AcasăPoliticaDe ce calea spre pace este mai scurtă în Gaza decât în...

De ce calea spre pace este mai scurtă în Gaza decât în Ucraina

Spre deosebire de conflictul Hamas-Israel, războiul din Ucraina nu are un punct de oprire evident

Odată ce un război la scară largă este în curs de desfășurare, înclinația este de a insista ca să se oprească doar atunci când cealaltă parte se recunoaște învinsă.

Este posibil ca acest punct să nu fie atins niciodată, iar războiul continuă din cauza fricii de a pierde, la fel de mult ca și din cauza speranței de a obține un câștig.

În cazul războiului ruso-ucrainean, care durează de mai bine de 20 de luni, țările occidentale sunt reticente în a impune Kievului o pace. A face acest lucru în condițiile Moscovei ar însemna să-i recompenseze agresiunea inițială.

În schimb, în cazul războiului dintre Hamas și Israel, părțile externe vor juca un rol important în determinarea momentului și a modului în care se va încheia.

Israelul acționează în legitimă apărare, dar luptă într-un mod care provoacă prejudicii grave populației palestiniene, ceea ce înseamnă că este supus presiunilor pentru a reduce drastic atacurile.

În plus, Israelul nu poate rezolva conflictul de unul singur. Indiferent de ceea ce se obține pe plan militar, nu va putea dicta o soluție politică. Pentru aceasta are nevoie de sprijin internațional și va necesita propriile concesii.

Este posibilă o soluționare postbelică, în care nici Hamas, nici Israelul nu sunt la conducere. Provocarea constă în crearea condițiilor, inclusiv a unei încetări a focului. În cel mai bun caz, o înțelegere politică ar rezolva disputa.

Obiectivele Israelului sunt de a înlătura Hamas de la putere în Gaza și de a dezmembra infrastructura militară a grupului terorist.

Liderul politic al Hamas, Ismail Haniyeh, a declarat că se va angaja în „negocieri politice pentru o soluție cu două state, cu Ierusalimul drept capitală a Palestinei”, odată ce va exista o încetare a focului și vor fi deschise coridoarele umanitare. Cu toate acestea, el nu se află în poziția de a stabili ordinea de zi a oricăror discuții.

Aceasta înseamnă că nici rezistența Hamas și nici amenințările Hezbollah nu impun limite majore strategiei Israelului. Staul ebraic poate câștiga mult mai repede un război în Gaza, chiar dacă scenariul postbelic rămâne încurcat.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
453 afisari

4 COMENTARII

  1. Raducule ca sa spui ca Israelul este in legitima aparare in acest moment. inseamna ca esti lobotemizat ori jos ori sus.
    Daca ai avea ceva bun simt, te ai duce la dictionar si ai vedea ce inseamna legitima aparare si apoi ai reveni cu un nou articol sa-ti ceri scuze de la cititorii pe care incerci sa-i prostesti de cand scrii pe aici pe la National.

  2. Mai Jacota ,tu n-ai nici o pregatire in domeniul militar sau politic ,dar iti dai cu parerea ,tragi concluzii , scoti din context elemente si incerci un ghiveci !.
    Cauzele conflictelor sunt diferite ,antecedentele sunt diferite ,initierea conflictului total diferit .
    Omule ori te documentezi ,ori nu te mai baga in seama .

  3. e depasita cu mult legitima aparare. si despre organizatia de eliberare hamas se poate spune ca era in legitima aparare pe 7 octombrie. nu vi se pare ca armata terorista din israel comite crime?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger