Prin prisma lui Vladimir Putin, scena globală din 2025 arată remarcabil de asemănător cu cea din 1945. Acum 80 de ani, la Conferința de la Ialta, Roosevelt și Churchill i-au dat lui Stalin binecuvântarea de a stabili o nouă ordine europeană.
Elitele ruse sunt obișnuite să gândească în cicluri istorice. Prin urmare, un pact geopolitic revizuit, o Ialta 2.0, este de așteptat. Într-o anumită măsură, Putin a simțit mult timp că momentul unipolar al SUA a fost doar o iluzie, o aberație a istoriei care a negat cu încăpățânare realitățile geopolitice ale puterii ruse, relatează Un Herd. Și cum dominația americană s-a pierdut, liderul de la Kremlin poate să indice renașterea multipolarității.
Invazia în Ucraina nu a fost niciodată legată doar de această națiune. Mai degrabă, a fost încercarea lui Putin de a forța America și Occidentul să se confrunte cu sfera de influență a Rusiei și de a restabili, în cele din urmă, echilibrul în termenii Moscovei. Nu întâmplător, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a cerut SUA și țărilor europene să revină la sistemul internațional creat la Ialta.
De la Pacific la Dunăre
Victoria lui Stalin împotriva Germaniei nu avea sens dacă nu ar fi fost acceptată de Occident. Astăzi, Donald Trump poate fi partenerul de care Putin are nevoie pentru a oficializa limitele noului imperiu rus, pentru a stabili un nou echilibru al puterii în Europa și, în cele din urmă, pentru a trasa regulile de bază ale relațiilor internaționale pe termen lung.
Cu Trump pe punctul de a lansa un război comercial cu UE și făcând presiuni pentru a construi un nou pol geopolitic care să se întindă de la Groenlanda la Panama, amenințările lui Putin, cândva fantastice, par acum eminamente realizabile.
Și dacă toate au implicații pentru Ucraina – recunoașterea americană a suveranității Rusiei asupra unor mari părți ale țării – o serie de probleme de mare anvergură se află, de asemenea, pe agenda unei viitoare întâlniri Trump-Putin.
Printre altele, acestea includ controlul armelor nucleare și prețurile la energie. Îngrijorător pentru europeni, devine din ce în ce mai limpede că orice astfel de summit va exclude Ucraina, cel puțin la început, și că Trump nu va reprezenta doar Statele Unite, ci va personifica NATO și întreaga lume occidentală. Având în spate precedentul de la Ialta, Putin va vedea discuțiile ca pe o oportunitate generațională de a controla terenul de joc global de la Pacific la Dunăre.
Rămâne întrebarea: ce anume ar putea încerca Putin să obțină din negocierile sale cu Trump? Încă o dată, Ialta este un ghid. Trump însuși poate vedea Europa ca pe un spectacol secundar, dar pentru Putin, la fel ca Stalin,va fi întotdeauna punctul zero al ambițiilor Rusiei.
Precum Polonia și restul Europei de Est în 1945, soarta Ucrainei va fi decisă doar de Rusia și de Statele Unite, iar orice implicare ulterioară a Kievului va însemna o fațadă.