AcasăPoliticaDe ce fostele țări socialiste ceartă ”vechea Europă”

De ce fostele țări socialiste ceartă ”vechea Europă”

Miniștrii din Europa Centrală și de Est l-au acuzat pe Mario Draghi că propunerile sale de stimulare a competitivității UE se bazează pe mentalitatea „vechii Europe”, iar concluziile trec cu vederea cele mai dinamice economii ale continentului

Miniștrii din Europa Centrală și de Est l-au acuzat pe Mario Draghi că propunerile sale de stimulare a competitivității UE se bazează pe mentalitatea „vechii Europe”, iar concluziile trec cu vederea cele mai dinamice economii ale continentului.

Oficiali din Letonia, Polonia și Republica Cehă au susținut că fostul prim-ministru italian s-a bazat prea mult pe expertiza statelor membre mai vechi ale UE, ceea ce a denaturat concluziile sale și a subestimat prioritățile din regiunea lor.

Viktors Valainis, ministrul economiei din Letonia, a declarat pentru Financial Times că Draghi ar fi putut preciza că „birocrația, nenumăratele reglementări și lipsa de dinamism” pe care le-a identificat „provin direct din nucleul UE, din vechile tradiții, din țările din ”Vechea Europă”, care ar trebui să fie primele care se schimbă”.

Susținând că Draghi și-a întocmit raportul „fără opiniile țărilor din Europa de Est”, Valainis a avertizat că prioritățile și soluțiile nepotrivite pot duce la suprimarea economiilor dinamice rămase sub reglementare.

Raportul lui Draghi pentru președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a fost prezentat ca un potențial plan de reforme economice ale UE în următorii ani.

Tratament de rangul doi

Plângerile cu privire la presupusa părtinire reflectă preocupările de lungă durată ale țărilor care au aderat la blocul comunitar în 2004 cu privire la tratamentul de rangul doi în elaborarea politicilor europene, inclusiv tolerarea protecționismului împotriva lucrătorilor lor.

Ignacy Niemczycki, ministru adjunct polonez al economiei, a anunțat că Varșovia va face presiuni pentru liberalizarea pieței unice a serviciilor și pentru așa-numitele cheltuieli de coeziune în vederea reducerii decalajului economic dintre regiuni – două priorități care, în opinia sa, au fost subestimate de Draghi.

Niemczycki a recunoscut plângerile unor economiști care  au afirmat că Draghi s-a bazat pe experți din „vechea Europă” pentru elaborarea raportului său, deși  Europa Centrală și de Est (ECE) a depășit recent Germania și alte economii mai mari ale UE. Republica Cehă și Polonia au, de asemenea, cele mai scăzute rate ale șomajului din regiune.

Marcin Piatkowski, profesor de economie la Universitatea Kozminski din Varșovia, solicită guvernelor din ECE să elaboreze un raport alternativ privind competitivitatea, care să reflecte opiniile lor.

Draghi și echipa sa „au fost în contact cu o serie de organizații care au membri în întreaga UE sau care reprezintă companii cu sediul în diferite părți ale Europei Centrale și de Est”, a declarat o persoană apropiată de fostul premier italian.

Dar un oficial al guvernului ceh a subliniat „un contrast puternic” între abordarea lui Draghi și cea a lui Enrico Letta, un alt fost premier italian care a vizitat Praga cu trei luni înainte de prezentarea raportului său privind îmbunătățirea pieței unice a UE în aprilie.

Danuse Nerudova, profesor ceh de economie și deputat european, a declarat că, după tranziția de la comunism, ECE știe „ce funcționează și ce nu în ceea ce privește competitivitatea”. „Multe țări din ceea ce numim „vechea Europă” nu au un model competitiv și încă funcționează în cadre care, în unele cazuri, au fost create în anii 1940 și de atunci abia s-au schimbat”, a adăugat ea. „Din păcate, ele impun acest model întregii UE.”

author avatar
Radu Jacotă Redactor