AcasăPoliticaDe la Putin la Erdogan. Parada șefilor de stat într-o regiune curtată...

De la Putin la Erdogan. Parada șefilor de stat într-o regiune curtată de marile puteri

Asia Centrală atrage interesele actorilor geopolitici

Joi,președintele rus Vladimir Putin a vizitat Kazahstan, în timp ce liderii Turciei, Recep Tayyip Erdogan, și Iranului, Ebrahim Raissi, sunt în Uzbekistan, o altă țară din Asia Centrală –  regiune tot mai curtată de marile puteri.

La Astana, capitala Kazahstanului,  Putin a fost întâmpinat de omologul și aliatul său Kassym-Jomart Tokayev, la o săptămână după vizita președintelui francez Emmanuel Macron.Cei doi lideri au participat apoi la deschiderea unui forum privind cooperarea ruso-kazahă.

La peste 1.000 de kilometri mai la sud, la Tașkent, capitala uzbecă, are loc un summit economic regional care îi va primi pe președinții Turciei și Iranului.

Ocupată cu invazia sa în Ucraina, Rusia și-a văzut influența tradițională în Asia Centrală contestată de China vecină, care este acum o forță de luat în seamă cu giganticul său proiect de infrastructură BRI.

Iar Turcia, Uniunea Europeană, Iranul și Statele Unite sunt dornice să-și consolideze prezența și să-și întărească legăturile cu țările din regiune, după cum mărturisește baletul diplomatic din ultimele luni.

Iar fostele republici sovietice profită de această atenție sporită, dornice să își extindă parteneriatele după trei decenii de  independență, marcate de numeroase conflicte intraregionale pe care încearcă acum să le depășească, în ciuda unor tensiuni persistente.

În ajunul întâlnirii lor, Putin și Tokayev și-au exprimat satisfacția față de starea relațiilor ruso-kazahe în interviuri pentru „Pravda din Kazahstan” și „Izvestia”.

„Parteneriatul nostru strategic este cu adevărat orientat spre viitor”, a salutat președintele rus, în timp ce omologul său kazah a lăudat o „alianță cu un trecut bogat și un viitor luminos”. Aceasta este a doua vizită a  Putin în Asia Centrală într-o lună, după cea din Kârgâzstan de la începutul lui octombrie.

Între timp, la Tașkent, liderii a nouă țări se reunesc pentru un summit al Organizației de Cooperare Economică (OCE).

Erdogan, care a vizitat săptămâna trecută Asia Centrală, se întâlnește cu omologii săi din fostele republici sovietice din regiune, precum și cu premierul pakistanez și cu președintele iranian.

Războiul dintre Hamas și Israel nu este de așteptat să se afle în centrul summitului lor, potrivit țării gazdă, dar Teheranul a declarat că intenționează să abordeze subiectul. Acest scenariu este credibil și prin prezența lui Erdogan, care și-a intensificat diatribele împotriva Israelului.

Deși zdruncinată, Rusia rămâne un partener cheie în Asia Centrală și încearcă să își afirme prezența, în special în sectorul energetic, după ce a văzut piața europeană practic închisă de sancțiunile occidentale în urma invaziei din Ucraina.

Moscova a lansat proiecte energetice de mare anvergură, cum ar fi furnizarea de gaze către Uzbekistan prin Kazahstan, și se poziționează pentru proiecte de centrale nucleare sau hidroelectrice în mai multe țări din regiune, pentru a rivaliza cu propunerile europene sau chineze.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
427 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger