AcasăPoliticaDe ce se plânge Elena Udrea?

De ce se plânge Elena Udrea?

De fiecare dată când „blonda de la Cotroceni” are proces, indiferent de care ar fi el, televiziunile au normă la transmisii imbecile. Îi sorb cuvintele de pe buze, i se adresează cele mai stupide întrebări, dintre care o bună parte nu au nicio legătură cu motivul prezenței ei în fața judecătorilor. V-a fost frică să fugiți din țară? A fost grea sarcina? Cum a fost în închisoarea costaricană? Iar Udrea, deloc proastă ci mai degrabă ticăloasă, întoarce cuvintele din mers încât să ajungă în zona în care să se lamenteze. În esență, ea nu este vinovată, nu a săvârșit vreo fărădelege, este doar o victimă a sistemului și acum e nevoită să suporte consecințele unor înscenări. Săraca, ce-o fi avut sistemul cu ea?

Traian Băsescu a protejat o pe Udrea până a înfundat o

Udrea însă provine din sistem. Știa și știe despre ce este vorba. Din preajma lui Traian Băsescu a văzut ce se întâmplă, cum funcționează, îi știe mecanismele și, în mod sigur, o parte însemnată dintre secrete. Degeaba pozează în neînfricata Ioana d’Arc, în realitate se teme să spună totul. Evită amănuntele, în mod special pe cele care ar implica-o și i-ar pricinui necazuri.

Un tren numit Obama

Atitudinea ei duplicitară este evidentă, și nu o dată m-am întrebat dacă doar mi se pare. Probabil că nu am fost singurul. Au circulat și încă mai circulă tot felul de informații despre ea. Inclusiv că, înainte de întoarcerea în țară, a trecut printr-un interogatoriu serios în fața agenților FBI. Miza nu ar fi fost capul lui Traian Băsescu, despre care americanii s-au convins ce hram poartă și pe care, la vremea respectivă, l-au abandonat. Nu, Udrea a fost stoarsă de informații în legătură cu Fondul Proprietatea condus de Mark Gitenstein, fostul ambasador american la București.

Adevărata țintă era ambasadorul Mark Gitenstein

Se întâmpla pe vremea lui Donald Trump, direct interesat de curățarea politicii zonale de influențele democrate ale lui Obama. Același Obama care ne zâmbea de pe malul Mării Negre, în vizita făcută lui Traian Băsescu. Crede cineva că Udrea putea rata asemenea moment? Eu nu cred, e un tren care trece o singură dată prin fața porții.

Care este adevărul?

Se vorbește și despre o promisiune făcută de americani Elenei Udrea. I se garanta întoarcerea în România fără riscuri privind starea ei de libertate. S-a întâmplat însă ca, în urmă cu mai puțin de două săptămâni, să dea nas în nas cu o instanță care a condamnat-o, în total, la opt ani de închisoare.

Udrea a întărit sistemul judiciar cu propriul ei dușman

Dacă e să dau crezare promisiunilor americane, probabil că e doar faza de acoperire, să nu bată la ochi, urmând ca la Înalta Curte de Casație și Justiție să fie albită complet, definitiv și irevocabil. În caz contrar, e limpede că ori informația e mai mult o speculație, ori chiar a fost nesinceră la interogatoriu, ascunzând diverse. Niciun ziarist nu a întrebat-o vreodată despre asta. Presa s-a rezumat la cancanerii și prosteli. Doar Cătălin Tache ridica perdeaua în ziarul Național, în exclusivitate, la 30 octombrie 2018 și lăsa să se vadă dedesubturile cazului Udrea.  Controversată rămâne însă atitudinea acesteia.

Un joc slinos

Înainte de revenirea în țară declara că se întoarce în România pentru că are încredere în justiție și că judecătorii, pe baza probelor din dosar, vor constata nevinovăția ei. Era aceeași justiție pe care, anterior, o acuza de nedreptăți și din cauza căreia a fugit în lume. Este adevărat că judecătorii au analizat probele, numai că au considerat că merită șase ani, plus un spor de pedeapsă de doi ani. Așa că poziția Elenei Udrea s-a schimbat radical, acuzând justiția de slugărnicie, de condamnări date la comandă pentru cele mai absurde acuzații. Niciun ziarist nu a întrebat-o de ce o deranjează lucrul acesta. Dacă are încredere în justiția din România, înseamnă că dosarul a fost judecat corect și sentința a fost temeinică. Sau ea a avut încredere și justiția a înșelat-o?

Care justiție o fi bună

Complică inutil lucrurile, căci justiția este aceeași pe care a lăsat-o când a fugit din România. Aceeași pe care ea, personal, a întărit-o prin aducerea Codruței Kovesi la DNA. De ce nu mai e bună acum? Este aceeași care a pronunțat sentințe fără probe, a condamnat nevinovați și a distrus vieți și destine pe vremea când, ca un fluturaș, blonda bătea din aripi pe lângă Traian Băsescu. Atunci era bună și acum nu? Nicăieri nu este consemnat vreun caz în care ea să fi luat atitudine în fața nedreptății. De ce se plânge Elena Udrea? Este justiția la a cărei glorie strâmbă a contribuit. Acum, că a respins impunerea controlului judiciar cerut de procurori, justiția a redevenit bună. Mă abțin, nu spun cine îl practică, dar jocul a devenit slinos. Mai rău este că se și vede.

author avatar
Valentin Boeru
2.951 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger