AcasăPoliticaDe ce America va decide soarta Ucrainei

De ce America va decide soarta Ucrainei

Mulți ucraineni au îndrăznit să spere că valul războiului cu rușii s-ar putea întoarce în sfârșit în favoarea lor. Poate. Dar, pentru moment, ritmul de avansare a Ucrainei este dictat de cantitatea și calitatea armamentului furnizat de aliații occidentali – în primul rând de americani.

Rusia nu și ar încheia invazia până când nu cunoaște rezultatul alegerilor prezidențiale americane

Și în SUA se adună nori amenințători pentru Kiev. Un sondaj recent al CNN a arătat că mai puțin de 45% dintre americani spun că Congresul ar trebui să autorizeze finanțarea suplimentară pentru Ucraina, față de 55% care doresc ca aceasta să înceteze.

Donald Trump, liderul clar în cursa pentru nominalizarea republicană la prezidențiale, a promis că va pune capăt războiului „în 24 de ore”.  “I-aş spune lui Zelenski: E suficient! Trebuie să faci o înţelegere”. I-aş spune lui Puțin: „Dacă nu faci o înţelegere, îţi vom da foarte mult de furcă“.

Acesta este exact genul de compromis „pământ în schimbul păcii” pe care Zelenski l-a respins în mod repetat.

Și democrații? Joe Biden și administrația sa au fost fermi în sprijinul lor pentru Kiev. Până în prezent, Congresul  a aprobat un ajutor militar și economic în valoare de 135 de miliarde de dolari.

Dar Biden înarmează Ucraina doar pentru a fi într-o poziție posibilă la masa negocierilor, deoarece o ciocnire directă între NATO și Rusia nu intră în discuție. Acest lucru este foarte departe de obiectivul declarat al lui Zelenski de a elibera toate teritoriile ucrainene.

În Europa, sprijinul pentru Ucraina este, în general, puternic. Cu toate acestea, aprobările sunt în scădere. Al doilea cel mai popular partid din Germania, AfD, este vizibil împotriva continuării războiului.

Un pachet UE de 50 de miliarde de euro pe patru ani, destinat în principal ajutorului economic și de reconstrucție acordat Ucrainei, s-a lovit de o opoziție serioasă din partea Ungariei, Austriei, Croației, Bulgariei, Ciprului, Slovaciei și Greciei. Chiar și aliați de nădejde ai Kievului, cum ar fi Polonia, doresc mai multe compensații pentru propriile probleme economice legate de război.

Olanda, Danemarca și Norvegia au primis Ucrainei avioane de luptă F-16. Potrivit rapoartelor,  multe nu pot zbura și sunt bune doar pentru antrenamente la sol și pentru piese. De asemenea, va fi nevoie de până la 18 luni pentru a antrena piloții ucraineni și echipajele de la sol pentru a desfășura avioanele pe linia frontului.

Dar, în ceea ce privește ajutorul pur militar, contribuția Europei este o simplă picătură de apă în comparație cu cea a SUA. Marea Britanie, de exemplu, a furnizat arme în valoare de 4,6 miliarde de lire sterline Ucrainei – mai puțin de 5% din contribuția americanilor.

Strategia evidentă pentru Putin este să stea liniștit și să păstreze cât mai mult teren ucrainean. “Rusia  nu și-ar încheia invazia până când nu cunoaște rezultatul alegerilor prezidențiale americane”, subliniază Michael McFaul, consilierul principal al lui Barack Obama pentru Rusia și fost ambasador la Moscova.

El susține că “numai o înfrângere militară umilitoare, cuprinzătoare și decisivă sau un colaps al economiei rusești l-ar putea forța pe Putin să discute despre negocieri”. Scenariul este nerealist, contraofensiva Ucrainei se împotmolește.Rusia a reușit să mențină suficiente exporturi de petrol și importuri paralele pentru a-și proteja economia.

Realitatea este că Ucraina nu va putea obține o victorie cu resursele militare care i-au fost oferite până acum. Iar motivul pentru care ucrainenii nu pot câștiga este ezitarea Occidentului de a intensifica livrările de arme de teama de a-l provoca pe Putin.

Totul va depinde de cum vor juca americanii? Cu siguranță: pe măsură ce SUA intră în ciclul primar și electoral din 2024, pare puțin probabil ca administrația Biden să riște o creștere dramatică sau o îmbunătățire a ajutorului militar.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
2.123 afisari

17 COMENTARII

  1. in toata istoria rusiei eu au negociat de pe pozitii de forta si daca nu au putut au revenit mai tarziu si au recuperat mai mult decat initial, anii 90 au trecut, acum au un conducator de forta si nu vor ceda nimic din ceea ce si-au propus………. restu sunt amanunte… si niciodata sa nu subestima-ti forta poporului rus….!!!!!!!!

  2. SUA , sau mai bine zis Cartelul Politico-Militar dela Washington, organizind si sprijinind loviturile de stat de la Kiev in 2010 si 2014, au adus la putere un regim marioneta care prin politica de genocid si exterminare a Natiunii Conlocuitoare RUSE a impins si continua sa impinga Tara vecina si „prietena” pe marginea prapastiei. Conflictul interetnic din Ukraina este o agresiune mirsava a Organizatiei Atlanticului de Nord (a cita oare?) impotriva Federatiei Ruse. Prin Operatiunea Militara Speciala declansata de Guvernul dela Moscova in Februarie 2022 Popoarele Federatiei Ruse isi apara dreptul lor legitim la existenta si securitate in limitele impuse de realitatile Lumii de azi si de fratia care leaga popoarele Rus si Ukrainian.

  3. Mda e posibil ca Sua sa dea mai putin daca poporul vrea asta tinand cont ca au si ei saracimea lor apoi tot felu de uragane ce le afectează viata. In mod cert Europa va creste ajutorul pentru aceasta tara distrusa probabil la 2 % din Pib de tara.La fel se va trece la o semi productie de razboi asta insemnand arme echipament munitie sanitare alimente. Insa va slabi Sua din superputere militara.
    Probabil ca in razboiul asimetric se si cauta slabiciunea asta.

  4. sondajul de CNN cred ca-i facut de un pieleanul de-al lor , ce american , 45 %? vrea sa-si dea banii intr-un razboi aiurea ?

  5. conducatorii din sua, rusia, ucraina si ceilalti sunt marionete care au studiat la aceiași scoala, deci au același stăpân si implinesc voia lui luciferica.
    din pacate, actualele cozi de topor de la bucuresti sunt in aceeași barcă cu ceilalți ticăloși.
    fiecare actioneaza oarecum diferit in țara lui, dar dpdv al liniilor principale absolut toți sunt păpușati și sclavi sistemului antihristic pe care au ordin sa-l instaureze.

  6. Ca și român mi-ar fi rușine să îi ridic în slăvi pe rușii ăstai respect pentru eroii români

    • Nu mai vreti colectivizare , prostilor ? Nu mai vreti sovromuri , prostilor ? Nu ne mai dati spre pastrare un tezaur , prostilor ? V-am ” vizitat ” de 12 ori , sa avem ghinion si sa ni se infunde a 13 oara ?

      • Jegonstein, ce treaba are Rusia cu fostul URSS? Ce treaba are Romania cu fosta RSR? Ce traba are Ungaria cu fosta RPU? Ce treaba are SUA de acum cu ce a fost pana in anii 90? Est pe langa drum ca pisatul boului, caca-s-ar cainii-n botu tau

        • Se caca cainii -n botu mieu di jegonstein si prost ci sunt ! Rusia , Romania , Ungaria si SUA sunt nisti fisioari aparuti pisti noapti din spiuma marii sau rizultatu unor tranzitiuni di sieli mai multi ori diureroasi ? S-a facutara schim di popiulatii si mientalitati ? Niet , io am fosta idiot si-n URSS , sunt si-n Trans nistria …..hihihihihi

          • Iera sa uit , numili di sciena cu cari ma alint in prizient esti Amory Anonimius , reglor di caliupuri zburliti in falsi si icspiert in opturi din roziet .

  7. Tara drogatilor si criminalilor pedofil or si transgender au datorii de peste 32 de trilioane de dolari ,si pe strazi in jur de 700 de mii de oameni care dorm pe strazi dar ei promit la toata lumea bani pe care ii printeaza si i au cu japca petrol si alte valori de prin toata lumea

    • Look in your own backyard, peasant! The only reason you’re not sleeping on the streets is because the Carpathian Genius guaranteed everyone a home.

    • Sunt tot Kostyusku Sugimory , tastez conspiriat di sub coada calului lu Suvorov pi statuia din Tiraspol , mi-au parizizat falsili , Boji mi-a datara dupa fiapta si raspliata …….hihihihihihi ……… Amin !

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger