AcasăPoliticaDe la poziția în genunchi, la poziția târâș. Mai-marii UE vor decide...

De la poziția în genunchi, la poziția târâș. Mai-marii UE vor decide pentru noi

Bogdan Aurescu a anunțat că România renunță la dreptul de veto în UE. Că și-așa nu-l foloseam.

Anunțul, prin intermediul lui Bogdan Aurescu, ministrul Afacerilor Externe, că România renunță la dreptul de veto în UE, în ce privește politica externă și securitatea, este absolut revoltător. Dincolo de schimbarea poziției Guvernului la 180 de grade, renunțarea la a mai avea vreun cuvânt de spus în Uniunea Europeană este o trecere jenantă de la poziția în genunchi, la poziție târâș. Chiar și cu slugărnicia conducătorilor noștri, mai rămânea bruma de demnitate în speranța că, poate, într-o zi, vor avea o reacție. 

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a reușit să surprindă pe toată lumea după cotitura ciudată de la opoziția față de anularea dreptului de veto în UE de acum câteva luni, la acceptul total pentru o astfel de propunere. Chiar dacă reprezentanții României în relația cu Uniunea Europeană nu s-au opus niciodată la niciun ordin venit de aici, rămânea, totuși, teoretic cel puțin, posibilitatea de a negocia un drept sau o nevoie a țării sau de a ne opune unor derapaje în deciziile statelor dezvoltate. Astfel, România a anunțat că se alătură celor 9 țări care cer eliminarea dreptului de veto al statelor membre, în politica externă și securitate, Belgia, Finlanda, Franţa, Germania, Italia, Luxemburg, Slovenia, Spania şi Olanda. La începutul acestei săptămâni, la invitația omologului german, Annalena Baerbock, ministrul român de Externe a participat la prima reuniune informală a miniștrilor  afacerilor externe din statele membre ale Grupului de Prieteni privind utilizarea votului cu majoritate calificată (QMV) în domeniile care țin de Politica Externă și de Securitate Comună (PESC) a Uniunii Europene. De data aceasta, România a luat parte la reuniune în calitate de membru al Grupului, după ce la reuniunile anterioare la nivel de experți a participat ca observator. ”Cu această ocazie, ministrul Bogdan Aurescu a arătat că România, susținătoare a consolidării proiectului european, este pregătită să contribuie activ la procesul de reflecție – pe care grupul își propune să-l lanseze – privind eficientizarea procesului de adoptare a  deciziilor în domenii din sfera PESC a UE, inclusiv prin explorarea modalităților de utilizare a majorității calificate în cadrul oferit de Tratatele UE”, se arată într-un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe.

Se invocă necesitatea reacțiilor rapide

Bogdan Aurescu a explicat că, în contextul războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei și al provocărilor internaționale tot mai mari cu care se confruntă UE, politica externă a UE are nevoie de proceduri adaptate la noul context internațional pentru a consolida Uniunea Europeană ca actor de politică externă, prin reacții mai rapide și, prin urmare, mai eficiente, în vreme de criză, dar nu numai. ”România sprijină deplin și acționează în sensul consolidării posturii globale a UE, respectiv a influenței și credibilității acțiunii europene la nivel mondial. Consolidarea profilului UE ca actor geopolitic global, cu greutate în domeniul politicii externe, prin eficientizarea procesului decizional, este în interesul direct al României, mai ales în actualul context de securitate din Vecinătatea Estică, care are efecte globale. Pentru România rămâne importantă asigurarea mecanismelor necesare pentru protejarea/salvgardarea intereselor naționale, iar utilizarea majorității calificate pentru luarea deciziilor în domeniile aferente PESC presupune și o modificare corespunzătoare a culturii luării deciziilor, inclusiv mai multă responsabilitate”, a afirmat ministrul de externe, Bogdan Aurescu.

Trebuie abordat Schengen-ul

Europarlamentarul Victor Negrescu ne spune că politica externă și securitatea nu includ spațiul Schengen și că România ar trebui să pună și problema intrării în Schengen. ”La conferința privind viitorul Europei, Ministerul Afacerilor Externe al României a anunțat public că se opune scoaterii sistemului bazat pe unanimitate. Dar văd că și-a schimbat poziția acum. La momentul actual, doar 10% dintre deciziile UE necesită unanimitate, politica externă și de securitate, sancțiunile și aderarea la spațiul Schengen. România ar trebui să ceară sistemul majoritar și în ce privește aderarea la spațiul Schengen, nu doar pe componentele de politică externă și de securitate.Totodată, nu trebuie să acceptăm o majoritate simplă, ci un anumit sistem de vot majoritar, care să permită României să fie reprezentată în procesul decizional. Majoritatea calificată poate însemna 70% din statele membre sau ca statele membre să aibă o proporție prin populația pe care o reprezintă. Trebuie să fim prudenți în ce privește schimbarea sistemului de vot”, ne-a declarat europarlamentarul Victor Negrescu.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
2.759 afisari

36 COMENTARII

      • Fraiere! Dacă am zis limitat, înseamnă că tot ce face nu are consistenta și viziune de viitor. Nu pentru tara!
        Rezultatele vor fi ca la Schengen

        • ANONIME !!! Esti, de fapt, un țicflender care n-ai nicio opinie, stiidoar sa jignesti. Bleah…

      • Ca va veni vremea cand va fi iubit de popor la fel ca M.R.Ungureanu.
        Va ramane in istorie ca personaj negativ.

  1. Am dat jos un comunism, care părea veșnic. Am redus la tăcere o Securitate care devora tot. Pe pigmeii ăștia, cât îi mai răbdăm?? Voi, cei din București, așteptați iar o Timișoara sau altceva ?? Voi va ganditi doar la burtă?? Alo, se aude ?? Sa – l dați jos pe Dragne și sa puneți guvernul meu ați știut ieși din casa, acum v- ați ascuns ?? Înseamnă că va convine.

    • Ai redus pe dreaq la tacere securitatea! Ei ne conduc de 80 de ani! Cine e trabucel asta? un avocat evreu mediocru ridicat de adrian nastase 4 case [plus spaga la Bechtel si aia primita de la omveu de 2 miliarde de $) in politica.

  2. Premierul Orban al Ungariei obtine ce vrea pt poporul sau de la sefii UE in caz contrar ameninta cu Hungaroexit. Si pana acum a reusit Bravo lui are coloana vertebrala .!!!

  3. E ca și când te predai dușmanului deși poți să lupți și îi spui să-ți facă ce vrea el inclusiv îl asiguri că dacă vrea stai și kapră cu pantalonii în vine. Este ca și când vechilul vine la tine să-și primească împrumutul înapoi și tu pentru că nu vrei să-i dai bani îi spui să i-o tragă nevestei tale dacă vrea că nu numai că nu te superi dar le ții și lumânarea, numai să rămâi cu banii. N-am cuvinte să descriu acest acxt de lașitate și nici caracterul josnic, laș, decăzut și mizerabil al celor care l-au comis. În comparație cu ei, râmele și broștele râioase sunt niște ființe nobile.

    • Asta în timp ce ministrul de externe al Ungariei spune răspicat comisiei ieoropene că dacă Ungaria este sancționată pentru politica față de Ukraina atunci Unionea Ieoropeană se desface în bucățele. Mă înclin în fața ministrului de externe ungar.

  4. Guvernul de la Bucuresti de azi se aseamana cu Imparatul Pu Yi[1] al statului Manchuko infiintat de Japonia in Manchuria dupa 1937. Pentru colaborarea cu Japonezii o verisoara a lui Pu Yi a fost executata de regimul lui Chiang kai Shek si nevasta lui Pu Yi care nu a divortat de Imparat a fost asasinata de regimul lui Mao Zedong. Pu Yi a fost tinut o vreme in inchisoare dupa 1945 a fost reeducat si a devenit tovaras de nadejde. A functionat ca expert in cadrul Ministerului de Externe al R.P.Chineze… Figurile sinistre de la Palatul Victoria numerita sa fie reeducate…

    Pentru Procuratura si INTERPOL: Cascati dracu’ bine ochii!!!

    [1] Pu Yi fusese detronat de Revolutia Burgezo-Democratica din 1911 condusa de Sun Yat Sen.

  5. Ce ne trebuie drept de veto, daca si asa, de sub masa, slugile romanesti erau de acord cu stapanii? Nu aveau nici o parere, nici o opinie, nu cereau nimic, nu s-au opus niciodata la ceva?

  6. Asemanarea fizica si intelectuala dintre trabucel si ciolacu este de-a dreptul izbitoare!
    In 1999, cind SATANA bombarda Iugoslavia, ziarul Adevarul, intr-un lung sir de metafore si parabole ii numea pe acestia Bestii cu Chip de Om provenite din Reatoarele Subterane ale Clonarii. Avind in vedere ca Dumitru Tinu, proprietarul Ziarului Adevarul, a fost asasinat la scurta vreme dupa aceea, ne intrebam daca metafora nu are si un simbure de adevar…

    Pentru Procuratura si INTERPOL: Ce va uitati, ba, prostilor?!? Marsh d’acia!

  7. AIURESCU ,O SCULA CA ORCE SCULA !,NU-I PROGRAMATA DECAT IN POZITIA DE SLUGA !.
    INVOLUTIA ROMANIEI NU-I O SURPRIZA ,A FOST PROGRAMATA ,MONITORIZATA SI REALIZATA PRIN DIATRUGEREA EDUCATIEI .
    POLITICA DE GLOBALIZARE ESTE AXATA PE DISTRUGEREA ORCAREI FORME DE REACTIE : DISTRUGEREA CULTURII NATIONALE ,DISTRUGEREA TRADITIILOR ,DISTRUGEREA SIMBOLURILOR NATIONALE ,DISTRUGEREA CREDINTEI .

  8. Politicieni trădători. Totodată, când a uzat România de dreptul de veto? Niciodată. Totdeauna am făcut cum ni s-a dictat de alții. Ne-am opus noi intrării Croației în Shengen sau la alte măsuri dictate de UE care au afectat România?

  9. ,,Si da-i si lupta,conitza mea”
    Si lupta si da-i cu traista pe cap
    Noi tot ce facem este dea indoaselea
    Caci si noi tot dea indoaselea suntem la dovleac!

    De ce nu va puneti rochite si funde
    Caci se vede din purtarea de om tacanit
    Barbati fara vlaga lingatori pe oriunde
    Ce-si vand tara si neamul la primul venit

    Luptati contra noastra zi si noapte ,mereu
    Mintiti fara jena maimutoi cracanati
    Ne sfidati cu emfaza cu ura la greu
    Ciocoi imputiti burghezoi imbuibati

  10. Dupa ce va puneti rochitele ,si luati decizii contra tarii ,mergeti si futeti-va in cur Aveti si falusuri de guma luati cu PNRRul !

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger