AcasăPoliticaDe ce NATO lansează cel mai mare exercițiu militar de după...

De ce NATO lansează cel mai mare exercițiu militar de după Războiul Rece

Steadfast Defender este răspunsul Alianței Nord-Atlantice la o agresiune rusă împotriva unuia dintre membrii săi

NATO pregătește pentru anul viitor cel mai mare exercițiu de comandament comun live de la Războiul Rece încoace, adunând peste 40.000 de soldați pentru a exersa modul în care alianța ar încerca să respingă o agresiune rusă împotriva unuia dintre membrii săi.

 Exercițiul Steadfast Defender vine ca parte a efortului rapid al NATO de a se transforma din răspuns la crize într-o alianță de luptă, determinat de invazia Ucrainei.

Va începe în primăvara anului viitor  și se așteaptă să implice între 500 și 700 de misiuni de luptă aeriene, peste 50 de nave și aproximativ 41.000 de soldați, au declarat oficialii NATO. Este conceput pentru potențiale manevre împotriva unui inamic modelat după o coaliție condusă de Rusia, numit Occasus în scopul exercițiului, potrivit Financial Times.

Suedia, a cărei candidatură la NATO nu a fost încă ratificată de Turcia și Ungaria, va fi, de asemenea, inclusă, ceea ce ridică numărul total al națiunilor implicate la 32.

Exercițiul va avea loc în Germania, Polonia și țările baltice în lunile februarie și martie și face parte dintr-o nouă strategie de antrenament, în cadrul căreia alianța militară va efectua două exerciții mari în fiecare an, în loc de unul. În plus, NATO se va antrena pentru a contracara amenințările teroriste din afara granițelor sale imediate.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a precizat în luna iunie a anului trecut că alianța va crește numărul forțelor sale cu grad ridicat de pregătire de la 40.000 la „mult peste 300.000”. Acest lucru face parte dintr-o revizuire istorică pentru a îndrepta alianța către capacități militare grele, spre deosebire de forțele ușoare și mobile desfășurate în Balcani și Afganistan.

În urma acestei declarații, liderii NATO au convenit, în cadrul unui summit desfășurat în iulie în capitala lituaniană Vilnius, asupra unor noi planuri regionale de apărare și asupra creării așa-numitei Forțe de reacție aliate, o forță multinațională capabilă să răspundă rapid la amenințări.

Țările baltice au fost deosebit de vehemente în solicitarea ca NATO să își consolideze flancul estic, în timp ce trupele s-au adunat la granița cu Belarusul. Vladimir Putin a declarat că armele nucleare vor fi mutate în Belarus la începutul lunii iulie, deși prezența lor nu este confirmată.

NATO a poziționat batalioane multinaționale în statele baltice pentru a încetini progresul oricărui agresor în cazul unei invazii. Germania a anunțat în iunie că va menține permanent 4.000 de soldați în Lituania.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
887 afisari

7 COMENTARII

  1. Unde-i ăla de la cotroceni cu flancul estic?…cu marea neagră, cu dronele, …?…
    Acum se vede clar că noi nu contăm în această mizerie numită NATO…
    Vorba unui jurnalist italian, principatul românia e folosit doar pentru experimente…

  2. Exercițiul oricât de dur ar fi nu se compara cu realitatea. In realitate poti fi surprins de ambuscada, poti fi impuscat de la 5 km de un lunetist sau poti calca pe o mina care nu se vede sau de la 1 km sa fi pulverizat de o drona etc. La astfel de exercitii nu apar si astfel de obstacole. Apar doar niste tinte reci si seci niste concepte vagi care nu trag in tine.
    AR fi frumos de stiut care e strategia Otan la Marea Neagra si ce portavion o apara ? Asta poti spune nube un secret ci inseamna razboi informational.
    La fel si strategia Romana la Marea Neagra si Delta.
    Care e?

  3. la asemenea exercitii doar se plimba trupe si se fac trageri cu munitie cateodata reala.
    in rest, gargara multa si teancuri de hartii.
    razboiul real nu se compara cu nici o aplicatie si cu nici un exercitiu.
    tocmai din aceasta cauza razboiul real nici nu se compara cu joaca de-a razboiul.
    plus ca in viata reala, castigatorii razboaielor reale sunt doar marii bancheri care au finantat mereu din umbra ambele tabere/aliante pentru ca mai apoi sa-si imparta teritorii care mai de care.
    tocmai din acest motiv, razboiul din convingere este al tampitilor si frustratilor inculti si subculti, salbaticiti prin tot felul de ideologii.

  4. @ De la, ”Ține-i mintea prostului ”ocupată” !”, ? L-au cooptat și pe nea Mircea Geoană, ?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger