AcasăPoliticaDe ce Biden stă sluj în fața Israelului

De ce Biden stă sluj în fața Israelului

Joe Biden are motive pentru a continua să accepte un Israel care nu prea ascultă de Statele Unite

Americanii au considerat  că atacul Hamas din 7 octombrie a fost îngrozitor, dar mulți consideră acum că răspunsul militar al Israelului a fost „exagerat”.

Sprijinul lui Joe Biden pentru invazia Israelului în Gaza a îndepărtat o mare parte din baza sa electorală, inclusiv tinerii, progresiștii și musulmanii.

Și președintele american nu pare dispus să provoace Israelul într-un mod semnificativ, chiar dacă premierul Benjamin Netanyahu „îi face zile fripte”, după cum au declarat surse de la Casa Albă pentru NBCNews.

Biden nu poate să fie dur cu Netanyahu

Biden are motive pentru a continua să accepte un Israel care nu prea ascultă de Statele Unite, iar războiul din Gaza a amplificat această nesupunere. A văzut cum aleșii americani, inclusiv reprezentanții democrați Donna Edwards și Ilhan Omar, au suferit o răzbunare dureroasă pentru că s-au luat de guvernul israelian, provocată de grupuri precum American Israel Public Affairs Committee.

Biden nu poate să fie dur cu Netanyahu, deoarece nu are opțiuni. Nu are cum să se certe cu marele aliat al Americii în Orientul Mijlociu, nu are cum să nu-i ofere spijin militar continuu și nu poate recunoaște un stat palestinian independent. În plus, are mari probleme cu susținerea Ucrainei și cu o Rusie din ce în ce  mai provocatoare la adresa Occidentului.

Nu există niciun scenariu credibil pentru o ruptură între Biden și Netanyahu. Un astfel de gest ar însemna o ruptură cu Israelul – sprijinit diplomatic de SUA la Națiunile Unite.

În februarie, de exemplu, o rezoluție a Consiliului de Securitate care cerea încetarea focului în Gaza a obținut voturile aproape tuturor membrilor, dar a fost respinsă prin veto-ul Statelor Unite.

Privind situația din Orientul Mijlociu, Biden a atras cu eforturi  Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite în acorduri de normalizare cu Israelul, însoțite  de recompense generoase, inclusiv  avioane de luptă F-35. Cum ar putea acum să renunțe la diplomație într-o regiune extrem de volatilă depărtându-se de Netanhyahu? Nu poate.

Statele Unite au furnizat mult mai mult ajutor militar Israelului decât oricărei alte țăr

Senatul SUA  a aprobat luna trecută un ajutor militar suplimentar de 14,1 miliarde de dolari pentru Israel – în plus față de suma anuală aprobată înainte de atacul din 7 octombrie și aproape de patru ori mai mare decât aceasta.

Numai niște naivi își pot închipui că Biden se va concentra pe rezolvarea problemei finanțării pentru Ucraina în detrimentul Israelului. Netanyahu nu este un naiv.

Statele Unite au furnizat mult mai mult ajutor militar Israelului decât oricărei alte țări – și vor continua să furnizeze încă 3,8 miliarde de dolari în fiecare an până în 2028. Biden nu poate închide pur și simplu robinetul fondurilor alocate de Congres după bunul plac.

Poate că expresia „stă sluj” e cam dură pentru primul președinte octogenar din istoria SUA. Poate că Orientul Mijlociu a devenit o pălărie prea mare pentru acest președinte. Sau, poate că va încerca  să împace toți actorii regionali și să mențină o politică externă americană echilibrată. Dar un lucru e sigur: Netanyahu îi cunoaște slăbiciunile.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
884 afisari

5 COMENTARII

  1. BIDEN CADE SINGUR FIE PE STRADA ,PE PODIUM ,PE SCARA AVIONULUI ,EL CADE ORICUM ,CA A AJUNS SA FACA SLUJ !,ASTA A POFTIT !,CAND EI TE-AU PUS PRESEDINTE ,EI TRAG SFORILE ,IAR TU ESTI MARIONETA SCOASA IN FATA FRAIERILOR .
    Democratii daca aveau un pic de respect pentru BIDEN il scuteau de ridicol.

  2. BIDEN A FOST PUS CA SI MARIONETA , DACA AR FACE ALCEVA DECAT I SE COMANDA AR AVEA SOARTA LUI JFK !

  3. Ei dicteaza politica mondiala, buna sau rea, dupa perceptia fiecaruia ! Trebuie sa fim foarte atenti la formulari. Riscul este mare sa fim etichetati antisemiti !

  4. Biden sau iohanus , Ursula sau baba lui macron. Un miros de hazna peste tot in tarile civilizate

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger