AcasăPoliticaDe ce Zelenski a acceptat armistițiul parțial cu Rusia

De ce Zelenski a acceptat armistițiul parțial cu Rusia

Atât timp cât ucrainenii refuzau să accepte o încetare a focului, Kremlinul îi putea prezenta drept obstacolul în calea tipului de acord rapid pe care Donald Trump pare dornic să îl încheie

Atât timp cât ucrainenii refuzau să accepte o încetare a focului, Kremlinul îi putea prezenta drept obstacolul în calea tipului de acord rapid pe care Donald Trump pare dornic să îl încheie.

Kievul a lansat anterior ideea unei încetări limitate a focului, care să se extindă doar la atacurile cu drone asupra infrastructurii și operațiunilor critice din Marea Neagră, relatează UnHerd. Dar a fost o capcană prea transparentă pentru Vladimir Putin, în speranța de a-l face să pară partea intransigentă dacă o refuză.

După întâlnirea de  la Jeddah cu interlocutorii americani, dintr-o dată, ucrainenii au semnat o încetare completă a focului, menită să ofere nu doar un răgaz ambelor părți, ci și o pauză pentru negocieri sau, cel puțin, negocieri privind negocierile.

Volodimir Zelenski, invitat din nou la Casa Albă, a exclus inițial un armistițiu, dar după o săptămână de strângere a șuruburilor, cu suspendarea ajutorului și  serviciilor de informații ale SUA, pare să-și fi dat seama că nu mai poate continua să reziste. În mod crucial, nu numai că supunerea față de Washington a dus la reluarea imediată a acestui sprijin, dar încetarea focului este limitată la doar 30 de zile ”pe linia frontului”.

Ucrainenii pot să nu fie mulțumiți de cum a evoluat situația, dar au transformat ceea ce părea un dezastru strategic într-o potențială oportunitate. Limitarea în timp a acordului (deși acesta poate fi prelungit de comun acord) contribuie la atenuarea unora dintre riscuri.

Ursula von der Leyen,  Emmanuel Macron și Keir Starmer transmit același mesaj: ”Mingea este în terenul Rusiei”. Premierul polonez Donald Tusk a declarat că Europa este pregătită se contribuie la instaurarea păcii în Ucraina.

Trump este convins că Putin dorește pacea. În cazul în care liderul rus dorește cu adevărat să pună capăt războiului, o va face  în condițiile Americii? Sau va aștepta până când își va îndeplini unul dintre obiectivele sale principale: subjugarea totală a celor patru provincii din estul Ucrainei pe care a susținut că le-a anexat în primele șapte luni ale invaziei.

Dacă  îl poate convinge pe Trump să renunțe la orice gând privind aderarea Ucrainei la NATO și să vadă chiar și o retragere limitată a forțelor alianței din Europa de Est, Putin ar putea fi tentat să își pună semnătura pe un acord.

Totuși, indiferent de scenarii, nimeni nu poate garanta o pace adevărată în Ucraina. Înțelegerile pe termen scurt nu pot opri un război îndelungat.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
418 afisari

5 COMENTARII

  1. rusul nu vrea nato in ucra si indiferent ce vrea americanul, el urmareste sa-si realizeze planul lui. Situatia pe front nu s-a schimbat si nu se schimba din vorbe. rusul are ultimul cuvant indiferent unde e mingea de vorbe.

  2. Rusia vrea TRATAT DE PACE, nu armistitiu sa si regrupeze banderistii trupele incercuite si sa se mai inarmeze. Vrea PACE IN CONDITIILE LUI, CA NU DEGEABA STERGE PE JOS DE 3 ANI CU COLONIALISTII SUAUENATO

  3. De ce accepta cersetorul cersenski armistitiul??? Fiindca E IN AVANTAJUL BANDERISTILOR LUI😝😝😝. Credeti ca l vor accepta rușii rai??? Nuuuuu, fiindca banderistii sun in corzi, sunt inconjurati pe tot frontul, nu numai in kursk😝😝😝

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
*** National nu isi asuma continutul comentariilor si isi rezerva dreptul de a NU le publica sau de a le modera. Va rugam sa va exprimati opiniile folosind un limbaj respectuos si civilizat. ***
Introduceți aici numele dvs.

Zenville

Ultimele știri

proger