AcasăPoliticaUPDATE Va fi desemnat din nou Cîțu premier? Iohannis, răspuns la o...

UPDATE Va fi desemnat din nou Cîțu premier? Iohannis, răspuns la o întrebare-cheie, după ce a trecut moțiunea

De ce nu au fost convocate mai repede consultările la Cotroceni. Iohannis, explicații: ”Cred că este nevoie de zile bune până...”

La o zi după ce a trecut de votul Parlamentului moțiunea de cenzură a PSD-ului, ceea ce a dus la căderea Guvernului Cîțu, și după ce s-a aflat chiar de la președinte că va chema la consultări partidele politice abia săptămâna viitoare, Klaus Iohannis a explicat, din Slovenia – unde se află în contextul participării la Summitul Uniunea Europeană – Balcanii de Vest – de ce a luat această decizie.

UPDATE: Președintele a fost întrebat dacă Florin Cîțu mai poate fi premier în vreo formulă de guvern și dacă ia în calcul să îl desemneze din nou pe acesta, mai ales că lideri ai PNL-ului au anunțat că Florin Cîțu rămâne propunerea partidului pentru postura de prim-ministru.

”Orice persoană susţinută de o majoritate parlamentară poate să devină premier. Evident. Așa scrie în Constituție. Nu există nicio piedică”, a fost auzit spunând Klaus Iohannis.

Cum vede eventualitatea revenirii USR-ului la guvernare: E greu de negociat cu un fost partener care a votat să îți dărâme Guvernul

Pe de altă parte, președintele a fost întrebat dacă mai vede posibilă refacerea Coaliției cu cooptarea USR la guvernare, inclusiv după declarațiile liderilor acestei formațiuni politice, din ultima perioadă.

”Problema trebuie să și-o pună cel care va fi desemnat să-și caute o majoritate, dar sigur că pe mine mă preocupă. Întrebarea este legitimă. Fiindcă dacă vrem să analizăm faptele şi nu poveştile politice, vedem că USR a fost în Guvern, a abandonat guvernarea, a votat USR, împreună cu PSD şi cu AUR, pentru căderea Guvernului din care au făcut parte. Aceştia sunt nişte paşi politici cu mare greutate şi nu ştiu dacă partidele vor putea sau vor dori să treacă peste aceste lucruri. E greu de negociat cu un fost partener care a votat să îți dărâme Guvernul”, a susținut Klaus Iohannis.


 

”Am constatat ieri (marți-n.n.) în Parlament un entuziasm total nemotivat în legătură cu căderea Guvernului. Am observat (…) după ce s-a încheiat moțiunea, liderii și membrii partidelor care au votat această moțiune au avut diverse abordări. Au venit unii să ne spună că probabil nu se prezintă la consultări. Da, probabil dumnealor au dărâmat un guvern și habar nu au ce o să se întâmple după aceea, deci nu vin la consultări.

Alții au țopăit pe acolo spunând că vor să suspende președintele. Nu văd ce ar rezolva suspendarea președintelui în relația între partide, dar cu siguranță ar crea circ și, probabil, despre asta vorbim. Vor doar circ. Alții au venit în fața microfoanelor cu texte ca și cum acuma prima dată s-ar inventa coaliția și nu ei ar fi fost cei care ar fi detonat coaliția și au dus la căderea Guvernului. Eu cred că este nevoie de zile bune până când toată lumea coboară cu picioarele pe pământ”, a susținut Klaus Iohannis, miercuri la prânz.

Președintele a mai afirmat că ”doar prin maturitate și nu prin țâfnă se rezolvă această criză guvernamentală”. ”Cineva trebuie să guverneze țara, cineva trebuie să formeze Guvernul și Guvernul se formează cu o majoritate parlamentară. Așa că am considerat că este nevoie de câteva zile până când acest entuziasm nemotivat creat de căderea Guvernului se stinge un pic”, a mai punctat Klaus Iohannis.

Barna: România are nevoie urgentă de un guvern responsabil și reformist

Până să iasă președintele, marți deară, de la Cotroceni, cu o primă reacție pe marginea demiterii Executivului Cîțu, Dan Barna, fost co-președinte al USR PLUS, transmisese un mesaj cât se poate de clar pe marginea viitoarelor consultări.

”Criza politică generată de fostul premier Cîțu se poate încheia rapid dacă președintele României anunță un calendar de consultări fără timpi morți și fără amânări. România are nevoie urgentă de un guvern responsabil și reformist. (…) Există o șansă reală pentru refacerea coaliției dacă PNL vine cu o propunere serioasă de prim ministru. (…) Vom merge la consultări cu propria noastră propunere de premier, dar esențiale în acest moment sunt stabilitatea politică și continuarea reformelor începute în 2021”, a transmis Barna, marți după-amiază, pe Facebook.

Vă amintim că moțiunea de cenzură depusă de PSD, dezbătută și supusă votului, marți, 5 octombrie, a întrunit 281 de voturi ”pentru”, astfel că a trecut de votul din Parlament. Nu a fost dat niciun vot împotrivă. Pentru a fi declarată adoptată, erau necesare 234 de voturi ”pentru”.

173 afisari

2 COMENTARII

  1. & Dacă sunteți de părere că Iohannis se gândește și la un al treilea mandat la Cotroceni, că și Putin are mai multe, ?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger