Donald Trump, aparent „dezamăgit” de atacurile tot mai intense ale Rusiei asupra Ucrainei din ultima lună, este pe picior de război.
Vestea că imprevizibilul președinte american a fost de acord să furnizeze Ucrainei echipamente militare în valoare de miliarde de dolari, plătite de aliații NATO, și să amenințe Rusia cu „tarife de 100%” a fost un șoc pentru factorii de decizie și analiștii ucraineni, care abia au reacționat la pauza bruscă și reluarea ulterioară a livrărilor de arme americane.
Comentatorii pro-ucraineni, precum fostul ambasador al SUA la Moscova, Michael McFaul, sunt încântați: „Președintele Trump începe în sfârșit să înțeleagă adevărata natură a lui Vladimir Putin”.
Dar nu au trecut încă cinci luni de când vizita lui Volodimir Zelenski în Biroul Oval s-a încheiat brusc – și într-o manieră umilitoare – după ce Trump l-a luat peste picior pe omologul său ucrainean, acuzându-l că „se joacă cu al treilea război mondial”, relatează UnHerd.
Între timp, ofensiva de farmec a lui Trump cu Putin, care a durat luni întregi, s-a remarcat prin convorbiri telefonice lungi care au flatat ego-ul președintelui rus. Cu toate acestea, nu a modificat poziția Kremlinului cu privire la război.
Un Trump care se autointitulează pacificator susține acum că dorește să „termine” războiul prin alte mijloace. La suprafață, pare că planurile lui față de Rusia și Ucraina s-au schimbat complet în ultimele două săptămâni.
Trump nu promite doar restabilirea aprovizionării cu arme, ci îl întreabă chiar pe Zelenski dacă poate lovi adânc în teritoriul rus, eventual până la Moscova. „Absolut”, ar fi răspuns Zelenski, „putem, dacă ne dați armele”.
Deși politica pe termen scurt a Casei Albe s-ar fi modificat, logica care stă la baza comportamentului lui Trump rămâne aceeași: negociatorul care dă ordine în timp ce așteaptă Premiul Nobel pentru Pace și aprecieri din partea lui Putin.
Nu există nicio garanție că sistemele de armament în cauză vor ajunge în Ucraina, cu atât mai puțin că vor fi folosite pentru atacuri rapide asupra Rusiei. Ca atare, războiul se poate prelungi. Frustrant pentru planificatorii militari de la Kiev.
Într-un interviu acordat BBC pe 14 iulie, Trump a recunoscut că nu are încredere în „aproape nimeni”. De ce ar avea Ucraina încredere în el?
Există un singur mare câștigător din acest haos: influentul Xi Jinping. Până când liderul de la Casa Albă nu se va angaja într-o strategie pe termen lung, care să asigure continuarea dominației americane și colaborarea cu NATO, ziua în care China va depăși SUA ca superputere mondială pare tot mai aproape.