AcasăPoliticaDe Ziua Independenței Orban era beat

De Ziua Independenței Orban era beat

A fost cea mai savuroasă postare a lui Ludovic Orban pe pagina lui de președinte al Camerei Deputaților. Legată de Regalitate, de Independență, cu litere mari după cum se vede. Textul, în forma lui inițială, denotă atât patriotismul de penelist care se crede născut din coasta lui Brătianu, cât și gradul de saturație cu alcool.

„Primirea principelui Carol la București, în 10 mai 1866, asigura menținerea unirii înfăptuire prin dubla-alegere a lui Alexandru Ioan Cuza ca domn în 1859 și a fost urmată după numai câteva săptămâni de adoptarea primei noastre Constituții”. Forma aceasta a părut după vreo două ore de la revenirea din mahmureală, pentru că, anterior, Unirea se produsese în 1959. Adică anul în care se năștea Iohannis. Mintea lui nu concepea că Unirea se produsese cu 100 de ani înainte. Acum, ce mi-e 1800, ce mi-e 1900, din moment ce Unirea să făcuse deja? Nu îl deranja foarte tare, oricum nu era treaz în vremea aia.

Și asta nu ar fi nimic, dar și Războiul de Independență a avut loc în alt an. Nu în 1877, ci în 1977. Probabil că după cutremurul care a distrus Capitala, nu cred că înainte. De aia s-o fi întors și Ceaușescu atât de grabnic în țară, să primească defilarea trupelor care au luat cu asalt Grivița și Plevna. Nu știu ce repere o fi avut în cap Orban. Că România nu avea cum să-și câștige independența dacă Iohannis nu era născut atunci? Putea să facă o socoteală mai simplă. În 1977, la vremea războiului închipuit de Orban, România mai avea de așteptat trei săptămâni până să lanseze la apă cargoul „Independența”. Chiar așa, să inaugureze Ceaușescu ceva ce nu exista și nu avea recunoaștere în istorie? Păi dacă pierdeam războiul cum îl mai numea?

Modificările, spuneam, au fost făcute după vreo două ore. Suficient cât lumea să se amuze de prostia liberalului șef, dar și de istoria pe care scoate la iveală când vrea să arate că e patriot. Cred, totuși, că e vorba de votca Patriot.

author avatar
Valentin Boeru
4.738 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger