AcasăPoliticaDe unde obuze pentru Ucraina? Stocurile Europei sunt goale, iar America își...

De unde obuze pentru Ucraina? Stocurile Europei sunt goale, iar America își reface propriile rezerve

Cea mai mare parte a artileriei și munițiilor de care are nevoie armata ucraineană nu va ajunge pe front până anul viitor

Chiar dacă Congresul SUA a aprobat pachetul de ajutor, cea mai mare parte a artileriei și munițiilor de care are nevoie Ucraina nu va ajunge pe front până anul viitor.  Depozitele Europei sunt goale. Americanii trebuie să-și reconstruiască propriile rezerve.

Timp de luni de zile, trupele ucrainene au tras aproximativ 2.000 de proiectile pe zi, abia suficient pentru a susține un război defensiv împotriva rușilor. Majoritatea fabricilor nu și-au accelerat încă producția.

Uniunea Europană a  furnizat doar 30% din cele un milion de obuze promise Ucrainei. Recondiționarea muniției vechi de artilerie este cu aproximativ 30% mai ieftină decât cumpărarea de obuze noi, au declarat oficialii europeni pentru Modern Policy, dar o mare parte din aceasta provine din fostele țări satelite sovietice care nu sunt dornice să se afle în vizorul Kremlinului.

Americanii sunt preocupați să livreze mai mult în Israel, în timp ce Departamentul Apărării trebuie să-și reconstruiască propriile rezerve  până în 2025.

„Cred că este corect să presupunem că, în următoarele 12 luni, ucrainenii vor putea avea o rată de tragere de aproximativ 2.400-2.500 de obuze pe zi”, a declarat Franz-Stefan Gady, cercetător asociat la Institutul Internațional pentru Studii Strategice din Londra. Este „cantitatea minimă pentru apărarea în fața rușilor”  și „nu lasă loc pentru operațiuni ofensive în acest an”.

Iar criticii din Congres ai ajutorului american acordat Ucrainei – cum ar fi senatorul J.D. Vance, care a susținut  recent în New York Times că Statele Unite pur și simplu nu au „capacitatea de a fabrica cantitatea de arme pe care Ucraina are nevoie să i-o furnizăm pentru a câștiga războiul” – vor continua să aducă acest argument cu voce tare.

Armata ucraineană o  să-și  petreacă o mare parte din 2024 săpând tranșee

Rusia are  3,5 milioane de obuze și ar putea ajunge să producă 4,5 milioane până la sfârșitul anului. Se adaugă și cele primite din Coreea de Nord și Iran. În aceste condiții este practic imposibil ca Statele Unite și companiile europene de apărare să acopere nevoile Ucrainei, chiar și pe termen scurt.

Președintele Joe Biden  a anunțat marți că “Statele Unite vor începe să trimită arme și echipamente în Ucraina chiar din această săptămână”. Obuze, tunuri, rachete tactice, avioane – despre ce e vorba? Ucraina dispune în prezent de cel puțin trei sisteme Patriot, dintre care unul furnizat de SUA și două din Germania. Volodimir Zelenski vrea șapte. Are de așteptat, după cum așteaptă obuzele.

În plus, armata ucraineană, presată în est de trupele ruse, se confruntă cu lipsa de noi recruți, ca să nu mai vorbim de muniție. O să-și  petreacă o mare parte din 2024 săpând tranșee, așa cum face de luni de zile.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
472 afisari

4 COMENTARII

  1. „Cred că este corect să presupunem că, în următoarele 12 luni, ucrainenii vor putea avea o rată de tragere de aproximativ 2.400-2.500 de obuze pe zi”
    Da ce fac ukropii de trag atatea obuze (se pare ca pana acum ar fi tras peste 2,5 MILIOANE de obuze), afana solul? Ca eu stiam ca tragi cu tunul INTR-O TINTA, nu tragi de dragul de a auzi bubuitura ca la Revelion. Au avut ukropii pana acum in vizor 2.500.000 de tzinte?

    • STII CAT E LINIA FRONTULUI ??-1200 km !!,la ce aproximezi tu se trag 2 obuze /km de front! pe zi , ASTA-I RAZBOI ??, mai citeste si ai sa vezi ca necesarul de obuze era de cca 20.000 tone /zi !!

  2. Cum ba frate de ubde obuze pt banderistii slugoiului cia cersenski???? De la ruși baaaaa, le da aia n mufa in fiecare zi cu zecile de mii😀😀😀😀

  3. CELE 61 DE MILIARDE SUNT BANI ARUNCATI IN VANT !,UCRAINA ESTE INVINSA DEJA ,RUSII NU ACCEPTA ARMISTITIU ,RUSII VOR CA UCRAINA SA CAPITULEZE .
    RUSII NU VOR IMPARTI VICTORIA CU NIMENI !,VOR TOCA TERITORIUL FOSTEI UCRAINE INCAT SA RAMANA UN PETEC !.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger