Secretarul de stat Antony Blinken și-a arătat marți sprijinul pentru Kazahstan în timpul unei vizite menite să consolideze influența SUA în Asia Centrală.
Șeful diplomației americane urmează să se întâlnească cu omologii săi din cele cinci foste republici sovietice din regiune (Kazahstan, Uzbekistan, Tadjikistan, Kârgâzstan, Turkmenistan) în capitala kazahă Astana, în cadrul acestui turneu care intervine la câteva zile după aniversarea invaziei rusești în Ucraina.
Vizita sa este reprezintă interesele Washingtonului Asia Centrală, prinsă între puternicul vecin rus, fostă putere tutelară, și interesele crescânde ale Chinei.
„După cum știți, Statele Unite susțin cu tărie suveranitatea, integritatea teritorială și independența Kazahstanului. Aceste cuvinte au o rezonanță și mai mare decât de obicei”, a precizat Blinken, referindu-se la invazia trupelor rusești în Ucraina și în condițiile în care Kazahstanul are o graniță comună de aproximativ 7.500 de kilometri cu Rusia.
Deși Moscova și Astana continuă să se bucure de relații strânse, în ultimele luni au apărut tensiuni – iar Blinken intenționează să profite.
Kazahstanul pare deosebit de preocupat de marea sa minoritate vorbitoare de limbă rusă, știind că Vladimir Putin s-a folosit de presupusele abuzuri împotriva etnicilor ruși din Ucraina pentru a-și justifica invazia.
Blinken a afirmat că Statele Unite sunt „hotărâte să își consolideze” relațiile cu Kazahstanul, o țară care a reușit de la căderea Uniunii Sovietice să promoveze o diplomație cu multiple fațete, încheind alianțe cu diferiți parteneri în ciuda influenței copleșitoare a Moscovei.
Președintele Kasâm-Jomart Tokaev mulțumit Statelor Unite pentru „sprijinul lor constant și puternic” și a declarat că dorește să „aprofundeze și să consolideze” parteneriatul dintre Astana și Washington.
În timp ce administrația lui Joe Biden nu-și face iluzii cu privire la posibilitatea ca aceste cinci țări să renunțe la partenerul lor istoric, Rusia, și nici cu privire la influența celuilalt vecin puternic, China, Statele Unite speră să joace cartea „partenerului de încredere”, la fel ca în alte părți din Africa și America Latină.
În mijlocul războiului din Ucraina, liderii acestor țări din Asia Centrală merg pe sârmă din cauza acordurilor formale de apărare cu Moscova și a ponderii economice și de securitate a Rusiei. Cele cinci foste republici societice nu au susținut niciuna dintre rezoluțiile ONU care condamnă invazia rusă în Ucraina.
Un studiu recent al Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare a constatat o creștere bruscă a exporturilor europene și britanice către Kazahstan, Armenia și Kârgâzstan, trei țări aflate într-o uniune vamală cu Rusia. Potrivit BERD, acest flux neobișnuit se datorează dorinței de a ocoli sancțiunile occidentale masive împotriva Rusiei.
Dar, în același timp, Washingtonul încearcă să scutească Asia Centrală de astfel de măsuri, de exemplu prin acordarea unei scutiri de sancțiuni consorțiului de conducte caspice, care transportă petrol kazah către piețele europene prin Rusia.