AcasăPoliticaDe ce Sudul Global îi bate obrazul Occidentului. Ipocrizia SUA și UE

De ce Sudul Global îi bate obrazul Occidentului. Ipocrizia SUA și UE

Oficialii SUA și UE au fost acuzați că nu au apărat interesele a 2,3 milioane de palestinieni în graba lor de a condamna atacul Hamas și de a sprijini Israelul

Sprijinul occidental pentru asaltul Israelului asupra Fâșiei Gaza a otrăvit eforturile de a ajunge la un consens cu țările în curs de dezvoltare în ceea ce privește condamnarea războiului Rusiei împotriva Ucrainei.

Reacția la atacul Hamas din 7 octombrie și la promisiunea Israelului de a riposta în Gaza a anulat luni de muncă a diplomației occidentale pentru a prezenta Rusia ca pe un paria global în încălcarea dreptului international.

În valul de vizite diplomatice de urgență, videoconferințe și apeluri telefonice, oficialii occidentali au fost acuzați că nu au apărat interesele a 2,3 milioane de palestinieni în graba lor de a condamna atacul Hamas și de a sprijini Israelul.

Acest lucru a erodat eforturile depuse de la invazia Rusiei în Ucraina în 2022 pentru a ajunge la un consens cu statele importante din așa-numitul Sud Global – cum ar fi India, Brazilia și Africa de Sud – cu privire la necesitatea de a susține o ordine globală bazată pe reguli, au declarat pentru Financial Times mai mult de o duzină de oficiali occidentali.

“Uitați de reguli, uitați de ordinea mondială”

„Am pierdut definitiv bătălia în Sudul Global”, a precizat un diplomat de rang înalt din cadrul G7. „Toată munca pe care am depus-o cu Sudul Global în legătură cu Ucraina a fost pierdută. Uitați de reguli, uitați de ordinea mondială. Nu ne vor mai asculta niciodată”

Multe țări în curs de dezvoltare au sprijinit în mod tradițional cauza palestiniană, văzând-o prin prisma autodeterminării și a unui impuls împotriva dominației globale a SUA, cel mai important susținător al Israelului.

Unii diplomați americani sunt îngrijorați în particular de faptul că răspunsul administrației Biden nu a reușit să recunoască modul în care sprijinul său larg pentru Israel poate înstrăina o mare parte din Sudul Global.

În Orientul Mijlociu, mulți arabi consideră că SUA și alte puteri occidentale nu au cerut niciodată socoteală Israelului pentru modul în care îi tratează pe palestinieni și nici nu au acordat suficientă atenție conflictelor brutale din Siria, Yemen și Libia.

Rusia și China, au cultivat legături strânse cu palestinienii. Vladimir Putin, s-a întâlnit marți cu Xi Jinping la Beijing.

„Ceea ce am spus despre Ucraina trebuie să se aplice și în Gaza. Altfel ne pierdem toată credibilitatea”, a adăugat înaltul diplomat al G7. „De ce ar trebui să creadă Sudul Global ceea ce spunem despre drepturile omului?”

Cu doar patru săptămâni înainte de atacul Hamas asupra Israelului, liderii SUA, UE și aliații occidentali au participat la summitul G20 de la New Delhi și au cerut națiunilor în curs de dezvoltare să condamne atacurile Rusiei asupra civililor ucraineni pentru a susține respectarea Cartei ONU și a dreptului internațional.

În ultimele zile, Rusia a încercat să treacă o rezoluție a Consiliului de Securitate al ONU care să condamne violența împotriva civililor în conflictul israeliano-palestinian, fără a menționa în mod specific Hamas. Luni, rezoluția a fost respinsă.

„Cred că este dăunător ceea ce se întâmplă, a adăugat un alt oficial UE. “Pentru că Rusia exploatează criza și spune: uite, ordinea globală care a fost construită după cel de-al doilea Război Mondial nu funcționează pentru voi –  și se adresează unui miliard de locuitori din Orientul Mijlociu sau din lumea arabă.”

Statele arabe, în special Iordania și Egiptul, au făcut presiuni asupra oficialilor occidentali pentru a-și înăspri tonul în ceea ce privește protejarea civililor din Gaza. „Dacă descrieți tăierea apei, a alimentelor și a electricității în Ucraina drept o crimă de război, atunci ar trebui să spuneți același lucru despre Gaza”, a declarat un oficial arab.

În cadrul unui summit video de urgență al liderilor UE de marți, mai mulți lideri au avertizat că dacă nu susțin drepturile palestinienilor din Gaza riscă să expună statele occidentale la acuzația de ipocrizie.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
649 afisari

1 COMENTARIU

  1. Asa de eficienta a fost si este diplomatia G7, incat conflictele din Ucraina si Gaza/Israel genereaza doar victime, pagube materiale si crize umanitare. In ambele cazuri trebuie luat taurul de coarne : sa primeze adevarul istoric.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger