AcasăPoliticaDe ce este atât de brusc interesată Europa să-i ajute pe refugiații...

De ce este atât de brusc interesată Europa să-i ajute pe refugiații din Ucraina?

Aceiași europeni care au vrut să ardă hainele vechi în loc să le dea refugiațiilor din Orientul Mijlociu, acum strâng donații pentru ucraineni.

După ce Rusia și-a început invazia totală a Ucrainei pe 24 februarie, vestea violențelor asupra poporului ucrainean s-a răspândit rapid în toată Europa și a declanșat valuri masive de solidaritate.

Uniunea Europeană a convenit în timp record să activeze Directiva de protecție temporară (TPD) pentru a ajuta persoanele care fug de război.

TPD a devenit aplicabilă pe 4 martie, oferind protecție imediată și un statut legal clar de până la trei ani pentru milioane de oameni.

Chiar și politicieni anti-migrație din statele membre UE din Europa Centrală și de Est au început să pledeze pentru refugiații ucraineni.

Karolina Augustova, care cercetează externalizarea migrației în UE, ridică o întrebare: de ce simt europenii atât de multă empatie față de refugiați acum? De ce nu le-a păsat când alții, la fel de nevoiași, se aflau la granițele UE?

Există mai multe motive interconectate. Mulți din Europa Centrală și de Est empatiză cu refugiații ucraineni, deoarece imaginile tancurilor rusești din orașele ucrainene le amintesc de istoria propriilor țări. Invazia Armatei Roșii în fosta Cehoslovacie(1968) și în Ungaria(1956).

Oamenii din întreaga Europă se simt, de asemenea, afectați personal de situația din Ucraina din cauza proximității geografice a țării, temându-se că războiul de acolo s-ar putea răspândi în orice moment pe continent.

În același timp, ucrainenii fac parte din societățile din Europa Centrală și de Est ca muncitori de ani de zile. Și există legături sociale și economice puternice între Ucraina și restul Europei de Est.  Polonia, Ungaria și Republica Cehă cunosc personal ucrainenii și, prin urmare, le este mai ușor să înțeleagă situația dificilă a țării lor.

Mai există o întrebare: cât va dura această logică și cine va determina în continuare  cine este primit ca refugiat?

Reforma pentru migranţi nu mai prevede cote obligatorii de refugiaţi, dar introduce un mecanism de „solidaritate obligatorie” între statele blocului comunitar, activat atunci când una dintre țări se va afla sub presiune. Situația va scăpa de sub control, acum majoritatea țărilor europene sunt sub presiune.

ONU preconizează cinci milioane de refugiați din Ucraina, una dintre cele mai mari crize umanitare.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
1.498 afisari

8 COMENTARII

  1. ca sa se produca un fel de emulatie si demonizare a rusiei . dar ca orice lucru bagat pe gat cu de-a sila la fel ca vaccinarea , produce efecte contrarii .

  2. (idiotzii AU PRIMT ceva,
    un fel de pomana;
    idiotzii ignora costurile „binefacerii”
    vezi micul si berea,galeata si papucii LA VOTARE)

  3. Ne mai aducem oare aminte de decembrie 1989-februarie 1990 ?. Câta empatie aveam in Europa, care se dedea de ceasul morții să ajute românașii, cei oropsit de dictatura, vai de capul lor. Ajutoare, binefaceri si binefăcători, încurajări din tribune si câte si mai câte. Totul a durat cam 3 luni, conform zicalei ca nici o minune nu tine mai mult de trei zile. Cam așa va fi si acum. După imensul val de simpatie ipocrita, valabil până când evoluția lucrurilor convin vestului, urmează celălalt fata a problemei, când ucrainienii nu mai vor fi bine primiți prin tarile vestice, venirea lor creând mari probleme logistice, financiare, umanitare, sanitare, etc., etc. Si atunci va începe operațiunea inversa de stopare a imigrărilor, daca nu chiar de debarasarea de ucrainieni, mai ales ca o data cu milioanele de refugiați pe bune, vor fi cate zeci/sute de mii de rackeți, de adevăratelea, si acre au acum un câmp vast de acțiune si împărțirea zonelor de influenta, copiind la nivel micro, lupta pentru zone de influenta ale marilor puteri, că de fapt pentru acest lucru se bat rușii ( și chinezii ) cu americanii, până la ultimul ucrainean.

  4. Întrebare, printre refugiate sunt și bătrâne asemeni acelei ucrainience care a oferit mâncare otrăvita, in mod criminal celor 8 oameni,ruși? Vor fi in pericol cei care le ajuta pe ucrainience!

  5. Pentru ca unii emigranti vin in UE si stau pe ajutoare sociale si.NU vor sa munceasca iar altii muncesc.Asta e diferenta.

  6. @ Dacă liderii din sănătate și cei politici intenționează să anunțe că s-ar fi modificat rezonanța Schumann și a crescut și nivelul de radioactivitate, fenomene obținute prin încălzirea globală și migrație ?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger