AcasăPoliticaDe la 9/11 la 22/3. Cine a inspirat terorismul global

De la 9/11 la 22/3. Cine a inspirat terorismul global

Ideologia talibanilor este un veritabil manual pentru alte grupări teroriste care operează sub etichete diferite

Masacrul de la  Crocus City Hall (22 martie) nu este nici nou, nici surprinzător în contextul războiului mondial împotriva terorismului, care se prelungește și eșuează.

 Din nefericire, 22/3 va fi în curând uitată doar pentru a fi adăugată la lista tot mai mare a altor date comemorative ale atacurilor teroriste, printre care 9/11 (New York), 26/11 (Mumbai), 7/7 (Londra), 11/3 (Madrid), 12/10 (Bali), 21/9 (Nairobi) și 23/7 (Sharm El Sheikh), pentru a numi doar câteva.

Teroriști cu o ideologie comună, dar care operează sub diferite etichete

Secvența tragică a evenimentelor nu s-a schimbat prea mult în ultimele două decenii: teroriști cu o ideologie comună, dar care operează sub diferite etichete (de exemplu, ISIS, Al-Qaeda, talibanii, Lashkar-e-Taiba, Al-Shabaab) și adesea cu sprijinul ascuns al diferiților sponsori.

Iar liderii lumii reacționează – lăsând momentan deoparte diferențele, tensiunile și ostilitățile – pentru a-și exprima solidaritatea, condoleanțele și, de obicei, pentru a reînnoi apelul la cooperare internațională în vederea combaterii și înfrângerii terorismului.

Dar nicio națiune nu a experimentat această secvență tragică de evenimente atât de des precum afganii, a căror istorie recentă a fost punctată de prea multe atacuri teroriste pentru a le mai putea număra, notează Modern Diplomacy. Misiunea de asistență a ONU în Afganistan (UNAMA) a început să documenteze victimele civile, rezultate direct din atacurile teroriste zilnice, abia în 2009.

Rapoartele – care înregistrează între 4 000 și 6 000 de decese pe an – sunt o amintire îngrozitoare a eșecului internațional de a elimina amenințarea tot mai mare a terorismului. Autorii sunt incluși pe lista neagră, însă rămân liberi și nepedepsiți.

Marea sursă de inspirație: manualul talibanilor

Tocmai acest eșec colectiv este cel care a încurajat grupările teroriste din întreaga lume să copieze din manualul de campanie al talibanilor și să comită atacuri teroriste la scară largă.

În „înfrângerea SUA și NATO în Afganistan”, deseori citată, talibanii pretind cu mândrie că au comis majoritatea atacurilor teroriste documentate de UNAMA împotriva civililor, lăsând doar câteva dintre ele să fie revendicate de frații lor ideologici afiliați altor grupuri.

Este de remarcat ascensiunea Provinciei Statului Islamic Khorasan (ISKP) –  un afiliat afgan al Statului Islamic din Irak și Siria.  Militanții ISPK au devenit principalii rivali ai talibanilor, dar le folosesc metodele de atac.

În același timp, talibanii oferă sprijin operational altor grupări teroriste, inclusiv Al-Qaeda și Tehrik-e-Taliban Pakistan (TTP).

În urma tragediei de la 11 septembrie 2001 și a altor atacuri teroriste majore care au urmat, statele membre ale ONU au început să prevadă o creștere a activității teroriste la nivel mondial, ca urmare a relațiilor simbiotice care se consolidează reciproc între diferite rețele.

În Afganistan, acționează în prezent peste 20 de grupuri teroriste regionale și transnaționale, toate îndrumate ideologic și sprijinite material de talibani.

Într-un nou mesaj adresat adepților săi, liderul taliban Hibatullah Akhunzada vorbește despre continuarea rezistenței într-un jihad extins mult dincolo de granițele Afganistanului: „Am purtat o luptă de 20 de ani împotriva voastră și vom persista încă 20 de ani sau mai mult, deoarece misiunea noastră rămâne incompletă”.

Această declarație reafirmă ambițiile jihadiste globale ale talibanilor, în deplină aliniere ideologică și operațională cu alte celule teroriste islamiste din întreaga lume.

author avatar
Radu Jacotă Redactor