AcasăPoliticaDe ce nu se ridică vizele SUA pentru români. Cât e, la...

De ce nu se ridică vizele SUA pentru români. Cât e, la momentul de față, rata de refuz. Ce spune șeful MAE

De ce nu se ridică vizele SUA pentru români. Cât e, la momentul de față, rata de refuz. Ce spune șeful MAE

Un subiect de interes pentru românii care vor să ajungă dincolo de Ocean îl reprezintă, de ani buni, vizele pentru Statele Unite, o ”probă” pe care o au de trecut înaintea oricărui plan de călătorie către tărâmul american. Și nu puțini sunt cei care se întreabă când se va renunța la ele.

Mai nou, ministrul Bogdan Aurescu a făcut precizări cu privire la obligativitatea obţinerii vizelor de scurtă şedere pe teritoriul Statelor Unite, în cazul românilor, aducând în discuție faptul că legislaţia americană prevede o rată de refuz de cel mult trei la sută din numărul total de solicitări. Cu mult față de cea constatată la momentul de față.

”Este, până la urmă, rezultatul unei legislaţii americane, care este destul de strictă şi care prevede o serie de condiţii. Noi am îndeplinit toate aceste condiţii prevăzute de legislaţia americană, cu excepţia condiţiei care se referă la rata refuz. Plafonul ratei de refuz prevăzut de legislaţia americană – adică transpus în procente numărul de vize care nu sunt acordate atunci când se fac aplicaţii pentru aceste vize de scurtă şedere în Statele Unite – plafonul acesta este de trei la sută din numărul total de solicitări.

În momentul de faţă, noi nu suntem la acest plafon. În momentul de faţă suntem în jur de 9-10 la sută, or, această situaţie nu este imputabilă nici autorităţilor române, nici autorităţilor americane, ci se referă exact la situaţia neîndeplinirii condiţiilor de către cetăţenii români, fiecare în parte, care aplică pentru a obţine viză”, a declarat ministrul român de Externe, duminică, la PrimaTV, potrivit știrileprotv.ro.

Ce se intenționează

Dată fiind situația, autoritățile de la București și cele americane au în vedere o campanie de informare, astfel încât românii să știe ce au de făcut. În primă fază, însă, se va lucra ”pentru a decela exact care sunt aceste motive pentru care sunt refuzate în jur de 9-10% dintre vizele cerute de cetăţeni români”, iar în funcție de concluziile care se vor desprinde din această analiză se va ajunge la o campanie comună de informare, în ideea de a se obșine o diminuare a ratei de refuz.

”Atunci, dacă fiecare cetăţean român ştie exact dacă se încadrează sau nu în aceşti parametri, ştie să nu facă o astfel de cerere dacă ea nu are şanse să fie acceptată şi în felul acesta procentul de refuz va scădea”, a punctat șeful MAE, conform sursei citate.

Ce spunea, în aprilie, al doilea om în stat

În urmă cu aproape trei săptămâni, Anca Dragu, președintele Senatului -al doilea om în ierarhia statului român – făcuse la rîndul său referire la subiectul ridicării vizelor pentru românii care călătoresc în SUA. Totul, în contextul unor discuții cu un înalt oficial american.

Domnul David Muniz, Însărcinatul cu afaceri al Statelor Unite ale Americii în România, mi-a transmis astăzi că apreciază progresele 🇷🇴 în asigurarea statului de drept și combaterea corupției, acest lucru generând încredere în guvernul de coaliție și în implementarea reformelor asumate.

La rândul meu, i-am reiterat domnului David Muniz necesitatea ridicării vizelor pentru românii care călătoresc în SUA.

Este de o importanță deosebită alianța cu Statele Unite, bazată pe Parteneriatul Strategic și apartenența la NATO, SUA fiind principalul aliat strategic al țării noastre”, transmisese Anca Dragu, pe pagina sa de Facebook, în 22 aprilie.

author avatar
Andrei Coman
291 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger