AcasăPoliticaDe ce Europa nu mai pleacă urechea la pretențiile lui Zelenski

De ce Europa nu mai pleacă urechea la pretențiile lui Zelenski

Europa trebuie să-și păstreze propriile capacități de apărare, nu să le trimită în Ucraina

Capitalele europene au respins cererile Kievului de a trimite sistemele lor de apărare aeriană în Ucraina. Problema este că presiunile lui Volodimir Zelenski  devin poveri pentru complexul militar al Uniunii Europene.

Ucraina are nevoie urgentă de provizii de apărare antiaeriană pentru a se proteja împotriva unui număr copleșitor de rachete rusești care vizează infrastructura de energie a țării.  Dar Zelenski a intensificat săptămâna trecută cererile de baterii Patriot fabricate în SUA, criticându-i pe partenerii occidentali ai Kievului pentru că „au închis ochii” la atacurile Rusiei.

Aceste afirmații sunt vădit ofensatoare: ce se făcea Ucraina fără tot ajutorul occidental livrat până acum cu eforturi deosebite, mai ales de UE? Ridica de mult steagul alb. Apărarea Europei nu este subiect de negociere cu Zelenski.

Presiunile Kievului vizează și România

Kievul face presiuni pentru ca sistemele de apărare aeriană din Polonia, România și Spania să fie trimise în Ucraina, au declarat pentru Financial Times două persoane familiarizate cu discuțiile. Cu toate acestea, sectorul militar european este menit să asigure  Europa în primul rând. Dacă Zelenski se tot face că nu pricepe, e treaba lui. Însă insistențele sale încep să deranjeze.

Europa trebuie să-și păstreze propriile capacități de apărare

Ucraina are în prezent cel puțin trei baterii Patriot(două furnizate de Germania) și o baterie SAMP/T(franco-italiană) pe care a primit-o în 2023. Oficialii europeni nu au în plan să trimită mai multe sisteme, argumentând pe bună dreptate că trebuie să își păstreze propriile capacități de apărare.

Ministrul german de Externe, Annalena Baerbock, a informat Bundestagul că se poartă „discuții” cu alți parteneri, din Europa și din întreaga lume, pentru a găsi sisteme Patriot de rezervă. Ea a explicat că țările est-europene din NATO au încă cerințe de apărare, ceea ce înseamnă că „Germania nu poate și nu ar trebui să spună pur și simplu că va scoate acest sistem de apărare aeriană” fără să se consulte în privat cu guvernele lor.

Cererile lui Zelenki au creat tensiuni, deoarece  au pus în centrul atenției nivelurile minime strategice ale capacităților de apărare și dacă statele europene din NATO ar decide să coboare sub ceea ce au stabilit pentru a trimite echipamente în Ucraina.

„Orice decizie privind scăderea nivelului stocurilor strategice se află în mare măsură în mâinile forțelor noastre de apărare și ar trebui să rămână întotdeauna confidențială”, a declarat președintele Finlandei, Alexander Stubb, întrebat dacă este de părere că alte țări ar trebui să trimită mai multe arme în Ucraina.

Armata poloneză a insistat că nu poate rezerva rachete Patriot pentru Ucraina, în condițiile în care ea însăși așteaptă livrări din partea SUA, după ce Washingtonul a aprobat în iunie anul trecut o comandă de la Varșovia în valoare de 15 miliarde de dolari.

Președintele Poloniei, Andrzej Duda, a exclus furnizarea de sisteme Patriot. „În Polonia, abia începem să construim sistemul de apărare antirachetă Patriot. Acest sistem nu este încă gata, așa că nu avem nimic de donat”.

author avatar
Radu Jacotă Redactor