipărit, îndeosebi în rândul copiilor, știut fiind avansul tehnologiei și atracția celor mici și a tinerilor către tot ceea ce înseamnă telefoane, tablete sau laptopuri, în detrimentul volumelor din rafturile bibliotecii.

Nu sunt puțini românii care se întreabă ce mai citesc politicienii români ai momentului. Și cum din acest an avem o Zi Națională a Lecturii, marcată pe 15 februarie, s-au aflat și câteva răspunsuri edificatoare în această privință.

Site-ul culturaladuba.ro a lansat o „provocare” în rândul celor mai importanți actori de pe scena politică a momentului – aceea de a recomanda o carte pe care au citit-o. Printre politicienii care au răspuns se numără premierul Nicolae Ciucă, dar și liderul PSD, Marcel ciolacu, politicianul aflat în fotoliul de președinte al Camerei Deputaților, a treia funcție în statul român.

Iată ce s-a aflat:

Nicolae Ciucă, prim-ministrul României, vicepreședinte PNL – “Pătimiri și iluminări din captivitatea sovietică”, Radu Mărculescu

Premierul Ciucă a ales să facă referire la un volum semnat de către Radu Mărculescu. „M-a impresionat enorm această carte. Puterea de reziliență a celor nouă ani în lagărul sovietic, urmați de alți cinci ani de închisoare la întoarcerea în România, este o pildă pe care merită să ne-o reamintim de fiecare dată când suntem tentați să trecem cu ușurință peste importanța valorilor democratice într-un stat de drept.

Astăzi, când ne bucurăm de apartenența la NATO și UE, alături de unele dintre cele mai puternice democrații occidentale, trebuie să privim cu atenție la lecțiile durerosului nostru trecut, marcat de derapajele dictaturilor prin care am trecut ca popor”, a transmis, între altele, premierul, pentru sursa citată.

Marcel Ciolacu, președintele Camerei Deputaților, președintele PSD – “Homo Deus”, Yuval Noah Harari

Marcel Ciolacu a făcut trimitere la volumul “Homo Deus”, semnat Yuval Noah Harari.
“Am citit cu plăcere “Homo Deus”, o continuare fireasă, ironică prin expunere, dar cât se poate de actuală prin provocarea pe care o expune și în care, iată, umanitatea se regăsește într-un ciclic triplu punct de inflexiune: boala, războiul și foametea.” – a precizat, între altele, politicianul aflat în a treia funcție în stat și, totodată, la șefia Partidului Social Democrat.

George Simion, deputat, copreședinte AUR – “Portocala mecanică”, Anthony Burgess

Parlamentarul George Simion, unul dintre cei doi președinți ai Alianței pentru unirea Românilor (AUR), a ales un volum al lui Anthony Burgess.

„Vorbește despre capacitatea unei persoane de a se schimba, despre sistemul corupt care aduce tinerii în situații fără de ieșire.
Mi-a plăcut în special finalul cărții, care e diferit față de finalul din filmul lui Kubrick.” – a dezvăluit Simion, pentru site-ul amintit.

Gabriela Firea, ministrul Familiei, prim-vicepreședinte PSD – “Dragoste în vremea holerei”, Gabriel Garcia Marquez

Și social-democrata Gabriela Firea a răspuns acestei inițiative de Ziua Națională a Lecturii.
“Este una dintre cărțile mele de suflet. Pentru că despre suflet este și vorba. Despre oameni și destine, cu tot zbuciumul vieții.

Este un roman profund despre iubire, sentimente neîmplinite, frământările oamenilor, evoluțiile istorice. Un roman pe care îl recomand. Putem găsi similitudini cu situația omenirii de azi, în plină pandemie.” – spune fostul primar al capitalei.

Ce alte recomandări de lectură au venit de la Rareș Bogdan și Vasile Dîncu

Printre răspunsurile primite de culturaladuba.ro se numără și cele venite din partea fostului jurnalist Rareș Bogdan, actualmente europarlamentar, dar și din direcția sociologului Vasile Dîncu, actualmente ministrul Apărării Naționale în Guvernul Ciucă.

Iată-le:

Rareș Bogdan, europarlamentar, prim-vicepreședinte PNL – “Inamici publici”, Michel Houellebecq, Bernard – Henri Levy

Vasile Dîncu, ministrul Apărării, președinte al Consiliului Național PSD – “Demența digitală”, Manfred Spitzer

Citiți în întregime AICI. 

277 afisari

2 COMENTARII

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger