În timp ce Donald Trump zguduie aliații SUA cu manevrele sale geopolitice, situația a ajutat un lider european să revină în centrul atenției: Emmanuel Macron.
Constrâns de pierderea majorității parlamentare în urma alegerilor anticipate dezastruoase din vara anului trecut, președintele francez a petrecut luni întregi abordând crizele interne.
Dar, în timp ce se întâlnește săptămâna aceasta cu liderii Uniunii Europene în cadrul unui summit la Bruxelles, revenirea politicii marilor puteri i-a oferit lui Macron șansa de a schimba viteza, reunind aliați pregătiți să sprijine Ucraina, relatează Bloomberg. Și asta înseamnă o coliziune cu liderul de la Casa Albă.
Trump prezintă încetarea focului ca pe o modalitate de a debloca noi afaceri și cooperare cu Rusia. În schimb, Vladimir Putin a cerut oprirea completă a livrărilor de arme către Ucraina, o schimbare care l-ar forța pe Macron să renunțe efectiv la eforturile sale de a mobiliza sprijinul pentru Kiev.
Marți, un înalt oficial din UE a insistat că nu există nicio șansă ca națiunile europene să se conformeze condițiilor lui Putin.
Purtătoarea de cuvânt a guvernului francez, Sophie Primas, a declarat miercuri că aceste condiții sunt „nerealiste” și că Macron vorbește zilnic cu Trump și cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski în căutarea unor soluții de urmat.
Zelenski a anunțat că intenționează să călătorească în Franța săptămâna viitoare pentru a discuta despre posibila desfășurare unei forțe de menținere a păcii în Ucraina.
Scopul lui Macron pare să fie îndepărtarea lui Trump de Putin. Dar președintele francez – împins de ambiție și orgoliu – vrea să fie șeful strategiei europene față de Ucraina. Problema este că însăși Europa nu prea are o strategie de apărare eficientă.
Pierre Lellouche, secretar de stat pentru afaceri europene în guvernul lui Nicolas Sarkozy, a sugerat că Macron se lasă puțin dus de val: „Președintele celei mai îndatorate și mai falite țări din Europa se prezintă ca un stăpân al războiului într-o situație asupra căreia nu are niciun control”.
Extinderea umbrelei nucleare a Franței
Totuși, Macron nu este un președinte slab: dorește să deschidă dezbaterea privind extinderea umbrelei nucleare a Franței la partenerii săi din UE. Ar fi o modalitate de a da o formă concretă autonomiei strategice europene și solidarității între cele 27 de state membre.
Descurajarea nucleară este înscrisă în angajamentul de apărare colectivă al NATO, prevăzut la articolul 5, și a fost susținută timp de decenii de politicienii americani.
Dacă Statele Unite nu vor mai plăti factura pentru securitatea alianței transatlantice, și dacă Trump va fi de acord cu o astfel de decizie, doar Franța va fi singura putere nucleară în apărarea Europei.
MACRONUL SE VISEAZA NAPOLEON !, SE VREA FANIONUL EUROPEI !.
MACROANE NICI NU STII CAT DE MIC TU O SA FII !.
Daca vrea sa-si rupa gatul! Go!
Isi va lua mumia, se vor inarma si vor porni in fruntea bravilor feancezi(majoritatea arabi si negri) si vor ataca Rusia cea rea, pe teritoriul rus. SUCCES MACROU, NOI ROMANII VA APLAUDAM 😝. ATAT