AcasăItaliaDe la Marea Britanie la Mica Moscovă. Oligarhi ruși după un an...

De la Marea Britanie la Mica Moscovă. Oligarhi ruși după un an de sancțiuni: loviți, dar nu scufundați

„Fugiți, luptați sau stați pe loc”: majoritatea miliardarilor ruși reputați ca fiind apropiați de Vladimir Putin s-au bazat, de la începutul războiului din Ucraina, pe celebra maximă de apărare împotriva sancțiunilor occidentale.

Afectați, acestor „oligarhi” le-au fost blocate conturile, le-au fost confiscate iahturile și casele, dar ei ocolesc sau luptă împotriva sancțiunilor și așteaptă zile mai bune.

Unii au încercat inițial să se folosească de faima lor pentru a înmuia autoritățile occidentale, cum ar fi Petr Aven, care a făcut avere în special în domeniul petrolului post-sovietic, spunând că a fost vizat de sancțiuni pentru că „a vorbit cu Putin la telefon” sau pentru că nu a știut „cum să supraviețuiască” cu conturile sale înghețate.

Roman Abramovici, cel mai celebru dintre oligarhi, joacă rolul de pețitor între Moscova și Occident, dar a trebuit totuși să vândă clubul englez de fotbal Chelsea, una dintre bijuteriile imperiului său.De atunci, el a fost văzut de mai multe ori în Rusia, Israel, Dubai și Turcia, țări care nu au luat nicio măsură împotriva bogătașului rus.

Dubai, în special, își deschide brațele pentru sancționați, în așa măsură încât un cartier a fost redenumit „Mica Moscovă”.

Petr Aven, fostul coproprietar al conglomeratului Letter One împreună cu Mihail Fridman și Guerman Khan, și-a stabilit reședința în Letonia, al cărei cetățean este, în timp ce Oleg Deripaska ar fi optat pentru Moscova. A învățat pe pielea lui prețul unui cuvânt în plus:unul dintre hotelurile magnatului aluminiului a fost confiscat de justiția rusă la scurt timp după ce acesta a calificat invazia Ucrainei drept „război”, termen interzis de Kremlin, care vorbește doar de o „operațiune specială”.La rândul său, Mihail Fridman a ales să rămână la Londra, a confirmat avocatul său pentru AFP.

Deși își păstrează un profil scăzut, oligarhii și-au lansat contraofensiva juridică, semn că își pot permite în continuare avocați scumpi.

Printre altele, Petr Aven a solicitat instanțelor britanice 60.000 de lire sterline pe lună din conturile sale înghețate pentru „nevoile esențiale” ale familiei sale. Cazul este în curs de soluționare.

La fel ca foștii săi parteneri Mihail Fridman și German Khan, sau ca Alisher Usmanov și Roman Abramovici, el a intentat procese din cauza sancțiunilor UE și britanice, Oleg Deripaska atacând Washingtonul.Potrivit Forbes, averea sa s-a înjumătățit în ultimul an, ajungând la 1,7 miliarde de dolari.

Iar cea a lui Abramovici, cel mai mare acționar al producătorului de oțel Evraz, s-a înjumătățit și ea, ajungând la aproximativ 7 miliarde de euro, ceea ce înseamnă încă o groază de bani. Abramovici a modificat trusturi offshore cu trei săptămâni înainte de începerea invaziei rusești în Ucraina pentru a transfera miliarde de dolari în active către copiii săi.

În total, activele înghețate de Marea Britanie se ridică la 18,4 miliarde de lire sterline, în cadrul sancțiunilor britanice împotriva Moscovei, față de aproximativ 17 miliarde de euro în UE.

„Este greu de știut dacă oligarhii au de suferit, pentru că nu știm cât de mult dețin”, a declarat pentru  Jodi Vittori, profesor la Universitatea Georgetown.

Într-un raport recent, Transparency International notează că aproape 52.000 de proprietăți sunt încă deținute în mod anonim în Marea Britanie, unele de către „cleptocrați și oligarhi”, în ciuda introducerii registrelor obligatorii anul trecut.

În plus, măsurile de sancționare în sine sunt încă incomplete: persoanele urmărite în Europa nu sunt vizate și în SUA.

 

 

 

author avatar
Radu Jacotă Redactor
260 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger