Cauta

De ce insistă America să meargă la război cu China

Începutul anului 2023 este marcat de creșterea tensiunilor pe axa China – SUA. Se vorbește intens despre război și asta nu fiindcă vedem vreo provocare reală din partea Beijingului, ci pur și simplu pare că a fost ștearsă orice posibilitate de a evita această bătălie. Cel mai bine arată ce se vrea generalul Mike Minihan, care spune că în 2025 SUA vor merge la război împotriva Chinei.

Aflat la conducerea a peste 110.000 de soldați din Forțele Aeriene americane, Minihan susține, într-o notă internă a Pentagonului care a ajuns în posesia jurnaliștilor de la Time Magazine, că „sper să mă înșel, dar în 2025 vom merge la luptă împotriva chinezilor”.

Teoria ofițerilor US Army e simplă? Xi Jinping și-a asigurat al treilea mandat și a trasat ca obiectiv principal anihilarea Taiwanului. În plus, alegerile prezidențiale din insulă, programate pentru 2024, sunt pretextul ideal pentru o invazie, la fel cum alegerile din Statele Unite, tot în 2024, reprezintă șansa unui atac dat într-un moment când America nu e atentă. „Rațiunea și oportunitatea sunt toate aliniate pentru 2025”, spune generalul Mike Minihan.

Cine în treburile cui se bagă

Argumentele Pentagonului sunt pentru Casa Albă și Congres. Politicienii trebuie convinși (de către puternica industrie de armament) că însăși existența SUA depinde de pornirea unui război cu China.

O ciocnire între Washington și Beijing asupra Taiwanului ar fi rezultatul faptului că America va intra în război pentru o chestiune pe care chiar ea o recunoaște oficial drept „afaceri politice interne ale Chinei”.

Site-ul Departamentului de Stat al SUA admite următoarele, cu privire la „relațiile cu insula Taiwan”: „SUA nu susțin independența Taiwanului”. Dar, dacă SUA nu sprijină independența Taiwanului, atunci, prin extensie, americanii recunosc că Taiwanul nu este independent și, astfel, admit suveranitatea Beijingului asupra acestei insule. Iată, de fapt, politica „O singură China”, la care Washingtonul și practic orice altă națiune de pe Terra au aderat pentru a stabili relații diplomatice cu Republica Populară Chineză.

Într-un moment în care americanii țin în mod regulat prelegeri Moscovei despre „încălcarea suveranității unui alt stat”, poziția lor față de Beijing și Taiwan ar trebui să fie o chestiune simplă de respectare a suveranității chineze.

China, la fel ca Rusia: înconjurată de baze americane!

Presa mainstream, aservită intereselor atlantismului expansionist, încearcă să descrie China ca stat agresor, omițând orice discuție fie despre politica unanim acceptată de marile cancelarii occidentale „O singură China”, fie despre declarația oficială a Departamentului de Stat al SUA. În schimb, publicul este împins să creadă că Taiwanul ar fi, cumva, independent și că Beijingul îl „intimidează”, iar ciocnirea inevitabilă dintre marile superputeri are la bază doar dorința Americii de a apăra, total dezinteresat, micuța insulă.

În realitate, un război SUA – China ar fi rezultatul încălcării, din nou, de către americani a suveranității unei alte națiuni aflate la mii de kilometri de propriile granițe.

Privind orice hartă a desfășurărilor militare în regiunea Indo-Pacific observăm China înconjurată de armata SUA – baze în Coreea de Sud, Japonia continentală, insula Okinawa și Filipine, plus insula Taiwan, blindată cu armament de luptă avansat. Sute de mii de soldați americani, zeci de nave de luptă și sute de avioane de război sunt la o aruncătură de băț de China. Armele de miliarde de dolari duse în Taiwan (scenariu asemănător cu Ucraina, pentru cine are ochi să vadă) sunt destinate unui război proxy, în stil Ucraina, cu China.

China a investit masiv în armata sa e clar pentru toată lumea că se pregătește, într-adevăr, de un război cu Statele Unite. Dar nu pentru că asta vrea, ci fiindcă SUA și-au plasat armata pe pragul Beijingului, căutând gâlceavă.

Taiwanul, deja sub controlul Chinei

Reintegrarea completă a Taiwanului cu China este inevitabilă.

Deja economia insulei depinde în mare măsură de accesul la piețele din China. O statistică realizată de Harvard University privind complexitatea situației economice din regiune arată că aproape 50% din totalul exporturilor din Taiwan merg către China. La fel, China înseamnă și cea mai mare cantitate de importuri pe insulă, multe dintre aceste fiind intrări cruciale pentru producția de semiconductori și componente electronice din Taiwan, care constituie, de departe, principala industrie.

Doar ingerința persistentă și extinsă a Casei Albe în afacerile politice interne din Taiwan a dus la suspendarea reintegrării insulei. Înainte ca Partidul Democrat Progresist (DPP), susținut de SUA, să vină la putere în 2016, Partidul Kuomintang (KMT) era pe cale să semneze un acord comercial cu China, care ar fi sporit și mai mult integrarea economică.

În același timp cu cucerirea politică și economică a Ucrainei, în 2014, America a declanșat și revoluția în Taiwan, supranumită „Mișcarea floarea-soarelui”. Așa au ajuns progresiștii din DPP la putere.

Când va începe, războiul sino-american va fi ultimul exemplu de agresiune militară din partea SUA, aflate în căutarea hegemoniei globale.

Ultimele stiri

  • Alege ce citești
  • USR – și falimentul este garantat!
  • SUA și China, pe cale să înceapă „decuplarea”?
  • Revoluția engleză anti-VAR se propagă în Europa?!
  • Ce înseamnă să te pui cu Rusia. Băncile occidentale trag ponoasele
  • „Bogăția discretă”: strategia menită să evite ochii curioși
  • Sancțiunile sunt doar pentru fraieri. Companiile din UE se îmbogățesc din afacerile cu Rusia
  • Nimic nu se pierde, totul se transformă. Apa din haznale trebuie folosită în agricultură
  • De la New York la Tokyo: piețele bursiere, creștere record
  • China cucerește porturile lumii
  • Exit mobile version