AcasăPoliticaDe ce dușmanul Americii se ferește să intre în conflict cu Israelul

De ce dușmanul Americii se ferește să intre în conflict cu Israelul

Iranul și Hezbollah vor să lase războiul din Fâșia Gaza în seama Hamas

De la atacurile Hamas asupra sudului Israelului din 7 octombrie, liderii grupării teroriste au cerut ca Hezbollah – aliatul lor militant susținut de Iran în Liban – să deschidă un al doilea front de „rezistență”. Dar conducătorul Hezbollah, Hassan Nasrallah, i-a dezamăgit.

În apelurile lor, liderii Hamas s-au străduit să-l curteze pe Nasrallah, citând frecvent alegoria sa emblematică a pânzei de păianjen. De ani de zile, el a prezentat Israelul ca fiind o țară destinată să se dizolve, asemenea unei pânze de păianjen, notează Politico. Și, potrivit Hamas, atacurile din 7 octombrie au subliniat ceea ce Nasrallah a vorbit – fragilitatea Israelului.

Dar cu toate îndemnurile Hamas, Nasrallah și Iranul din spatele său par să fi decis că nu este momentul potrivit pentru a declanșa un război total cu Israelul.

Unii suspectează că unul dintre motivele reticenței lui Nasrallah ar putea fi o înstrăinare  de Hamas – în discursul său a existat un indiciu în acest sens, deși mascat și deghizat ca o laudă pentru ceea ce Hamas a realizat.

Nasrallah s-a străduit să distanțeze Hezbollah și plătitorii săi de la Teheran de orice implicare în atacurile din 7 octombrie – fie că a fost vorba de planificarea sau organizarea acestora. „A fost o operațiune sută la sută palestiniană, planificată și executată de palestinieni pentru cauza palestiniană”, a declarat el, adăugând că cei care au inițiat-o au „ținut-o ascunsă de toată lumea”.

Luna trecută, șeful biroului politic al Hamas din Liban a fost mustrat de Hezbollah după ce a declarat că cele două grupări își coordonează îndeaproape acțiunile.

Cu toată bravada lui Nasrallah, care a afirmat că portavioanele americane din regiune nu îl sperie, Washingtonul crede că cele două pe care le-a trimis în estul Mediteranei au influențat într-adevăr gândirea Hezbollah și Iranului – împreună cu avertismentele dure din partea Israelului că Libanul ar fi ras de pe fața pământului dacă ar izbucni un război.

„Un conflict regional mai amplu a fost descurajat”, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, generalul de brigadă Patrick Ryder. „În momentul de față, considerăm că acest conflict este limitat între Israel și Hamas”.

Hezbollah a fost atentă și calibrată în acțiunile sale la frontieră începând cu 7 octombrie. De asemenea, încăierările sale cu Israelul s-au limitat în mare parte la lovituri de tip „tit-for-tat” asupra unor ținte militare, rămânând în cadrul a ceea ce politicienii libanezi numesc „regulile jocului” – orientări informale stabilite după războiul neconcludent de 34 de zile din 2006 pentru a reduce erorile de calcul ale ambelor părți.

Chiar înainte de discursul lui Nasrallah, fostul diplomat american Alberto M. Fernandez a suspectat că Hezbollah va evita implicarea totală în Fâșia Gaza, izolând și mai  mult Hamas.

Iranul și Hezbollah vor să lase conflictul din Gaza în seama Hamas, oferind doar un sprijin simbolic prin încăierări de-a lungul frontierei de nord a Israelului și prin atacuri asupra garnizoanelor și țintelor americane de către miliții susținute de Teheran în Irak și Siria.

author avatar
Radu Jacotă Redactor