AcasăPoliticaDe ce Hamas a pornit un război inegal cu Israelul

De ce Hamas a pornit un război inegal cu Israelul

„Operațiunea Furtuna Al Aqsa” va stabili dominația șiiților în Orientul Mijlociu?

Hamas a lansat  „Operațiunea Furtuna Al Aqsa” împotriva Israelului, cu sprijinul Iranului, care aspiră să stabilească dominația șiiților în Orientul Mijlociu.

Motivația politică a Iranului constă în destabilizarea coloniilor evreiești pentru a câștiga sprijinul națiunilor arabe musulmane –  și a apărea ca o putere dominată de șiiți în regiune.

Irakul, care a fost cândva o națiune dominată de sunniți, a suferit o schimbare demografică, constituenții șiiți reprezentând acum 60% din populație, alături de 20% de sunniți și 20% de kurzi, notează Modern Diplomacy. Libanul, pe de altă parte, se află sub influența miliției șiite Hezbollah.

Siria este condusă de guvernul șiit. O parte semnificativă a Yemenului, inclusiv capitala Sana, este controlată de miliția șiită cunoscută sub numele de Houthi.

Toate aceste țări au trecut prin conflicte șiiți-sunniți cumplite, o enigmă durabilă care se întinde pe parcursul secolelor. În special, în această ecuație întortocheată, Hamas, un grup militant sunnit, este susținut în mod intrigant de Iranul șiit. Așadar, este vorba doar de o manevră politică pentru a câștiga simpatia națiunilor arabe și pentru a revendica mantia de lider în lumea islamică.

Recenta evoluție geopolitică centrată pe Orientul Mijlociu a alimentat conflictul Palestina-Israel. Tendința din ce în ce mai mare a țărilor arabe de a stabili înțelegeri cu Israelul este exemplificată de Acordurile Abraham 2020, la care au participat Emiratele Arabe Unite, Bahrain, Sudan și Maroc. Recent, au existat speculații puternice potrivit cărora Arabia Saudită ar putea urma exemplul, încheind un acord cu Israelul.

Această schimbare de paradigmă în ceea ce privește prioritățile statelor arabe a stârnit mari îngrijorări în rândul tuturor palestinienilor cu privire la renunțarea la sprijinul pentru cauza lor.

Hamas a adoptat o strategie pentru a-și depăși rivalii, inclusiv facțiunea Fatah, care conduce în prezent Cisiordania. Cu cât palestinienii sunt mai supărați pe Israel, cu atât mai mari sunt stimulentele politice ale Hamas pentru a atrage simpatia națiunilor arabe.

Guvernul format de Netanyahu în decembrie, reprezintă cea mai de dreapta administrație din istoria Israelului. Nu și-a ascuns dorința de a anexa Cisiordania și a permis extinderea substanțială a coloniilor evreiești pe acest teritoriu.

Posibilitatea ca Arabia Saudită să recunoască suveranitatea israeliană după 75 de ani de statalitate ar fi diminuat influența Iranului în lumea islamică, unind în același timp doi dintre cei mai aprigi adversari ai regimului de la Teheran.  Iranul a fost dintotdeauna cel mai mare sponsor al Hamas, cu 100 de milioane de dolari pe an, inclusiv în domeniul militar.

Pe de altă parte, Rusia menține legături strânse cu Iranul, pe lângă Hamas. Putin are de câștigat dacă conflictul israeliano-palestinian persistă,  ca mijloc de a redirecționa atenția Statelor Unite și a comunității internaționale de la războiul în curs de desfășurare din Ucraina.

Atât Rusia, cât și China caută să antreneze SUA într-o nouă campanie în Orientul Mijlociu – posibil o capcană pentru a submina supremația americană, așa cum s-a întâmplat cu intervențiile militare din trecut în Afganistan și Irak.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
1.006 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger